• BIST 9890.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

'İnsansız gemiler mutlaka denizlerdeki yerini alacak'

'İnsansız gemiler mutlaka denizlerdeki yerini alacak'
14. Exposhipping Denizcilik Fuarı'nda SEATRADE öncülüğünde düzenlenen ‘Global Maritime Summit’ Zirvesi’nde; ‘Akıllı İnsansız Gemiler Yakın Gelecekte Denizlerde Olacak mı?’sorusu masaya yatırdı.

Marlow Navigation İş Geliştirme Danışmanı Diederik Legger moderatörlüğünde gerçekleşen Exposhipping İstanbul ‘Global Maritime Summit’ Zirvesi’ ‘Gemiciliğin Geleceği Paneli’ne ClassNK İstanbul Müdürü Serdar Faik Atukeren, BIMCO Genel Sekreteri Lars Robert Pedersen ve LISCR İstanbul Bölge Müdürü Erhan Esinduy konuşmacı olarak katıldı.

Geleceğin Akıllı İnsansız Gemileri Sanal Kaptan Köşkünden Kumanda Edilecek

Panel, 2020 yılında insansız akıllı yük gemisini piyasaya sürmeye hazırlanan Rolls Royce firmasının Blue Ocean adlı araştırma ekibi tarafından geliştirilen ve kaptanların gemileri sanal bir kaptan köşkünden kumanda edebilecekleri sistemi anlatan filmin izlenmesi ile başladı.

Firma tarafından geliştirilmekte olan insansız akıllı yük gemisinde insan bulunmasına gerek olmayacağı için gemide kamaralar, kaptan köşkü, cankurtaran botu hatta güverte bile bulunmayacak. Böylece gemide yük taşımak için daha fazla alan açılacak. Düz yüzeyi ile su üstüne çıkmış bir balinayı andıran tasarıma sahip otonom gemiler, çevre dostu motorları sayesinde de oldukça sessiz bir şekilde hareket edecek. Tüm bunları mümkün kılmak için de gemilere bilgisayar tarafından kontrol edilen pek çok farklı sensör yerleştirilecek. Otonom hareket için kameralar, kızılötesi sistemler, mikrofonlar, radar, lidar, sonar ve GPS‘ten faydalanılacak.

Akıllı İnsansız Gemiler Ekonomik Olarak Mantıklıysa Mutlaka Denizlerdeki Yerlerini Alacaktır

“20 yıl önce makinisti olmayan trenler olacak deseler şaşırırdık ama şimdi çok normal geliyor” sözleri ile konuşmasına başlayan LISCR Istanbul Bölge Müdürü Erhan Esinduy, “Akıllı insansız otonom gemiler üzerine geliştirilen projeler var, test ediliyorlar. Verimli olacaklar mı olmayacaklar mı henüz bilmiyoruz. Kazalarda insan hatası tartışılan bir konu ama otonom bir gemiyi, uzaktan da olsa yine bir insan yönetecek” dedi.

Geleceğin gemilerinin enerji verimliliği yüksek çevre dostu gemiler olacağını belirten ClassNK İstanbul Müdürü Serdar Faik Atukeren,” Akıllı insansız gemilerin gelecekte denizde olmaması için bir neden görmüyorum. Bu mekanik çözümü olan bir konu. Bugün sektörde halihazırda çalışmaların yüzde 15’i yapay zekanın yardımı ile yürütülüyor. Neden olmasın?” dedi.

Marlow Navigation İş Geliştirme Danışmanı Diederik Legger, “Eğer akıllı insansız gemiler ekonomik olarak mantıklıysa mutlaka denizlerdeki yerlerini alacaktır. Bugün kullandığımız teknolojinin yerini neyin alacağını şimdiden bilemeyiz. Belki bu konuda çalışan bilim kadınları veya bilim adamları pervanenin yerini alacak yeni bir tasarım keşfedecekler” dedi.

Gemide Siber Güvenlik Hala Çok Yeni Bir Konu

Siber güvenlik konusuna değinen BIMCO Genel Sekreteri Lars Robert Pedersen ise denizcilik sektöründe pek çok şirketin siber güvenliğe henüz çok kafa yormuş olmadığını, birkaç milyon dolar değerindeki gemilerde bile eski yazılımlar olabildiğini söyledi. “Gemide siber güvenlik hala çok yeni bir konu” diyen Pedersen, “Gemiler ve sibergüvenlik denildiğinde uzaktan geminin sistemlerinin ‘hack’lenmesinden bahsetmiyoruz. Kastımız gemi için emniyet riski. Biz bu konuda küçük bir araştırma yaptık ve bir grup insana “Hiç siber saldırıya maruz kaldınız mı?” sorusunu yönelttik. Cevap verenlerin yüzde 21’i ‘Evet’ derken, yüzde 57’si ‘Hayır’ ve yüzde ‘22’si de bilgilerinin olmadığını söyledi. Hepimiz bilsek de bilmesek de zaman zaman siber saldırıya maruz kalıyoruz’ dedi.

IMEAK Deniz Ticaret Odası adına UBM tarafından 21-24 Mart tarihleri arasında İstanbul Pendik Convention Center’da yapılan 14. Uluslararası Exposhipping Denizcilik Fuar ve Konferansı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, IMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, GİSBİR Başkanı Murat Kıran ve UBM EMEA (İstanbul) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu tarafından ziyarete açıldı. Fuarın, 4 kıtadan 43 ülkeden 150’nin üzerinde firma ve 627 marka ile 57 ülkeden 11.000’ni aşkın denizcilik profesyonelini ağırlaması hedeflendi.

insansiz_gemi_1.jpginsansiz_gemi_2.jpginsansiz_gemi_3.jpginsansiz_gemi_4.jpginsansiz_gemi_5.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
sailor...
28 Mart 2017 Salı 15:34
15:34
biz nerde ekmek yiyeceğiz insansız gemi mi olur :)
78.189.149.23
alı aslan
27 Mart 2017 Pazartesi 17:32
17:32
Insansız gemı yaparım dıyorsunda ?Mılyonlarca denızcı ne yıyıp ne ıcecek? Tabı senın tuzun kuru.Kahrolsun bu duzen.
88.242.10.162
POYRAZ
27 Mart 2017 Pazartesi 12:12
12:12
Gezegenimizin kaynaklarını sömürenler bütün kaynaklar sanki kendi babalarının malıymış gibi iki tane gemi adamının çalışmasına bile tahammül edemiyorlar ki buna benzer hususlar gündeme geliyor. Yazık ne diyeyim. Boşta kalanların ortama barışını bozmayacakları ne malum. Bu tür girişimlerin her yönüyle düşünülmesi lazım diyorum aksi takdirde bir gün geç olabilir. sakın teknolojik gelişmeye karşı olduğum düşünülmesin.
212.174.131.15
kemal
25 Mart 2017 Cumartesi 14:07
14:07
insansız gemi çıksın ön önce bizim armatörler alır masrafı yok diye ne yapalım biz de gider markette manav reyonunda elma dizeriz tezgaha aç mı kalalım.
78.171.13.5
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim