• BIST 10264.62
  • Altın 2385.844
  • Dolar 32.3429
  • Euro 34.7732
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 20 °C

GKRY, limanlarına Rus savaş gemilerinin yanaşmasına izin vermedi

GKRY, limanlarına Rus savaş gemilerinin yanaşmasına izin vermedi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Ukrayna’da yaşanan gelişmeler yüzünden ikmal için gelen 5 adet Rus savaş gemisinin Limasol Limanı’na yanaşasına izin vermedi.

Güney Kıbrıs’ın en etkili gazetelerinden olan Fileleftheros, “Rus Gemileri İstenmiyor- Ukrayna’daki Gelişmeler Yüzünden Sözlü Bir Notayla Demirlemelerine İzin Verilmedi- Fransa ve ABD’den Savaş Gemileri Normal Şekilde Geliyor” başlıklarıyla geniş yer verdiği haberinde, Rusya’nın Ukrayna’daki işgali devam ettiği ve AB kararları geçerli olmayı sürdürdüğü sürece Güney Kıbrıs limanlarının Rus gemileri için kapalı olarak addedilmeleri gerektiğini yazdı.

5 RUS GEMİSİNE İZİN VERİLMEDİ

Rum Yönetimi açısından Ukrayna’daki savaş sürdüğü sürece Rus gemilerinin “istenmediğini” yazan gazete, bunun Rum kesiminin sözlü bir notayla, 5 adet Rus savaş gemisinin Limasol Limanı’na yanaşmasına izin vermemesinden de ortaya çıktığına işaret etti.

“Diplomatik kaynakların, Alpha’nın edindiği bilgileri gazeteye doğruladıklarını” ve Rum kesiminin Rus Donanması’na ait 5 adet geminin yanaşmasına izin vermediğini yineleyen gazete, 5 adet geminin, Rusya ile Güney Kıbrıs arasındaki işbirliği ve Rum Yönetimi makamları tarafından kolaylıklar sağlanması çerçevesinde Limasol Limanı’na planlı bir ziyaretleri bulunduğunu belirtti.

Elde edinilen bilgilere göre, bunların ikmal amacıyla limana gelecek olan firkateynler ve destek gemileri olduğunu kaydeden gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın sözlü bir notayla Rusya’yı, Ukrayna’daki gelişmeler yüzünden kolaylık sağlanması ve demirleme izni anlaşmasının geçerli olmadığına dair bilgilendirdiğini haber verdi.

Bu durumun Rus gemilerini ikmal için başka bir liman aramak zorunda bıraktığını kaydeden gazete, Rum hükümetinin kararının, Rusya aleyhindeki tedbirlerin artırılması ve Avrupa ulusal hava sahası dışında, üye devletlerin limanlarının da kapanmasına ilişkin olarak Brüksel’de devam eden tartışmaların ruhu içerisinde hareket ettiğine işaret etti.

Böyle bir kararın, ikmal için gelecek olan gemilere kolaylıklar sağlanmamasına karşın Güney Kıbrıs açısından çok daha büyük etkiye olacağına işaret eden gazete, Rum kesiminin Rus savaş gemilerinin demirlemesine izin vermesi durumunda ise, “Kıbrıs denizinde Rus, Fransız ve ABD gemilerinin yan yana gitmelerine dair ciddi bir olasılık bulunduğuna” işaret etti.

ABD VE FRANSIZ SAVAŞ GEMİLERİ BÖLGEDE…

Bilindiği üzere, bugünlerde Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’un Limasol açıklarında bulunduğunu ve uçak gemisine bir dizi savaş gemisinin eşlik ettiğini yazan gazete, ABD savaş gemilerinin de “Kıbrıs” deniz bölgesinde bulunduklarını belirtti.

Geçtiğimiz çarşamba günü “(A/T) USS ROSS (DDG-71)” isimli Amerikan destroyerinin Kıbrıs deniz bölgesinde bulunmasından ötürü, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Kurmaylığı’na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Limasol’un güneyinde Amerikan Donanması’yla birlikte “CYP/USA -01/2022” kod adlı ilk ortak deniz tatbikatını icra ettiğini kaydeden gazete, tatbikatın amacının iki ülkenin savaş gemileri arasında deniz tatbikatları yapılması olduğunu ifade etti.

Tatbikata, Rum kesimine ait Ioannidis açık deniz gemisi ile “(A/T) USS ROSS (DDG-71)” isimli Amerikan destroyerinin katıldığını kaydeden gazete, RMMO Kurmaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, destroyerin Limasol Limanı’na demirlemesinden ötürü, RMMO Komutanı Korgeneral Dimokritos Zervakis’in 28 Şubat Pazartesi günü, ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber eşliğinde gemiyi ziyaret ettiğini belirtti.

Zervakis’in burada geminin sahip olduğu olanaklar ve misyonu konusunda bilgi aldığını yazan gazete, Zervakis’in ziyaret çerçevesinde “(A/T) USS ROSS (DDG-71)” gemisinin kaptanı Scott Jones’la görüştüğünü de ekledi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim