• BIST 9645.02
  • Altın 2405.599
  • Dolar 32.5923
  • Euro 34.7813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 17 °C

Gökova'daki kum köpekbalıkları yakın takipte

Gökova'daki kum köpekbalıkları yakın takipte
"Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi" Projesi kapsamında, Gökova ÖÇK Bölgesi'nde kum köpek balığı izleme çalışmasının ilk etabı tamamlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi" Projesi kapsamında, Gökova ÖÇK Bölgesi'nde kum köpek balığı izleme çalışmasının ilk etabı tamamlandı.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Su Ürünleri Fakültesi ekiplerince Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında bu yıl içinde Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde yürütülen kum köpek balığı izleme çalışmasının ilk etabında 80 birey gözlemlendiği kaydedildi.

Çalışmalar sonucunda, bölgedeki ekosistem açısından çok önemli bir yere sahip bulunan ve insana zarar vermeyen kum köpek balıklarının varlığının pek çok faktör tarafından tehdit altında bulunduğu belirtildi.

Haziran ve temmuz aylarında Boncuk Koyu'nda yapılan izleme faaliyetinde 50 serbest dalış gerçekleştirildiği, bu dalışlarda tek tek veya küçük gruplar halinde olmak üzere 43 kez kum köpek balığı gözlemi yapılırken, tüm çalışma döneminde 80 birey gözlemlendiği ifade edildi.

Gökova Körfezi Boncuk Koyu'nun, kum köpek balığı olarak bilinen "Carcharhinus plumbeus" türü için önemli bir bölge konumunda bulunduğu vurgulanan açıklamada, yapılan çalışmalarda bölgenin özellikle yılın belirli dönemlerinde köpek balıklarının ağırlıklı olarak mayıs-haziran ayları arasında üreme ve çiftleşme amacıyla bu koyu kullandığını gösterdiği bildirildi.

-Projeyle tehditlerin önlenmesi amaçlanıyor-

Açıklamada, proje ile tehditlerin önlenmesinin amaçlandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Bölgedeki ekosistem açısından çok önemli bir yere sahip olan ve insana zarar vermeyen kum köpek balıklarının özellikle Boncuk Koyu'ndaki varlığı, su altı tüfeği ile avcılık da dahil olmak üzere yasa dışı balıkçılık, katı atıklar, özellikle teknelerden bırakılan pis su ve sintine nedeniyle oluşan kirlilik gibi pek çok faktör nedeniyle tehdit altında bulunuyor. Bu tehditler, Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla önlenmeye, böylece ekosistemin korunmasına çalışılıyor."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim