• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 15 °C

Güzelçamlı Yat Limanı Projesi ÇED raporu iptal edildi

Güzelçamlı Yat Limanı Projesi ÇED raporu iptal edildi
Aydın 2. İdare Mahkemesi, Kuşadası Güzelçamlı’da yapılmak istenen yat limanı projesinin su ürünleri, flora, fauna açısından uygun olmadığına karar vererek ÇED olumlu kararını oybirliği ile iptal etti.

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuşadası Güzelçamlı’da yapılmak istenen yat limanı, feribot yanaşma yerleri yapımı ile balıkçı barınağının kapasite artırımı projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı iptal edildi.

Aydın 2. İdare Mahkemesi dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfinin raporuna dayanarak projenin su ürünleri, flora, fauna açısından uygun olmadığına karar vererek ÇED olumlu kararını oybirliği ile iptal etti.

MİLLİ PARKIN YANIBAŞINDA

Kuşadası’nda yaşayan beş yurttaş tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davada Aydın Büyükşehir Belediyesi, Bakanlığın yanında davaya müdahil oldu. Açılan davanın dilekçesinde bölgede yapılmak istenen yat limanı, feribot yanaşma yerleri ve balıkçı barınağı ile ilgili proje için 2008 yılında ÇED olumlu kararı verildiği ancak yedi yıl içerisinde başlanmadığı için kararın geçersiz hale geldiği dile getirildi.

Dilekçede projenin önemli doğa alanlarından Milli Park sınırlarının çok yakınında olduğu hem inşaat hem projenin işletme aşamalarında endemik türlerin yok olacağı dile getirildi.

BİLİRKİŞİLER OLUMSUZ RAPOR VERDİ

Davadaki uyuşmazlığı çözümü için atanan bilirkişiler tarafından alanda ve proje üzerinde yapılan incelemeler sonucu hazırlanan raporda projenin Milli Park’a, fok üreme alanlarına yakınlığı ve flora-fauna üzerinde olumsuz etki yaratacağı dile getirildi. Bilirkişi raporunu kararına dayanak yapan mahkeme oy birliği ile ÇED olumlu kararının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

“KARAR UMUDUMUZU ÇOĞALTTI”

Karar ile ilgili görüşlerini aldığımız davanın avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu, Kuşadası Güzelçamlı'da "Yat Limanı, Feribot Yanaşma Yerleri Yapımı ile Balıkçı Barınağı Kapasite Artırımı Projesi" için verilen ÇED kararının iptal edilmesinin Güzelçamlı ve Millli Park’ın doğal ve tarihi güzelliğinin korunması adına çok önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Projenin yapımı durumunda alandaki mevcut 100 tekne kapasiteli balıkçı barınağı ile çevresindeki denizin doldurulup balıkçı barınağı 200 tekne kapasitesine çıkartılacağını ifade eden Tokuçoğlu şunları söyledi:

“Ayrıca 3 adet feribot yanaşma yeri ve 200 tekne kapasiteli yeni bir yat limanı inşa edilmesi planlanmıştı. Kötülüklerin kol gezdiği, yaşama, doğaya her yönüyle darbelerin yapıldığı bir ortamda böyle bir karar umudumuzu çoğalttı.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim