• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 15 °C

Gürcistan’da 15 Türk teknesi avlanıyor

Gürcistan’da 15 Türk teknesi avlanıyor
Fatsa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, Gürcistan’da 15 Türk teknesinin küçük hamsileri avladığını, bu durumun da Karadeniz’deki hamsi varlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Fatsa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, ”Gürcistan ve Abhazya’da 5 santim boyunda hamsi avlanıyor. Bu sene 65 bin ton küçük hamsi Gürcistan’da avlandı. 25-30 bin ton kadar da Abhazya’da avlandı. Bu 5 santim hamsiler 1 yada 1.5 gram geliyor. Bu hamsiler bir yılda 10 kat büyüme yapıyor. Yani 50 bin ton olan bu küçük hamsiler büyüme imkanı bulsa 500 bin ton hamsi olacak. Eğer orada avlanmasa önümüzdeki yıl Karadeniz popülasyonuna katılacaklar. Bu hamsiler orada katlediliyor” dedi.

Hamsi varlığı azalıyor

Türkiye’de hamsi avlanma boyunun 9 santim olduğunu aktaran Fatsa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, “Hamsi avlanma boyu Gürcistan’da 7 santim. Artı eksi yüzde 45 oranında incesi de olabiliyor içinde. Bu da her şeyi yakalayın anlamına geliyor. Hal böyle olunca Gürcistan’da tutulan hamsinin Karadeniz hamsi varlığını azaltacak endişemiz var. Bu endişe gerçek bir endişedir. Bu rakamlar da bir gerçektir. İstatistik rakamlarında da bu var. Gürcistan da zaten bunu inkar etmiyor” diye konuştu. 

İkili anlaşmalar uygulanmıyor

“Ne yazık ki bizim yetkililerimiz bu durum karşısında hiçbir şey yapmıyor.” diyen Mutlu, “İkili anlaşmalar çeşitli haklar verdiği halde yapmıyor.  Bizim balıkçıların Karadeniz’in her hangi bir yerinde bizim kurullarımıza göre avlanması gerektiği halde yapmıyor.  Gürcistan’a giden teknelere izin vermeme hakkı bulunduğu halde bir şey yapmıyor. Nedense bu hak kullanılmıyor. Zaten Gürcistan’da Türk tekneleri avlanma yapıyor” şeklinde konuştu.

Fatsa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mutlu sözlerini şöyle bitirdi: “Oysa Türkiye balıkçı teknelerini oraya gönderirken bir sözleşme yapabilir. Orada da buradaki kurallara göre avlanacaksın diyebilir. Orada da burada olduğu denetim yapılırsa ve ceza uygulanırsa böyle bir sorun olmaz. Burada Türkiye’nin de kontrol hakkı bulunursa sorun kalmaz. Oradaki küçük hamsiler katledilmemiş olur. Ama nedense yöneticiler bunu yapmıyor. Biz sürekli Türkiye’de yasal olarak avlanan teknelerin peşindeyiz. Oysa Gürcistan’da bu işi 15 Türk teknesi yapıyor. Bunlar da seçilmiş özel tekneler. Türkiye’de av yapmasalar bile orada her şeyi yakaladıkları için sürekli gelişme halindeler.” 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim