• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Göcek Koyları ihaleyle kiralanacak, çevre örgütleri karara tepkili

Göcek Koyları ihaleyle kiralanacak, çevre örgütleri karara tepkili
Muğla kıyıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği tarafından kurulan MUÇEV kuruluşu tarafından kiraya verilirken, koylar da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kiraya çıkarılıyor.

Muğla’da “Göcek Koyları” diye anılan Bedri Rahmi (Taşyaka), Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koyları, gün içerisinde Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü’nde ihaleye çıkarılacak. Üzerinde hiçbir yapının olmadığını koylara tesisler kurulabilecek.

Orman Genel Müdürlüğü Dalaman Orman İşletme Şefliği tarafından internet ortamında gercekleşen duyuruya göre, Dalaman’ın Kapıkargın Mahallesi’ne bağlı 1.18 hektarlık ormanlık alana sahip Küçük Sarsala, 1.14 hektarlık ormanlık alana sahip Göbün, 1.04 hektarlık ormanlık alanda bulunan Akbük ve 1.93 hektarlık ormanlık alandaki Taşyaka (Bedri Rahmi) koylarındaki mesire yerleri kiraya verilecek. 29 yıllığına kiraya çıkarılan koylardan Akbük için 110 bin lira değer biçilirken, ihalede Taşyaka (Bedri Rahmi) için 90 bin, Göbün için 120 bin ve ve Küçük Sarsala için de 80 bin liradan kapı açılacak.
KAÇAKÇILIK UYARISI

4 koyun 29 yıllığına kiralanmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden CHP’li Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, bu koylarda kaçakçılık yapılması kaygısı taşıdıklarını ortaya koyarak şunları belirtti :

“Bu koylarda 20’ye yakın salaş işletme var. İşletme sahiplerinin tamamı Dalaman’ın yerli halkı. Buralardan doğal yapı ile oynanmadan yatlara hizmet veriliyordu. İl özel idaresi kiraya veriyordu. Muğla büyükşehir olunca, il özel idaresinin tasarrufunun büyükşehir belediyesine geçmesi gerekiyordu. Şayet Orman’da bıraktılar. Orman işletme şefliği de şimdi bu koyları ‘mesire yeri’ adı altında pazarlıyor. İhaleden olağan yerli işletmelerin hiç birinin haberi olmadı. Bunun dışında pazarlık kapısını 80, 100 bin liradan açıyorlar. Kimlerin alacağı belirlenmiş değilse rakamlar büyür. Bu paralar buradan çıkmaz. Malikâne mi yapacaklar, bilmiyoruz. Endişeliyiz.”

TEMA: DİRENİRİZ

TEMA Vakfı Muğla İl Temsilcisi Doç. Dr. Sergender Sezer, koyların restoran ve benzeri işletmelere açılmasının o yerlerin imara açılması manasına geldiğine dikkat çekerek “Kıyılarımızda talanın bu boyutlara ulaşacağını tahmin etmiyorduk. Bu koylarda çok fazla mühim habitatlar var. Bilindiği gibi oralar özel çevre koruma alanları. Bu yerleri mesire yeri adı altında kiraya verip betonlaştıramazsınız. İztuzu’nda ayağa kalktığımız gibi burada da ayağa kalkarız” diye belirtti .

BETONA TESLİM EDİLECEK

Dalaman sahilinde “Göcek Koyları” diye anılan koyların koruma altına alınmasında etkili olan ve dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın ün yapmış olan danışmanlarından Gazeteci Yazar Can Pulak, bu koyların ihaleye çıkarılmasının, Turgut Özal’a, Bedri Rahmi Eyüboğlu’na ve hatta Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya saygısızlık olduğunu belirtti . Pulak, “Rahmetli Özal buraları kendisinden akabinde talan edilsin diye koruma altına almamıştı” diyerek, şu şekilde devam etti:

“Bu koylar Muğla’nın değil, dünyanın göz bebeği. Rahmetli Özal Göcek Koylarını, Gökova Körfezi’ni, Bozburun, Datça yarımadalarını, Dalyan’ı, Fethiye koylarını ve adalarını koruma altına alarak adeta insanlığa mal etmişti. Şayet o koylar ihale edilirse ilk darbeyi yatçılık yer, peşinden o koyları da betonlaşmaya teslim ederiz. Bu yanlıştan ivedi bir biçimde dönülmelidir.”

BUNUN SONU GELMEZ

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla’da talanın koruma alanların yoğunlaştığına dikkat çekerek, “Bunlar sadece Cumhuriyet’i değil, doğal ve tarihi çevreyi de tahrip ediyorlar” diye belirtti . Önümüzdeki genel seçimi bir fırsat olarak tanımlayan Demir, şu yorumu yaptı: “Güzel olan, insanlık için olan ne varsa tahrip ve yok ediyorlar. Sahillerdeki günübirlik alanlardın kiralanmasında hukuka tosladılar. Şayet durmak bilmiyorlar. Her şeye para gözüyle bakıyorlar. Şayet o 4 koyu kiraya vermeyi başarırlarsa, bunun sonu gelmez. Öteki koyları da pazarlarlar.”

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bayram tatillerinde bu koylara geldiğini ifade eden Demir, “ Şu anda o güzelliklerin yok edilmesine ne diyecek, merak ediyorum. Bir de bakalım kimlere kiraya verecekler, onu da merak ediyorum. Gereken her türlü mücadeleyi vereceğiz” diye açıkladı .

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MELSA yetkilileri ise, ihaleden haberdar olduklarını, ancak hukuki olarak ellerinden bir şey gelmediğini savundu.

Bakan Veysel Eroğlu'ndan Göcek açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Göcek koylarının ihaleyle kiralanması ilişkin açıklamada bulundu. Eroğlu, 'Bu alanlar sadece vahşi doğa için değil, aynı zamanda insanlarımızın istifadesine sunulması içindir. Orada koşu alanları, dinlenme mekanları olması gerekir. Bunlar ormanı tahrip etmiyor bilakis ormanı koruyor.' dedi.

Bakan Veysel Eroğlu, Dünya Ormancılık Günü, Dünya Su Günü ve Dünya Meteoroloji Günü sebebiyle Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa katıldı. Program çıkışı gazetecilerin, "Muğla'da 'Göcek koyları' diye bilinen Bedri Rahmi, Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koyları ihaleyle kiralanacak. Kiralamayla birlikte doğal güzelliğiyle ünlü koylar, tesisler için yapılaşmaya açılacak mı?’ şeklindeki soruyu Eroğlu, “Ormanlardan vatandaşlarımız tam olarak faydalanmalı. Orada oturma mekanları oluşturuyoruz. Aynı zamanda bu turizme de büyük katkı sağlıyor. Çünkü bu yerleri turistler de gelip görüyor. Bu alanlar turizm açısından fevkalade önemli. Yapılaşma diye bir şey yok arkadaşlar. Zaten rast gele yapılaşma olamaz. Bütün kurumların görüşüyle uzun devreli görüşme planları var. Tabiatla uyumlu ve zaruri ihtiyaçları karşılayacak yapılar yapılabilir. Bütün görüşlerin izni alınıyor en son bizzat ben imzalıyorum.” şeklinde cevapladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait alanların ihale edildiğini belirten Eroğlu, “Bize ait yerler açık şeffaf bir şekilde ihale ediliyor. Bunun başka bir yolu yok. Bunları bizim her hangi birisine rast gele vermemiz mümkün değil. Açıkça ilan ediyoruz ve şeffaf bir şekilde ihaleyi kazananlara veriyoruz. Bunlar bir kısım orman alanı bir kısmı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait. Bizde bize ait olan bu gibi alanları gayet şeffaf bir şekilde ilan ediyoruz. Ancak işletmeyi çok sıkı takip ediyoruz. İşletmeci vatandaşlara çok iyi bir şekilde hizmet vermek zorunda. Bunları çok sıkı kontrol ediyoruz. Çünkü buralar çok güzel mekanlar. Çünkü vatandaşlarımızın bu gibi alanlara ihtiyacı var. Biz bugüne kadar 120 ilçede mesire alanı oluşturduk. Çünkü netice itibariyle buralara ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

“Bu gibi alanlara vatandaşlarımızı davet ediyorum.” diyen Eroğlu, “Bu alanlar sadece vahşi doğa için değil, aynı zamanda insanlarımızın istifadesine sunulması içindir. Orada koşu alanları, dinlenme mekanları olması gerekir. Bunlar ormanı tahrip etmiyor bilakis ormanı koruyor.” diye konuştu.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
nadi akkuş
23 Haziran 2015 Salı 13:35
13:35
ihaleye normal vatandaş girebiliyormu şartları nedir nezaman ihale çıkarılacak ben bu ihaleye girmek istiyorum
88.244.23.70
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim