• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

İstanbul Boğazı'na atık döken gemilere ceza kesildi.

İstanbul Boğazı'na atık döken gemilere  ceza kesildi.
İstanbul Boğazı'ndan yılda yaklaşık 45 bin gemi geçiyor. Bu rakamla dünyanın en yoğun trafiğine sahip olan İstanbul Boğazı, gemilerde bulunan petrol ve petrol türevi atıklar nedeniyle de risk altında. İstanbul Boğazı'na kaçak atık döken gemilere bu yıl temmuz ayına kadar 36,7 milyon lira ceza kesildi.

İstanbul Boğazı'na atık döken gemilere 36,7 milyon lira ceza kesildi.

Denizleri korumak adına yapılan çalışmalarla da, boğazı transit geçiş olarak kullanan veya limana yanaşan gemilerden yılda ortalama 200 bin metreküp petrol, bulaşmış atık, pis su, çöp ve baca gazı filtrasyon atıkları toplanıyor.

Mavi sularda gerçekleştirilen bu çalışmalar, havadan görüntülendi.

BİR LİTRE YAĞ MİLYON METREKÜP SUYU KİRLETİYOR

Çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTAÇ) yürütüyor.

Denizi kirleten gemilere cezalar kesilirken koruma amaçlı olarak gemilerdeki çöpler de toplanıyor.

Bir litre atık yağın milyon metreküp suyu kirleteceğine dikkat çeken İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, bu atıkların kirliliğin ötesinde ekosisteme de ciddi zarar verdiğini ifade etti.

TOPLAM 36.7 MİLYON CEZA KESİLDİ

İstanbul Boğazı'na kaçak atık döken gemilere uygulanan yasal işlemlere değinen Prof. Dr. Erdinçler, "Denetimlerimiz 7 gün 24 saat sürüyor. Denetimlerde geminin deşarj yapıp yapmadığını, yaptıysa o deşarjın o gemiye ait olup olmadığını gösterecek parmak izi analizleri var. Laboratuvarlarımızda gemiden veya etrafındaki sudan örnek alarak bu parmak iziyle o gemiden atılıp atılmadığını anlıyoruz. Bu atık malzemenin veya deşarjın dolayısıyla çok ciddi yaptırımları var. Gemilerin gross tonlarına göre de cezalar kesiliyor. Bu yıl temmuz ayına kadar kaçak döküm yapan gemilere 36,7 milyon ceza kestik.”dedi.

TALEP ÜZERİNE BOĞAZDA DEMİRLEYEN GEMİLERE ULAŞILIYOR

İstanbul Boğazı'ndan yılda 45 bin gemi geçtiğini belirten İSTAÇ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Hoşoğlu ise gerçekleştirilen işlem hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu gemilerin 10 bininden atık alıyoruz. Makine dairesinden oluşan sintine dediğimiz yağlı atıklar, slop atıkları ve bunun dışında kullanımdan kaynaklanan pis sularını alıyoruz. Gemiler, Pendik'te bulunan Atık Alım Koordinasyon Merkezimize atıklarının alınması için talepte bulunuyor. Koordinasyon merkezimizden arkadaşlarımız gemilerimizi bölgeye yönlendiriyor. Gemilerimiz boğazda demirleyen gemilerin atıklarını burada alıyor. Bu atıkları alırken bir borulama işlemi oluyor, atık verecek gemiyle bizim gemimiz arasında bir bağlantı kuruluyor. Onların atık haznesinden bizim depolama haznesine atıkları almış oluyoruz" dedi.

"YILDA 22 BİN 500 METREKÜP ATIĞI GERİ KAZANDIRIYORUZ"

Atıkları türlerine göre ayrı haznelere doldurduklarını belirten Fatih Hoşoğlu "Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi'ne atıkları getiriyoruz. İçerisinde sintine ve slop dediğimiz atıklar var. Bunlar petrol türevi yüksek atıklar. Burada atığın içerisindeki yağ ve suyu ayırıp arıtma işlemi gerçekleştiriyoruz. İçerisindeki yağlı atıkları ayırdıktan sonra su kısmını arıtarak İSKİ'nin deşarj kriterine uygun hale getiriyoruz ve buraya deşarj ediyoruz. Diğer geri kalan yağlı kısmı hem enerji sektörüne hem de bertaraf tesislerine gönderiyoruz. Yılda yaklaşık biz 22 bin 500 metreküp atığı geri kazandırıyoruz.

1-220.jpg2-225.jpg3-214.jpg4-165.jpg5-095.jpg

DENİZ HABER AJANSI

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim