• BIST 10950.09
  • Altın 5769.721
  • Dolar 42.51
  • Euro 49.5514
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 15 °C

Istanbul Bridge, Arktik İpek Yolu rotasında ilk gemi seferine başladı

Istanbul Bridge, Arktik İpek Yolu rotasında ilk gemi seferine başladı
Çin kıyılarından Avrupa'ya, Kuzey Buz Denizi (Arktik Okyanusu) üzerinden erişim sağlayan "Arktik İpek Yolu" rotasından ilk gemi seferini başlattı.

Çin, Istanbul Bridge adlı konteyner gemisini, dünyanın en büyük limanı Ningbo-Zhoushan’dan İngiltere’nin Felixstowe limanına, buz kırıcı gemilerin eşliğinde 18 günlük bir yolculuğa çıkardı.

Çin kıyılarından Avrupa'ya, Kuzey Buz Denizi (Arktik Okyanusu) üzerinden erişim sağlayan "Yeni İpek Yolu" rotasında ilk gemi seferinin başladığı bildirildi.

Ülkenin doğu kıyısındaki Fucou ve Ningbo şehirlerindeki limanlardan yükünü alan "Istanbul Bridge (İstanbul Köprüsü)" adlı konteyner gemisi Arktik Okyanusu üzerinden İngiltere'ye ulaşmak üzere yola çıktı.

Dün Fucien eyaletinin Fucou şehrinden yola koyulan gemi, bugün Cıciang eyaletinin Ningbo şehrinde uğrayıp yükünü tamamladıktan sonra denize açıldı.

Çin kıyılarından kuzeye hareket ederek Kuzeydoğu Geçidi üzerinden Arktik Okyanusu'na açılacak geminin 10 Ekim'de İngiltere'nin Felixstowe Limanı'na ulaşması hedefleniyor.

Çin ile Avrupa arasındaki gemi seferi süresini 18 güne düşüren rota, 25 gün süren Çin-Avrupa yük treni rotasından, 40 gün süren Süveyş Kanalı rotasından ve 50 gün süren Ümit Burnu rotasından çok daha hızlı taşımacılık imkanı sağlayacak.

Yeni rota, Çin'in doğu kıyılarındaki Çingdao, Dalien, Şanghay ve Ningbo şehirlerinin limanlarını Avrupa'da İngiltere'nin Felixstowe, Hollanda'nın Rotterdam, Almanya'nın Hamburg ve Polonya'nın Gdansk limanlarını birbirine bağlayacak.

Buzular eriyor yeni yollar açılıyor”

Washington merkezli Arctic Institute düşünce kuruluşunun kurucusu ve kıdemli araştırmacısı Malte Humpert, konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Büyük resimde olan şey, Arktik’in açılıyor olması. 20 yıl önce buzlarla kaplıydı. Ama şimdi buzlar eriyor, yeni yollar açılıyor ve bu da ilgiyi artırıyor.”

Humpert’a göre mesele sadece deniz taşımacılığıyla sınırlı değil. “Arktik, iklim değişikliğinin jeopolitik haritayı değiştirdiği ilk bölge. İklim değişikliği olmasaydı bugün bunları konuşmuyor olurduk. Rusya Arktik’te petrol ve gaz üretmiyor olurdu, Çin de konteyner gemilerini buradan göndermiyor olurdu.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim