• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 15 °C

Havuz balıkçılığı, Perşembe’yi kirletiyor

Havuz balıkçılığı, Perşembe’yi kirletiyor
Perşembe, hem denizi hem görselliği, sayıları her geçen gün artan balık çiftlikleri tarafından kirletiliyor. İlçedeki Yason Burnu'na rağmen balık çiftliklerine kapasite artırma izni verildi.

İlk olarak 1999 yılında, İtalya Eski Belediye Başkanı Paolo Saturnini’nin öncülüğünde ortaya çıkan sakin şehir (Cittaslow-Yavaş) hareketi, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen şehirlerin katıldığı uluslararası bir ağ. Türkiye’den sakin şehir unvanını ilk olarak 2009 yılında İzmir’in Seferihisar ilçesi aldı.

 2020 yılında ise Türkiye’de en son bu unvanı alan Ankara’nın ilk sakin şehri Güdül’le birlikte 18 sakin şehir bulunuyor. Karadeniz Bölgesi’nde ise 2012 yılında sakin şehir unvanı alan ilk ilçe Perşembe oldu.

Gelin görün ki sayıları her geçen gün artan balık çiftlikleri nedeniyle bu nadide ilçenin hem denizi hem görselliği kirletiliyor. İlçedeki Yason Burnu başta olmak üzere birçok turistik çekicilik Perşembe’nin sakin şehir unvanı almasında etkili olmuştu.  1. derece arkeolojik, 2. derece doğal sit alanı olan burun, Perşembe’ye doğal liman özelliği veriyor.

Bu doğal limanda kurulan balık çiftlikleri ise denizin kirlenmesine neden oluyor. Daha önce kıyıya çok yakın olan balık havuzları, tepkiler üzerine biraz daha açığa alınsa da doğal liman içinde yer alan balık çiftliklerine yenileri ekleniyor. Bu çitlikler yetmezmiş gibi, Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü sitesinde iki adet kapasite artırımı için “ÇED gerekli değildir” kararı yayımlandı. Duyuruya göre iki kapasite artırımının her birinde yılda 550 ton alabalık, 200 ton levrek yetiştiriciliği yapılacak.

"PERŞEMBE’DE BALIK ÇİFTLİKLERİ OLMAMALI"

Balık çiftliklerinden yöre halkı da şikayetçi. Balık çiftliklerinin denizi kirlettiği gibi sakin şehre uymayan görüntü kirliliği yarattığını söyleyen Erdinç İnce, “Perşembe ilçemiz çevre yolu yapıldıktan sonra gerçek anlamda sakin ilçe oldu. Unvanı da sakin şehir, ancak unvanı gereği olması gerekenler yok. Perşembe’de balık çiftlikleri olmamalı” dedi.

Mazhar Öztürk ise, “Perşembe ilçemiz doğasıyla harika. Yason Burnu zaten kendi başına özelliği olan bir yer. Tarihi özelliği olan bir yer. Mavi ve yeşili ayrı bir güzellik. Geçim kaynağımız fındık; yanında kivi, çilek, balıkçılık. Ancak geçim için yeterli değil. Perşembe turizm alanında da gelişmeye uygun bir yer. Balık çiftlikleri turizmin gelişmesine engel oluşturuyor. Turizm için görsellik önemli. Balık çiftlikleri kaldırılmalı” dedi.

“Perşembe’de balık çiftliklerine izin verenlerin eleştirilmesi gerektiğini belirten Erdal Öztürk de,  “Şirketler kazanacak diye ilçenin geleceğine zarar verilemez. Perşembe balık çiftlikleri için uygun yer değil” diyerek tepki gösterdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim