• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 13 °C

GESAD Heyeti Avrupa Parlamentosu'nda

GESAD Heyeti Avrupa Parlamentosu'nda
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Gelecekteki Avrupa Denizcilik Teknolojisi için Avrupa Yeterlilik Konseyi Oluşturma “ projesinin final konferansı 1 Mart tarihinde Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirildi.

Avrupa Denizcilik Endüstrisinin yol haritası olan Leader Ship 2020’de önerilen ve Avrupa Komisyonu tarafından  benimsenerek Avrupa Rekabetçilik  Konseyince  şubat 2013 ‘de kabul edilen  Gelecekteki  Avrupa Denizcilik Teknolojisi için Avrupa Yeterlilik Konseyi Oluşturma final konferansına  GESAD Başkanı Ziya Gökalp’in de yer aldığı Sea Europe Yönetim Kurulu, Avrupa Gemi İnşa Sosyal Diyalog Komitesi üyeleri, Avrupa Ticaret Birliği üst düzey yöneticilerinin yanısıra Avrupa Komisyonu  Avrupa İç Pazar, Endüstri, Girişimcilik ve KOBİ’ler Genel Müdürü Lowri Evans, Gemi İnşa Sosyal Diyalog Komitesi  Eş başkanı Ramon Sarmiento , Sea Europe (Avrupa Deniz Teçhizatı &Gemi İnşa Birliği) Genel Sekreteri  Christophe Tytgat, DCNS gurup İnsan Kaynakları Müdürü Sophie Normand  gibi Avrupa Denizciliği ve Sanayisinin  nabzını tutan önemli isimler katıldı.

Avrupa Deniz Teknolojileri  Endüstrisi

Akıllı-Sürdürülebilir-Kapsayıcı  

Toplantının deklarasyonunda , Avrupa deniz Teknoloji Endüstrisinin en ileri teknolojierin gelişiminde öncü olduğu , yüksek araştırma yoğunluğu  ile sektörel üstünlüğüne vurgu yapılarak  (Avrupa araştıma –geliştirme toplamının %9’u) başarının sağlanması ve devamının araştırma geliştirme ve bilhassa nitelikli işgücüne yatırım yapılarak mümkün olacağı, böylece sektörün,  Avrupa’nın akıllı büyüme ve bilgi tabanlı ekonomisine önemli katkılar yapacağı ,

Avrupada geliştirilen etkin teknolojinin  çevresel hassasiyeti gözeterek emisyonu sınırlayan teknolojiler üretirken aynı zamanda yenilenebilir  enerji üretimine ve gelişimine katkı yapacak teknolojik yapıları oluşturacağı, (gemi,offshore yapıları)

Avrupa Denizcilik Endüstrisnin Yıllık 91 milyar Euro üretim gerçekleştiren , çoğu kobi durumunda 22.000 işletmede 500.000 direkt ve binlerce dolaylı istihdamı yaratan ve Avrupa’da 200 den fazla bölgenin dolayısı ile ülkenin kalkınmasında birincil etken olduğu ,

Bu büyük üretim gücüne rağmen, özellikle kriz dönemlerinin yarattığı zayıflama, uzak doğu ülkelerinin haksız rekabet uygulamaları ve ticari engellemeler ile korumacı politikalarının yarattığı baskının bertaraf edilemesi bilhassa son dönemde Kore ve Çinde görülen denizciliğe devlet yardımlarının Avrupa ‘yı rekabette geriye düşürüyor olması  gibi bazı zorlukların çözülmesinde yaşanılan zaaflar dile getirildi.

Ayrıca , Avrupanın teknolji ve inovasyon liderliğinin devamı  ve gelişiminin nitelikli  işgücü ile mümkün kılınabileceğini bu bağlamda Avrupa genelinde eğitim faaliyetlerini yürüten 200 ü aşkın eğitim kurumuyla daha yakın ve yoğun bir işbirliğine gidilmesi gerekliliğinin altı çizildi.

Sea  Europe Yönetim Kurulu üyesi ve GESAD Başkanı sıfatıyla konferansa katılan Ziya Gökalp gerçekleştirilen konferansın Avrupa ve Türk Denizcilik Endüstrisi için için anlamını şöyle ifade etti,

“Avrupa Lidership’le belirlediği yol haritası üzerinde çok yol kat etti.  Bugün burada gelecekte oluşacak yeni pazarlar ve ihtiyaç duyulacak istihdamın niteliği konuşuluyor. Avrupa Denizcilikte tam bir ittifak ve kararlılık  sergiliyor.  Birliğin ekonomik anlamda daha zayıf ülkeleri (Polonya, Bulgaristan)  nitelikli işgücü yatırımlarıyla birliğin nispeten güçlü ülkelerine insan kaynağı yaratıyor. Bizim gençlerimiz de bu yarışın içinde olmalı. Özellikle üniversitelerimiz bu gelişmeleri doğru analiz etmeli  müfredatlarını ve kadrolarını buna göre revize etmeliler.

Başkan Gökalp “ Uzak Doğu’ya   karşı psikolojik üstünlüğümüz var”

Çin ve Kore gibi sipariş defterinde  önde olan ülkeler ,  devlet yardımlarıyla edindikleri rekabet avantajını kullanarak Avrupa Denizciliğini zorluyor bilhassa fikri mülkiyet hakları ihlalleri Avrupanın uzak doğu algısını iyiden iyiye bozmuş durumda işte tam bu noktada kalitemiz ve gelişen üretim teknolojimizle Avrupa için uzak doğudan çok daha cazip bir seçenek haline gelebiliriz” diye konuştu.

SEA EUROPE YÖNETİM KURULU TOPLANTISI

Avrupa Parlemantosundaki topantı  ve ikram edilen öğlen yemeğinin ardından Sea Europe Yönetim Kurulu üyeleri   Yönetim Kurulu toplantısının  yapılacağı otele hareket ettiler.Christophe Tytgat  Sea Europe’un  Yeni Genel Sekreteri oldu Sea Europe Genel Sekreteri Douwe Cunningham’ın  geçtiğimiz  ocak ayında görevi bırakmasının ardından  , Sea Europe’un genel sekreterliğine 2001 yılından bu yana Avrupa Gemi Sahipleri Derneği  Rekabet, Hukuk  ve sosyal ilişkilerden sorumlu üst düzey yöneciliğini yürüten Christophe Tytgat   getirildi.

Sea Europe Heyetinin Washington Çalışmaları

Toplantının en önemli başlıklarından biri  Amerikan Denizcilik şirketlerinin deniz  taşımacılığını ancak Amerika’da inşa edilmiş gemiler ile Amerikan vatandaşları tarafından yapılmasını zorunlu kılan Amerikan Kabotajı (Jones act) uygulamasını  esnetmek  ve Avrupa –Amerika pazarını daha  verimli, işler haline getirmek adına Avrupa Komisyonu desteği ile yürütülen çalışmalar kapsamında Sea Europe ekibinin 6-12 şubat tarihlerinde gerçekleştirdikleri çalışma ziyareti ve sonuçları tartışıldı. 

Üst düzey  bürokratlar ve denizcilik otoriteleri ile gerçekleştirilen seri toplantıların kısa zamandaolmasa da orta vadede tatmin edici sonuçlar vereceği değerlendirildi.

Avrupa Komisyonu Büyüme Genel Müdürlüğü  Savunma , Havacılık  Deniz Endüstrisi Bölüm Başkanı Alain Alexis Sea Europe Yönetim Kurulu’na konuk oldu.

Çin yetkililerle geçen yıl  Danimarkada gerçekleştirilen  Avrupa –Çin Gemi inşa toplantısında Çin tarafından teklif edilen Avrupa-Çin işbirliğini geliştirme önerisine istinaden bu yıl AB ile Çin arasında düzenlenmesi planlanan toplantı öncesi fikir alış verişinde bulunmak üzere Alain Alexis Sea Europe Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. 

Toplantıda başta Avrupa ‘nın fikri mülkiyet haklarının korunması ve Çinin uyguladığı korumacı,tek tarafı politikaların gözden geçirilmesi gerekiliği ve önemi Alain Alexise iletilerek daha önce bu konuda  sea Europe tarafından  yapılan çalışmaların kendisiyle paylaşılması kararlaştırıldı.Sea Europe 2016 çalışma programı ve bütçesinin değerlendirildiği son bölümün ardından Yönetim Kurulu toplantısı akşam yemeği ile son buldu.

gesad_heyeti_avrupa_parlamentosu_0001.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim