• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 15 °C

Hong Kong bandıralı yük gemisi Odesa'dan ayrılan ilk gemi oldu

Hong Kong bandıralı yük gemisi Odesa'dan ayrılan ilk gemi oldu
10 yaşında, 9,400 teu'luk bir yük gemisi olan Joseph Schulte, Şubat 2022'de savaşın başlamasından bu yana mahsur kalan çok sayıda uluslararası geminin geçişine izin vermek üzere Ukrayna'nın kısa süre önce ilan ettiği 'insani koridoru' deneyen ilk gemi olması nedeniyle, çok sayıda gemi takip sitesi aracılığıyla bugünün en çok izlenen gemisi olacak.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov Facebook'ta yaptığı açıklamada, "İlk gemi Büyük Odesa limanlarına gidip gelen ticari gemiler için geçici koridoru kullandı" dedi.

Bir Çin bankası ve Schulte Group'a ait olan ve Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) tarafından yönetilen Hong Kong bandıralı gemi 2.114 konteyner taşımaktadır ve son 539 gündür hareket edememektedir. Gemi Gard tarafından sigortalanmıştır. Bu sabah Odesa'dan ayrılan gemi Ukrayna, Romanya ve Türkiye karasuları üzerinden İstanbul'a doğru yol alıyor.

Gemi yöneticisinin sözcüsü bugün yaptığı açıklamada "BSM sahadaki çeşitli paydaşlara, gemi mürettebatına, Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO), Hong Kong bayrak idaresine ve büyük destekleriyle geminin güvenli bir şekilde seyretmesini mümkün kılan halka minnettardır" dedi.

Gemi yöneticileri için küresel bir birlik olan InterManager'ın Genel Sekreteri Kuba Szymanski, Karadeniz'den bugün gelen haberleri yorumlayarak BSM'ye övgüler yağdırdı.

Szymanski, "Üyelerimizden birinin sektörün lideri olduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz. Bu, BSM'nin aldığı son derece önemli ve cesur bir karar," dedi.

Güvenlik danışmanı Ambrey'e göre gemi bu sabah saat 05:00'te limandan ayrıldı. Ambrey bugün yaptığı açıklamada geminin sahiplerinin geçmişte de birkaç kez gemiyi limandan çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Ambrey geminin denize açılması için Rusya'dan izin alındığını bildirdi.

Ukrayna, bir buçuk yıl önce savaşın patlak vermesinden bu yana limanlarında mahsur kalan ticari gemileri serbest bırakmak için altı gün önce Karadeniz'de geçici bir koridor ilan etti. IMO ile koordine edilen bu hamle, Rusya'nın Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğundaki tahıl sevkiyatı anlaşmasından ayrılmasından bu yana son haftalarda uyguladığı deniz ablukasına karşı bir meydan okuma olarak görülüyor.

Savaşın ilk aylarında mahsur kalan denizcileri ülkeden çıkarmak için büyük bir operasyon gerçekleştirildi ve bu sırada çok sayıda ticari gemi çapraz ateşte vuruldu.

Savaşın parçaladığı Ukrayna sularında mahsur kalan yaklaşık 60 uluslararası gemi bulunuyor.

Geçen hafta yapılan açıklamada "Sahipleri/kaptanları mevcut koşullarda seyretmeye hazır olduklarını resmi olarak teyit eden gemilerin güzergâhlardan geçmesine izin verilecektir" denilirken, mayınlar ve Rusya'nın askeri tehdidi nedeniyle risklerin devam ettiği belirtildi.

Rusya tahıl anlaşmasından çekildikten hemen sonra, Ukrayna'ya uğrayan tüm gemilerin Ukrayna'ya silah malzemesi taşıdığından şüphelenileceğini belirtti.

Bunun üzerine Rus donanması, Romanya üzerinden tahıl ihracatı için alternatif bir güzergah olan Tuna Nehri'ndeki İzmail limanı da dahil olmak üzere Ukrayna'nın tahıl tesislerine ve limanlarına çok sayıda saldırı düzenledi.

DENİZ HABER AJANSI 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim