• BIST 9747.45
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

Ilısu Barajı'nın temeli atıldı

Ilısu Barajı'nın temeli atıldı
Başbakan Erdoğan, göl hacmi bakımından Türkiye'nin 2. barajı, enerji üretimi açısından ise 4. büyük hidroelektrik santralı (HES) olacak Ilısu'nun temel atma törenine katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gelecek projeksiyonumuzu ülkemizin bütün kaynaklarını harekete geçirmek üzerine kuruyoruz" dedi.
      Başbakan Erdoğan, göl hacmi bakımından Türkiye’nin 2. barajı, enerji üretimi açısından ise 4. büyük hidroelektrik santralı (HES) olacak Ilısu’nun temel atma törenine katıldı.
      Törende konuşan Erdoğan, 50 yıldan beri üzerinde çok konuşulan, çok dedikodular yapılan, ama bir türlü proje safhasından eylem safhasına taşınamayan Ilısu Barajı’nın temelini atacaklarını söyledi.
      Ilısu Barajıyla GAP’ın farklı bir hayat bulacağını, Güneydoğu’nun farklı bir zenginliğe kavuşacağını kaydeden Erdoğan, "İnşallah Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali önümüzdeki en geç 7 yıl içinde tamamlanacak ve 2013 yılında hizmete girecektir. Böylece Ilısu, Türkiye’nin ikinci büyük barajı oluyor. 4. büyük elektrik üretme potansiyeline sahip olacak bu barajımız için 1 milyar 200 milyon Avro dış kredi mutabakatını sağlamış bulunuyoruz" diye konuştu.
      Başbakan Erdoğan, iktidara gelirken Türkiye’yi bir enerji koridoru haline getireceklerini söylediklerini anımsatarak, ortaya konulan projeleri tek tek gerçekleştirdiklerini söyledi.
      Enerji konusunda Türkiye’nin potansiyelinin bugün gelinen noktayla sınırlı olmadığını, çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu gayet iyi bildiklerini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
      "Gelecek projeksiyonumuzu ülkemizin bütün kaynaklarını harekete geçirmek üzerine kuruyoruz. Yüksek siyaset, büyük siyaset, geleceği görmek ve ona göre planlamalar yapmaktır. Bizim iktidarımız her alanda Türkiye’nin enerjisini, birikimini, gücünü ortaya çıkaran bir iktidar olmuştur. Bu ülkenin gücüne güç katmıştır. Günübirlik siyasetlerle, popülist politikalarla Türkiye çok zaman ve enerji kaybetti.
      Daha önce de temeller atıldı, görkemli törenler yapıldı ama arkası gelmedi. Artık bu ülke temelleri atıldıktan sonra, yarım kalmış, hayata geçmemiş projeler çöplüğü değildir, bu böyle bilinmeli.
      Artık Türkiye, bütün gücünü, enerjisini bir daha asla dağıtmamak, heba etmemek üzere bir araya toplamıştır. Bu gücü toplayan, bu ülke için, bu millet için bu gücü harekete geçiren siyasi iradenin bizim temsil ettiğimiz irade olduğunu bugün herkes görüyor, biliyor." Bölgesel gelişmişlik farkları başta olmak üzere Türkiye’deki bütün adaletsizlikleri ortadan kaldırma azminde olduklarını kaydeden Erdoğan, "Attığımız bu adımla Türkiye’de bölgesel milliyetçiliğin nasıl sona erdiğini de görüyoruz. Bu, bölgesel milliyetçiliğin ortadan kaldırıldığının ifadesidir" dedi.
     
     TÖRENDEN NOTLAR..

      Mardin'in Dargeçit ilçesinin yakınında yapılan törene Ankara ve İstanbul'dan çok sayıda konuk katıldı. Mardin havaaalına inen konuklar karayoluyla, geniş güvenlik önlemleri alınarak tören alına getirildiler.
      Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tören alanına askeri helikopterle geldi. Başbakan'ın bulunduğu askeri helikopterin tören alınına inişi sırasında tören için hazırlanan dev platformun güneşten korunmak için hazırlanan çadır bezi uçtu.
      Törende, sıcaklığın 50 dereceyi bulması nedeniyle bazı vatandaşlar bayıldı, zaman zaman izdiham yaşandı. Uzun kuyruklar oluşturan araçların güvenlik nedeni ile teker teker aranmaya çalışılması ve basın mensuplarının açık alanda bekletilmesi de eleştirilere neden oldu.
      Törene Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan da katıldı.
      Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından tören alanındaki butona, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, proje lideri firma Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı ile birlikte bastı.
      Başbakan butona basmadan önce besmele çekti ve "Bölgede yaşayan halkımız su gibi aziz olsun" dedi. Erdoğan, projenin zamanında bitirilmesi temenisinde bulundu.
     
     YARIM ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ

      Ilısu Barajı ve HES projesi, Dicle nehrinin toprak üstü kaynaklarının geliştirilmesine ilişkin çalışmalar doğrultusunda 1954 yılında başlatılmıştı.
      Ilısu Barajının finasmanı, yüzde 100 dış kredili olarak Avusturya Vetrch-Finance gmbh bankası tarafından, "hazine garantili ihracat kredileri ve dış krediler" girişiminden oluşacak.
      Ilısu projesi dünyanın en büyük su projelerinden birisi olan GAP'ın temel projelerinden biri olarak görülüyor. Baraj, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Suriye sınırına yaklaşık 45 kilometre mesafede, Dicle nehri üzerinde inşa edilecek.
      Tamamlandığında 1,200 mw kurulu güç ile yılda ortalama 3,8 gwh enerji üretmesi planlanıyor.
      Tesis işletmeye alındığında göl hacmi açısından (45 milyon metreküp) Türkiye'nin ikinci, kurulu güç bakımından da dördüncü büyük barajı olacak.
      Dicle nehri üzesinde yer alan Ilısu barajı, hidro elektrik enerji üretiminin yanı sıra 120 bin hektar alanın sulanmasına imkan sağlayacak. Barajın Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinin kalkınmasına ve inşaat sürecinde de aileleri ile birlikte 80 bin kişinin geçimine imkan sağlayacağı belirtiliyor.
      Barajın tamamlandığı zaman Türkiye ekonomisine yılda 300 milyon dolar katma değer sağlayacağının düşünüldüğü belirtilirken, inşaat sürecinde projenin 600-700 milyon dolar tutarında ticari faaliyet sağlayacağı da ifade ediliyor.
      İşe başlama tarihinden itibaren 7 yıl (84) ay içinde tamamlanarak işletmeye alınması planlanan baraj için toplam 1,2 milyar avro kredi temin edileceği belirtiliyor.
      Ilısu, Nurol İnşaat önderliğinde Türkiye'den Cengiz İnşaat, Çelikler İnşaat, Almanya'dan Ed. Züblin Ag, İsviçre'den Stucky Limited Avusturya'dan Vatech GMBH CO. tarafından inşa edilecek.
     
     BÖLGEDEKİ TARİHİ ESERLERİN KORUNMASI

      Öte yandan Ilısu Barajının inşası nedeniyle, tarihi Hasankeyf Antik kenti ile birlikte Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Batman'a bağlı 199 adet yerleşim yeri sudan etkilenecek.
      Hasankeyf Antik Kenti konusunda çalışmaların büyük bir hassasiyetle sürdürüldüğünü belirten DSİ yetkilileri, Hasankeyf Yukarı Şehir Alanı'nda yer alan kültürel varlıkların yüzde 80'inden fazlası Ilısu Projesinin maksimum su kotundan etkilenmediğini, dolayısıyla sular altında kalmayacağını kaydettiler. Yetkililere göre, bu bağlamda Yukarı Şehir'de bulunan onlarca mezar, türbe, höyük, eski kalıntılar ve 4 bin 200 mağara ev Ilısu Baraj gölünden etkilenmeyecek.
      Yetkililer, söz konusu bölgenin "Arkeolojik Park ve Açıkhava Müzesi" olarak düzenleneceğini ve Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı ile birlikte "Türkiye'nin ve dünyanın kültür ve turizm cazibe merkezi" olacağını bildirdiler.
      Ilısu Barajı gölünden etkilenecek Aşağı Şehir ve Karşı Şehir Alanı'nda bulunan El Rızk Camii, Koç Camii, Sultan Süleyman Camii, Kızlar Camii, Küçük Camii, Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Köprüsü gibi kültür varlıklarının ise bulundukları konuma yakın bir yerleşimde Türkiye'de ve dünyada bu hususta uzmanlaşmış bir ekip yönetiminde Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınarak yerleştirileceği, bu amaçla 53 milyon dolar ödenek ayrıldığı da kaydedildi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim