• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 16 °C

İnönü'nün hatırası bugün satışa çıkıyor

İnönü'nün hatırası bugün satışa çıkıyor
Erdal-Sevinç İnönü çiftinin Anadoluhisarı'ndaki Komodor Remzi Bey Yalısı kredi borcuna bağlı haciz yüzünden, 7.6 milyon TL bedelle satışa çıkarılıyor

Erdal-Sevinç İnönü çiftinin Anadoluhisarı'ndaki Komodor Remzi Bey Yalısı kredi borcuna bağlı haciz yüzünden, 7.6 milyon TL bedelle satışa çıkarılıyor

İnönü ailesinin sahibi olduğu İstanbul Anadoluhisarı'ndaki tarihi 'Komodor Remzi Bey Yalısı', Sevinç İnönü'nün kefil olduğu kredinin ödenmemesi nedeniyle yarın, 7.6 milyon lira muhammen bedelle satılıyor. Ekim 2007'de 81 yaşındayken hayatını kaybeden Erdal İnönü'nün ölümünden önce, eşi Sevinç İnönü ile kendi adlarına 1998'de kurdukları vakfın genel merkezi olan yalı için İnönü ailesi ve avukatlarının yaptıkları tüm girişimler sonuçsuz kaldı.

Erdal ve Sevinç İnönü çiftini icralık yapan olaylar şöyle gelişti: Erdal İnönü'nün kayınbiraderi işadamı Selim Sohtorik, 1998 yılı eksper raporlarına göre 980 bin liralık 'Sapanca', 1 milyon 200 bin liralık 'Düden', 1 milyon 50 bin liralık 'Manyas' gemilerini satın almak için Emlakbank'tan kredi aldı. Sevinç İnönü'nün kefil olarak imza koyduğu kredi geri dönmedi. Bebek'teki daire ile Anadoluhisarı'ndaki yalının haczi için İstanbul 2'nci Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran avukatlar icra takibine geçtiler.

YARGITAY KARARIYLA İCRA

Bu kez her iki taşınmazın merkezi Anadoluhisarı'ndaki yalıda bulunan Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı'na bağışlandığını ortaya çıktı. Bunun üzerine banka, alacak tahsilini engellemek için iki taşınmazı vakfa bağışlamakla suçladığı İnönü çifti aleyhine Beykoz 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, tasarrufun iptali davası açtı. Sevinç İnönü ise mahkemeye verdiği dilekçede şunları kaydetti: "Vakfın kuruluş amacının 75 yıllık dolu bir yaşamı, maddi ve manevi birikimi, bilimsel ödülleri, yeni nesillere Komodor Remzi Bey Yalısı ile birlikte aktarmak istiyoruz. Bebek'te bulunan apartman dairesinin vakfa devredilmesinin nedeni, vakfa düzenli kira getirsin diyedir. Bizim mal kaçırmak gibi bir niyetimiz olmadı, olamaz..."

Gayrimenkullerin devrinin kredi sözleşmesinden önce yapıldığına dikkat çeken mahkeme, tasarrufun iptali için borcun işlem tarihinden önce doğması gerektiğini vurgulayarak davayı reddetti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise bankanın talebini yerinde bulunca 1972 yılında Erdal İnönü'nün satın aldığı Anadoluhisarı'ndaki yalının icra yoluyla satışa çıkartılmasına onay çıktı.

SEVİNÇ İNÖNÜ: BİZİ KANDIRDILAR

Sevinç İnönü gözyaşları içinde şunları anlattı: "Bu konuyu konuşmak istemiyorum. Çok üzgünüm. Bizi kandırdılar. Bugüne kadar çaldığım kapılar, yardım istediğim kişiler bir bir etrafımızdan kayboldular. Benim tek isteğim eşimin hatırasını yaşatmak. 3 milyon TL civarında gayrimenkullerim var. Takas yapsınlar, bana vakit versinler. Yetkililer bize biraz zaman versinler. Sosyal demokratlar, partili dostları, arkadaşları maalesef bu konuda hassasiyet göstermediler..."

Komodor Remzi Bey Yalısı (İnönü Yalısı)'nın tarihi

Anadoluhisarı'nın önünde apartman gibi yükselen, servis katı üzerime üç katlı, gri renkli ahşap yalıdır. Umumiyetle yalılar enlemesine uzarken, bu yalı boylamasına uzamaktadır.

Komodor Remzi Bey tarafından 1917 yılında yaptırılan yalıyı, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Mümtaz Aktay Paşa satın almıştır. Mümtaz Aktay, Balkan, Çanakkale, Kütül-amare, Sakarya ve Büyük taarruz savaşları'na katılmış bir askerdi.

Mümtaz Paşa'dan kızı Güzin Hanım'a kalan yalıyı, 1972 yılında Erdal İnönü satın aldı. Eşi Sevinç İnönü üzerine kayıtlı olan yalı, İnönü ailesine geçtikten sonra yıkılıp yeniden yapıldı.

1980'lerde ressam Feyhaman Duran bu yalıda kiracı olarak kaldı. Yalının manzarası resimlerine ilham kaynağı oldu, birçok Boğaz manzaralı resmini bu yalıda çizdi.

Neoklasik uslupta inşa edilen yalı, beton karkas bir yapıdır. Yakının servis katı beyaz, ahşap katlar ise gri renktedir. 1917 yılında yaptırılan yalı şu an doksan altı yaşındadır.

komodor-remzi-bey-yalisi.jpg

komodor-remzi-bey-yalisi1.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
denizci
20 Haziran 2013 Perşembe 19:42
Yazık
Bu yalı maalesef, herhalde Selim Sohtorik'in borçları yüzünden satılıyordur. İnönü'lerin bu tip işlerde işi olmaz. Düzgün insanlardır.
81.190.10.63
kaptanıderya
20 Haziran 2013 Perşembe 14:37
Erdal inönü yalısı
Bir gayrımenkulün başkasının borcuna kefil olundu diye haraç mezat satışa çıkması üzücü bir durum. Ağlayanın malı gülene yar olmaz. Böyle şeyler herkesin başına gelebilir. İbret almakta yarar var. Dilerim borç ödenir ve söz konusu mülk sahibinde kalır.
82.222.185.164
Mehmet
20 Haziran 2013 Perşembe 12:18
CHP yardımcı olur
CHP yardıncı olur, o olmaz ise İş bankası olur, oda olmaz ise RTE vakfına müracat. Hayırlı olsun
95.8.140.142
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim