• BIST 9792.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Hastalıklı hayvan taşıyan Elbeik isimli gemi, Mağusa Limanı açıklarına demirledi

Hastalıklı hayvan taşıyan Elbeik isimli gemi, Mağusa Limanı açıklarına demirledi
İspanya’dan Libya’ya gerçekleştirilecek hayvan sevkiyatını yapan ve içinde 1776 büyükbaş hayvanın hastalıklı olduğu iddia edilen Kongo bayraklı Elbeik isimli gemi, hayvanlara yem takviyesi yapılması için Mağusa Limanı açıklarına demirledi.

Kongo bayraklı Elbeik isimli geminin Rum basınında Mağusa Limanı’na demirlediği yönündeki haberler endişeye neden oldu.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, söz konusu geminin Mağusa Limanı açıklarında beklediğini, limana yaklaşmadığını açıkladı.

Elde edilen bilgilere göre, gemide bulunan 1776 adet büyük baş hayvanlardan bazılarında sinek yoluyla bulaşa neden olan “mavi dil” hastalığı bulunduğu iddia edilirken hayvanlardaki hastalık nedeni ile Libya’ya girişine izin verilmemesinin ardından gemi içinde denizde kalan hayvanların yem ve suya ihtiyaç duyduğu öğrenildi.

Çaresiz kalan gemi kaptanı ve mürettebatının hayvanların yem ve su ihtiyacını gidermek amacı ile arayışa girdiği öğrenilirken Elbeik isimli geminin Bosmar Gemi Acentesi aracılığı ile Mağusa Limanı’na yaklaştığı ancak olası bir hayvan hastalığı ile ilgili risk almamak adına geminin Mağusa Limanı açığına demirlediği öğrenildi.

YEM TAKVİYESİNİN ARDINDAN AYRILACAK

Kongo bayraklı, hayvan sevkiyatı için kullanılan Elbeik isimli geminin içindeki büyükbaş hayvanların yem ve su takviyesinin yapılmasının ardından sınırlarımızdan ayrılacağı öğrenildi.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı da gemideki hayvanların yem ihtiyacı için Veteriner Dairesi kontrolünde gerekli tedbirler alınarak römorkörle açığa yem götürüldüğünü açıkladı.

Veteriner Dairesi görevlilerinin yerinde incelediği gemide herhangi bir hayvan hastalığı ihtimaline karşı ilaçlama yapıldığı da edinilen bilgiler arasında. Geminin Mağusa Limanı’na yaklaşma ihtimalinin söz konusu olmadığı ve hayvanların ülkeye girişi olmayacağı için de buzağılara herhangi bir test yapılmasına gerek duyulmadığı öğrenildi.

TOPLAMDA 2 BİN 671 HAYVANLA 2 SEVKİYAT GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİ

Yabancı kaynaklara göre, 17 Aralık 2020’de İspanya’nın Tarragona şehrinden yola çıkan Elbeik isimli gemide 1776 büyükbaş hayvanın, Karim Allah isimli gemide de 895 büyükbaş hayvanın Libya’ya sevkiyatı gerçekleştirilecekti.

Gemilerin Libya’ya yaklaşacağı sırada taşıdığı hayvanlarda “mavi dil” hastalığı olduğu tespit edilmesi nedeni Libya Ulusal Hayvan Sağlığı Merkezi, 23 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada 2 bin 671 adet  büyükbaş hayvanla yapılacak 2 sevkiyatı, gemilerin girişini onaylamayı reddettiğini duyurdu.

Elbeik isimli gemi, 25 Ocak tarihinde mavi dil hastalığı olan hayvan taşıdığı için Trablus Limanı’dan İspanya’ya geri gönderilse de bin 776 büyük baş hayvanla Avrupa ve Afrika’da kendisine liman arayan gemi, Mağusa Limanı açıklarına demirledi. 895 hayvan taşıyan Karim Allah isimli gemiden ise haber yok.

gemi_1-188.jpggemi_2-152.jpggemi_3-114.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim