• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 5 °C

IMO, Cape Town Anlaşması’nın onaylanmasını istedi

IMO, Cape Town Anlaşması’nın onaylanmasını istedi
IMO, balıkçı gemilerinin güvenliğine ilişkin Cape Town Anlaşması’nın onaylanmasını istedi.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), uzun süredir devam eden yasadışı balıkçılık sorununun üstesinden gelmeye yardımcı olmak için ülkelerin Cape Town balıkçı gemileri güvenlik anlaşmasını onaylamalarını istedi.

2012’de kabul edilmesinden on yıl sonra, balıkçılığı güvenli, sürdürülebilir ve yasal hale getirmenin yanı sıra balıkçıları korumayı amaçlayan uluslararası anlaşma, çok az ülke tarafından onaylandığı için henüz yürürlüğe girmedi.

Antlaşma, ticari balıkçılığı güvenli ve sürdürülebilir kılmak amacıyla, gemi yapımı ve denize elverişlilik, kaymaz güverteler, ısıtma, denetlenmeyen makine mahallerinin havalandırılması, yangın güvenliği düzenlemeleri, can kurtarma araçları, acil durum prosedürleri ve telsiz iletişimi için standartlar oluşturmayı amaçlıyor.

 IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, “Birlikte çalışarak, güvenli, sürdürülebilir ve yasal balıkçılık için anlaşmanın yürürlüğe girmesini sağlayacağımızdan eminim” dedi.

Lim, balıkçıların ve balıkçı teknelerinin güvenliği söz konusu olduğunda dünyanın kayıtsız kalamayacağını, dolayısıyla ülkelerin anlaşmayı yürürlüğe girmesi  için onaylaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için toplam uzunluğu 24 metre olan 3.600 balıkçı gemisinden oluşan birleşik bir filoya sahip 22 ülke tarafından onaylanması gerekiyor. Anlaşma şimdiye kadar, 17 devlet tarafından onaylandı.

Anlaşma ile yasadışı, düzenlenmemiş ve bildirilmeyen balıkçılık faaliyetlerine karşı daha geniş bir mücadeleye katkıda bulunacak uluslararası bir kontrol başlatılacak. Bu, dünya balık stoklarının korunmasına, balıkçılıkta adil rekabetin sağlanmasına, daha iyi çalışma koşullarının sağlanmasına ve balıkçıların insan hakları ihlallerinden korunmasına yardımcı olacak.

Anlaşma, balıkçı gemilerinden kaynaklanan deniz kirliliğinin azaltılmasına da yardımcı olacak.

Balıkçı gemileri için bağlayıcı bir güvenlik anlaşmasını yürürlüğe koyma yolculuğu, 1977’de İspanya’nın Torremolinos kentinde balıkçı gemilerinin güvenliğine ilişkin uluslararası Torremolinos sözleşmesinin kabul edilmesiyle başladı. 1993 yılında Torremolinos Protokolü kabul edildi, ancak bir türlü katılım düzeyine ulaşılamadı.

2012 yılında ise, balıkçı gemileri için uluslararası bir güvenlik rejimi oluşturan bağlayıcı bir belgenin onaylanmasını kolaylaştırmak için Cape Town anlaşması kabul edildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim