• BIST 9673.9
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Havaların serinlemesiyle balık satışları arttı

Havaların serinlemesiyle balık satışları arttı
Gaziantep’te havaların serinlemesi ve fiyatların düşmesiyle birlikte balık satışlarının artması balıkçı esnafının yüzünü güldürdü.

Kışın habercisi olan sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte havalar her geçen gün serinlerken, balık pazarlarındaki tezgâhlarda bolluk dikkat çekiyor.

Coronavirus pandemisinin ardından bağışıklığı güçlendiren balığa talep artarken, en çok tercih edilen türler palamut, levrek, çupra ve somon oldu. Tezgâhlarda fiyatı en çok düşen balıkların başında ise kilosu 40 TL'den 20 TL'ye düşen hamsi yer alıyor.

1 Eylül'de balık sezonun açılmasıyla tezgâhlarını taze ve bol çeşit balıklarla şenlendiren Gaziantep’teki Balık Hali esnafı, sonbahar mevsimi ile birlikte havaların serinlemesiyle balığa talebin arttığına dikkat çekiyor.

İlk günlerde yaklaşık 20 çeşit balıkla sezonu açan balıkçılar, şu anda ise 60-70 çeşit balık satıyor. Bu yıl balıkların hem nicelik hem de nitelik açısından yükselişte olduğunu belirten balıkçıklar, havaların daha da soğumasıyla bolluğun iyice artacağını ve balık fiyatlarının düşeceğini tahmin ediyor.

Bu yılın özellikle palamut açısından çok verimli geçeceğini beklediklerini belirten balıkçılar, havaların iyice serinlemesiyle tezgâhlardaki çeşitliliğin de artacağını öngörüyor.

Bağışıklık sisteminin korunması, zekâ gelişimi ve hücre onarımı gibi birçok yararı bulunan balığa olan talebin önümüzdeki aylarda iyice artacağını tahmin ettiklerini belirten balıkçılar, ekim ayının sonlarına doğru işlerinin daha da açılacağını ümit ediyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde hastalıklardan korunmak ve vücut direncini en üst düzeyde tutmak için balık tüketilmesini tavsiye eden balıkçılar, balığın düzenli olarak sofralarda yer almasının gerekliliğine vurgu yapıyor.

Karantina süreci geçiren vatandaşların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve özellikle fosfor kaynağı olan balığı sıkça tüketmek amacıyla balık aldığını ifade eden balıkçı esnafından Ali Tekin, pandemi sürecinde işlerinde artış olduğunu söyledi.

“PANDEMİ SÜRECİNDEN DOLAYI BALIĞA TALEP ARTTI”

Balık sağlıklı bir gıda olduğu için vatandaşların balık tüketiminin arttığına dikkat çeken Tekin, “Havalar serinlediği için balık satışı da arttı. Bu sene bilindiği üzere palamut balığı çok fazla ve bundan dolayı da vatandaşlarımız balığa bayağı bir rağbet gösteriyor. Pandemi sürecinden dolayı balığa bayağı bir talep oldu. Balık bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vatandaşlarımız balık tüketiyor. Allah’a şükürler olsun balık satışlarından memnunuz. Fiyatlar ucuz, pahalı değil, bütün vatandaşlarımızı bekliyoruz. ‘Bol balık bol sağlık’ diyoruz.” dedi.

“HAVA SOĞUYUNCA FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK”

En çok tercih edilen balığın palamut olduğunu ifade den Tekin, “Palamut balığının kilosu şu an 15 lira ve bundan dolayı da vatandaşlarımız bol bol palamut yiyor. Palamut balığında omega-3 oranı daha yüksek olduğu için palamut daha çok satılıyor. Palamut fiyatları yarı yarıya düştü. Bu yıl balık fazla ve hava biraz daha soğuyunca fiyatlar daha da düşecek, satışımız daha da artacaktır.” diye konuştu.

“TEZGAHLARDA HER ÇEŞİT BALIK VAR”

Havaların soğumaya başlamasıyla balığın bollaşacağını ve fiyatlarının da düşeceğini belirten Murat Araş, “Kültürümüzde et kültürü daha fazla ve balık kültürü daha azdır. İnşallah zamanla balığın fazla tüketilmesini de sağlayacağız. Şu anda balık satışları çok iyi gidiyor. Yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip şehrimizde eskiye nazaran çok güzel balık satışı yapıyoruz. Vatandaşlarımızın da balığa biraz daha yönelmelerini sağlayacağız. Mercan, istavrit ve hamsi gibi balıklar satıyoruz. Pandemi sürecinde balığa büyük bir rağbet oldu. Balık satışlarında da yüzde 150’den daha fazla bir artış oldu. Çünkü balık bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu yüzden vatandaşlarımız balığı şu an bayağı tercih ediyor. Zamanla satışlarımızın daha da iyi olacağına inanıyoruz. Balık sezonu yeni başladı ve havalar biraz daha soğuyunca satışlarımız daha da güzel olacak.” ifadelerini kullandı.

“HAVALARIN SERİNLEMESİ SATIŞLARIMIZI DA BİRAZ DAHA ARTIRDI”

Havaların iyice serinlemesinin ardından balık satışlarının arttığına dikkat çeken Akif Altan, “Pandemi sürecinden dolayı vatandaşlarımız da balığa yönelmeye başladı. Çünkü balık bağışıklık sistemini çok güçlendiriyor. Balık eskiden haftada bir yenilirken, şu an pandemi sürecinden dolayı haftada 2-3 defa yiyen vatandaşlar var. Havaların serinlemesi satışlarımızı da biraz daha artırdı. Palamut balığının satışı iyiydi. Şu an palamut satışları biraz azalmaya başladı. Şu anda hamsi çok satılıyor. Hamsi daha önce 30 lira iken şu an 20 liraya düştü. İnşallah fiyatlar daha da düşer, tüm vatandaşlarımız balık yer. Balık çok çıkarsa balığın fiyatı düşer. Talebi karşılamazsa ve balık az olursa fiyatı da yüksek olur. Hamsi, istavrit, palamut, çinekop, çupra ve levrek tarzı balıklar daha çok satılıyor. Havaların serin olması ile balığın daha bol olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“SEZON İLERLEDİKÇE BALIK ÇEŞİTLERİ DE SATIŞLAR DA ARTIYOR”

Balık satışlarından memnun olduklarını belirten Hasan Durmaz, “Sezon yeni olmasına rağmen satışlarımız çok iyi gidiyor. Günlük taze balıklarımız geliyor. Palamut, sardalye, çupra ve levrek en çok satılan balıklardır. Gaziantep halkı da balık yemeye alıştı. Fiyatlar da düştü. Balığa talep arttı.” diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim