• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

Hükümet balon balığı avlayan balıkçılara para ödeyecek

Hükümet balon balığı avlayan balıkçılara para ödeyecek
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son dönemlerde Türk karasularında da görülmeye başlanan çok zehirli bir balık olan balon balığını yakalayan avcılara para ödeyecek.

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, balon balığının "Türkiye Kıyılarında Yayılım Alanları, Biyolojisi ve Tetrodotoksin Düzeylerinin Belirlenmesi, olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması ve Aslan Balığının Ege Denizi ve Akdeniz'de Yayılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi" başlatıldığını açıkladı.

Pakdemirli ayrıca "Önemli Denizel Biyoçeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Oluşturduğu Tehditlerin Değerlendirilmesi Projesi"nin başlayacağını duyurdu.

Bu kapsamında balon balığı ve aslan balığı yaralanmalarına karşı balıkçılar başta olmak üzere tüm sektör temsilcilerine yönelik bilinçlendirme eğitimleri yapıldığını kaydeden Pakdemirli, "Bakanlığımız tarafından istilacı yabancı türlerin avcılığını teşvik ve ortamdan çekilmesi için balon balıkları üzerinde av baskı oluşturarak ekosistemdeki yoğunluklarının azaltılması ve stoğa katılımın düşürülmesi için balık başına ücret ödenerek avlatılması için planlama çalışmaları devam ettirilmektedir. Bu kapsamda söz konusu türlerin ücretleri ödenmesi kaydıyla balıkçılara avlatılarak ekonomiye kazandırılması noktasında yurtiçi-yurtdışı kurum ve kuruluşlarla görüşmeler devam etmektedir" dedi.

Bakan Pakdemirli, Tarım Bakanlığı'nın istilacı yabancı türlerle mücadele edilmesi, tedbir alınması ve izlenmesine ilişkin gerekli mevzuat çalışmalarını yürüttüğünü bildirdi.

Tarım Bakanı Pakdemirli, balon balıklarını yakalayanlara ücret ödeneceği bilgisini, konuyu TBMM'de gündeme getiren İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı'nın soru önergesine verdiği cevapta verdi. Antalya Milletvekili Hasan Subaşı bir süre önce istilacı balon balıklarının Ege, Marmara ve Karadeniz’de de görülmeye, kıyı balıkçılığına ve balıklara zarar vermeye başlaması üzerine Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere bir soru önergesi vermiş, bu tür balıkların avlanmasının teşvik edilmesini, belirli bir bedel ödenmesini önermişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
01 Şubat 2020 Cumartesi 19:44
19:44
Korkarım iyi niyetli de olsa bu çabalardan bir sonuç çıkmayacak.Zaten balık açısından fakir olan kıyılarımızda balık bitene kadar bunlar yemlenecek,sonra ya açlıktan bitecekler, ya da başka taraflara gidecekler. Aslan balıkları Amerikada da baş belası.Çoğu bölgede 80 metre derinliğe kadar balık bırakmadılar.İşte zıpkınla fılan avlayıp restoranlara filan veriyorlar.Tadı yavan,öyle pek meraklısı da yok hani.Korkarım yapabilecek birşey yok,daha bu felaketin başı.
77.181.28.72
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim