• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 17 °C

Hatay-Beyrut feribot seferleri, Haziran ayında başlıyor

Hatay-Beyrut feribot seferleri, Haziran ayında başlıyor
Hatay’dan Kıbrıs’a haftada 2 sefer gerçekleştirileceğini söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, önümüzdeki aydan itibaren ise haftada bir Hatay-Beyrut seferleri yapılacağını söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ilki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilen Hatay Deniz Otobüsü (HADO) seferlerinin bölge ekonomisine önemli katık sağlayacağını söyledi.

HADO seferleriyle birlikte ticaret ve turizmde yaşanacak canlanmanın bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirten Savaş, Doğu Akdeniz’deki çekişmelere de atıfta bulunarak, “Ekonomik katkının yanı sıra Doğu Akdeniz’de fiilen bulunmamız siyasi ve stratejik olarak ülkemizin elini güçlendirecek” dedi.

Tarihi ve anlamlı günde yola çıkan HADO’nun onur konukları Hataylı Kıbrıs gazileriydi. Seferde, şehrin iş, sanat ve siyaset başta olmak üzere farklı kesimlerinden birçok temsilci yer aldı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Lütfü Savaş, “Biz Hatay olarak hep kapalı kalmışız. Belediye başkanı olduğumdan bu yana sürekli Hatay’ı anlatmakla ve gündeme getirmekle ilgili çaba gösteriyorum. Ama Hatay’ı anlatmak yetmez, onu ulaşılabilir de kılmak lazım. HADO bu açıdan çok önemli ve biz bu proje için altı yıldır uğraşıyoruz. Altı yıllık emeğin ve mücadelenin sonucunda bu seferi yapmış olmak bizim için tarif edilemez bir mutluluk” ifadelerini kullandı.

“PEK ÇOK İLKE İMZA ATTIK”

HADO ile birlikte ilk kez bir belediyenin Türkiye’de uluslararası sularda sefer düzenlemeye başladığını vurgulayan Başkan Savaş, bunun yanı sıra, Hatay’da 83 yıl aradan sonra deniz hudut kapısının açıldığını söyledi. KKTC’nin Girne şehrine haftada 2 gün sefer yapılacağı bilgisini paylaşan Savaş, sefer gün ve saatlerinin bu hafta içerisinde netleşeceğini bildirdi.

Şu anda KKTC’de 40 bin civarında Hataylı yaşadığını ve HADO’nun bu insanlar için alternatif bir ulaşım aracı olduğunu belirten Savaş, şöyle devam etti:

“Çevre illerden burada yaşayanlar, çalışanlar, okuyanlar var. Ayrıca, Kıbrıs’a gelen insanlar sadece çalışanlar, öğrenciler değil. Eğlence için gelen ekonomik gücü olan kişiler de var. Turizmdeki payımızı en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bu seferlerle birlikte hem Hatay’ın hem de KKTC’nin turizm potansiyelini büyütecek ve ticaretine katkı sağlayacağız.”

Bunun yanı sıra HADO seferlerinin siyasi ve stratejik açıdan da büyük önem taşıdığının altını çizen Lütfü Savaş, “İşin ekonomik kazanımları tarafında değiliz. Biliyorsunuz Doğu Akdeniz son zamanlarda çok büyük çekişmelere sahne oluyor. Rum kesimi, ABD ve Yunanistan ile birlikte tatbikatlar yapıyor. Kıta sahanlığı meseleleri hiç gündemden düşmüyor. Burada ayrıca gaz konusu var. Herkes bir hak iddia ediyor. Sadece hak iddia etmek yetmez, burada fiilen olduğunuzu göstermeniz de lazım. Biz de şu anda Doğu Akdeniz’de Türk ve KKTC bayraklarını dalgalandıran bir iş yapıyoruz. Olayı sadece ekonomik ve ticari olarak değerlendirmemek lazım, stratejik ve siyasi boyutu da var. Türkiye Cumhuriyeti Doğu Akdeniz’de söz hakkı istiyorsa bunun iki sebebi var. Bir tanesi KKTC, diğeri de Hatay. Bence Hatay, deniz anlamında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kalesidir, komşu kale de KKTC’dir. Bunu kullanmak lazım. Her yönü ile yapılması gereken bir çalışma bu” şeklinde konuştu.

“HER SEFERDE 5 TON MAZOT TÜKETİLİYOR”

Deniz otobüsü seferlerinin maliyetli bir iş olduğunu dile getiren Başkan Lütfü Savaş, “Her seferde 5 ton mazot tüketiliyor. Gidiş dönüş 10 ton. Bunun yanı sıra liman giriş-çıkış ücretleri ve ek ücretler var. Ancak esas maliyet mazotta. Yaptığımız hesaplamalara göre 250 yolcuya ulaştığımız takdirde ki bu da deniz otobüsünün yaklaşık yarısı demek, masrafımızı çıkarıyoruz. Eğer kurtarırsa şu anda 750 TL olan bilet fiyatlarını aşağı çekeriz” dedi.

“SIRADA BEYRUT VAR”

HADO için yeni rota arayışları içerisinde oldukları bilgisini veren Lütfü Savaş, “Beyrut ve Hayfa limanları arasında bir sefer koymak gibi hedefimiz var. Bu ikisi arasında ciddi bir rekabet yaşanıyor. İkisinden birini tercih etmemiz lazım. Muhtemelen Beyrut’u seçeceğiz, onlar daha istekli. Bir ay gibi bir süre içerisinde oraya da ilk seferimizi gerçekleştireceğiz. Sonrasında haftada bir Hatay-Beyrut seferi yapmayı planlıyoruz” bilgisini verdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim