• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 18 °C

Gözler elektrikli Türk römokörlerinde

Gözler elektrikli Türk römokörlerinde
Sıfır emisyonla çalışabilen akülü gemileri ilk üreten Türk tersaneleri, alanına öncülük ediyor.

İstanbul Sanayi Odası’nın Yeşil Dönüşüm Ödülleri ile başlattığı karbonsuzlaşma hareketinde 2022 yılında dünyanın ilk elektrikli römorkörü GİSAŞ POWER üretilmiş, arkasından Sanmar Tersaneleri SAAM Towage için iki elektrikli liman römorkörü inşasına başlamıştı. Türk tersanelerinde başlayan çevre dostu sıfır emisyonlu üretim hareketi denizcilik dünyasının da dikkatini çekti.

İlk adım Vallianz Holdings’ten

Vallianz Holdings, büyüyen karbondan arındırma programının bir parçası olarak limanlardaki gemileri idare etmek için elektrik tahrikli gemiler inşa ediyor.Bu projelerden ilki, SeaTech Solutions tarafından tasarlanan, Endonezya tersanesinde gemilere hizmet etmek üzere üretilecek olan elektrikle çalışan bir liman römorkörü.

a1-006.jpg

Vallianz mühendislik başkanı Wu Sheng Wei’ye göre, proje inşaat aşamasına doğru ilerliyor ve tamamlanması iki yıl sürecek. Gemide sabit ve taşınabilir sistem olmak üzere 2.200 kWh pil gerekecek, ayrıca, doğru akım şebekesi ve şarj sistemi kurulacak. Wei, “Küçük römorkörlerde DC ızgaraları daha kolay ve AC’den DC’ye geçiş zorlu olabilir.” dedi.

Bu römorkör, tersane ve liman işlemleri sırasında tamamen elektrikle çalışarak sıfır emisyonlu olacak. Ancak uzun mesafe transitler ve acil durumlar için yedek olarak 100 kW jeneratör seti bulunacak.

Çevre dostu 300 gemi daha planlanıyor

Dünya genelinde, pillerle çalışan işletmede veya siparişte olan yaklaşık 300 gemi bulunuyor ve bunların yarısı açık deniz ve liman operasyonlarında görevli.Wei “Bu teknoloji gemi sahiplerinin ilgisini çekiyor, 2025 ve 2026’ya kadar daha fazla gemi devreye girecektir, bu hareket büyüyor.” dedi.

Öte yandan enerji depolama sistemi kurulumu, römorkörün inşaat maliyetlerini arttırıyor. Wu Sheng Wei, “Piller pahalı. Fiyatlar düşmüş olsa da hala pahalı olarak kabul ediliyor.” dedi. Ayrıca, pil güvenliği, kullanım ömrü ve eski enerji depolama sistemlerinin geri dönüşümü konularında endişeler olduğunu belirtti. Wei, bu endişelerin gemiler limandayken takas edilebilir pil konteynerleri kullanılarak aşılabileceğini söyledi.

a2-005.jpg

Elektrikli gemilerle emisyon yüzde 20-30 oranında azalabilir

Bu endişelerin aşılması durumunda, işletme ve çevresel faydaların ortaya çıkmasını bekleyen Wu Sheng Wei, “Hibrit tahrikli piller, yakıt tüketimi ve emisyon azaltma açısından yüzde 20-30 tasarruf sağlar.” dedi. “Bu, şirketlerin çalışma performansını arttıracak ve bakım masraflarını azaltacaktır.”

Liman ve römorkaj operasyonlarında pillerin kullanılmasıyla sağlanan diğer avantajlar arasında sualtı gürültüsünün, gemideki titreşimlerin ve makine dairesi bakımının azalması da bulunuyor.(Haberdenizde.com)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim