• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 22 °C

Gemiyi batırdı hapse atıldı

Gemiyi batırdı hapse atıldı
Çanakkale Savaşı'nın unutulmaz isimlerinden Mehmet Çavuş'un, savaşda İngiliz gemisini batırdığı için Ermeni bir yüzbaşı tarafından hapse atıldığı ortaya çıktı.
Çanakkale Savaşı'nın unutulmaz isimlerinden Mehmet Çavuş'un, savaş sırasında İngiliz gemisini batırdığı için Ermeni bir yüzbaşı tarafından hapse atıldığı öğrenildi.
Kırşehir'in Çiçekdağı İlçesi Safalı köyünde doğan ve Çanakkale Savaşı sırasında Cesarettepe cephesinde süngü çavuşu olarak görev yaptığı öğrenilen Mehmet Çavuş'un, savaş sırasında İngiliz donanmasını bomba atıp batırdığı için uzun süre hapiste yattığı ortaya çıktı. Mehmet Çavuş'un 74 yaşındaki oğlu Yaşar Canpolat, babası Mehmet Çavuş'un anılarını anlatırken özellikle bir Ermeni yüzbaşından bahsettiği ve kendisini hapse attırdığını söyleyerek, "Babam Mehmet Çavuş'un bize anlattığına göre, İngiliz askerinin Çanakkale'ye çıkışı sırasında, kendisi ve arkadaşları tarafından Türk askerinin komutasını üstlenen bir Ermeni yüzbaşıdan ateş emri isteniyor. Ancak, Ermeni yüzbaşı tarafından buna izin verilmiyor. Bunun üzerine babam ellerinde kalan sadece 3 tane bombadan iki tanesini gizlice İngiliz donanmasına ait 'Yarım Dünya' isimli gemiye atıyor. Ancak, bu bombalar gemiye isabet etmiyor ve babam kalan tek bombayı da İngiliz gemisine bizzat kendi tek başına atıyor. Bu son bomba İngiliz askerlerini taşıyan geminin bacasına isabet ediyor ve gemi denize batıyor. İngiliz gemisinin battığını gören Ermeni yüzbaşı, babamı yakalatıp hapse attırıyor. Uzun yıllar hapiste yatan babam, daha sonra savaş suçlusu olarak Atatürk'ün karşısına çıkarılıyor. Babam, Atatürk'e neden tutuklandığını anlatınca da hapisten kurtuluyor ve Atatürk babamın alnından öpüp, kendisine İstiklal Madalyaları veriyor. Babam, daha sonra da Atatürk'ün emir eri oluyor ve uzun süre Atatürk'ün yanında bulunuyor" dedi.
Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Atatürk Anıtı'ndaki bir asker heykelinin babasına ait olduğunu ileri süren Yaşar Canpolat, "Ulus'ta bulunan Atatürk heykelinde, elleri alnında ileri bakan asker benim babamın heykelidir. Bunu kendisi bizzat söyledi ve 'Atatürk'ün yanında ki asker benim. Benim yanımda ki heykel de savaş sırasında bize cephane taşıyan Kara Fatma' dedi. Buradan yola çıkarak Ulus'taki heykelin de babama ait olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
Çanakkale Savaşı sırasında Mehmet Çavuş'un, Yunan sancağını ele geçirdiği ve bu nedenle de öldürülmek istendiğini söyleyen Yaşar Canpolat, "Babam köye geldiğinde vücudunun 24 yerinde yara vardı. Bu yaraları Yunan sancağını kaçırdığı sırada üzerine atılan bombaların çok yakınına düşmesiyle aldığını öğrendik. Köye geldiğinde ayak ve ellerinde bulunan parmakları birbirlerine yapışıktı. Bombanın etkisiyle parmakları birbirine yapışmıştı ve savaşı anlatırken sürekli ağlıyordu. Sürekli ağladığı için de savaş anılarını anlatmasını çok fazla istemiyorduk" şeklinde konuştu.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim