• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 4 °C

Gemi, yat ve hizmetleri ihracatı, Haziran ayında yüzde 214 arttı

Gemi, yat ve hizmetleri ihracatı, Haziran ayında yüzde 214 arttı
Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 214 oranında artış yakalayarak 277.3 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Sektör, Haziran ayında Türkiye’nin ihracatını en yüksek oranlı arttıran sektörü oldu.

Gemi, yat ve hizmetleri sektörü; ihracat artış rekorları kırmaya devam ediyor. Türkiye’nin gemi ve yat sektörü, 2021 yılının Mart ve Mayıs aylarında olduğu gibi Haziran ayında da Türkiye’nin ihracatını en yüksek oranlı artıran sektörü oldu.

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 214 oranında ihracat artışı ile toplamda yaklaşık 277.3  milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Sektör ihracatının Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 1,4 olarak gerçekleşti.

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği, yılın yarısında ise bir önceki yılın aynı dönemime kıyasla yüzde 46.7 oranında artış ile 734.4 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

Birim değeri 10 milyon doların üzerinde olan 2 adet balıkçı gemisi, 2 adet rüzgar türbin destek gemisi, 1 adet feribot, 1 adet römorkör, 1 adet de mega yatın tesliminin yapıldığı Haziran ayında çok sayıda yat, römorkör, yük gemileri ve yan sanayi ihracatı da gerçekleştirildi.

EN FAZLA İHRACAT NORVEÇ’E

Gemi, yat ve hizmetleri sektörünün geçen ay en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke Norveç olarak kayıtlara geçti. Norveç'e Haziran’da 75 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Norveç'i, 48 milyon dolarla Fransa, 36 milyon dolarla Cayman Adaları ve Belçika, 12 milyon dolarla Singapur ve 11.8 milyon dolarla İtalya takip etti.

YILIN İLK YARISINDA NORVEÇ’E 245 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Yılın ilk yarısında ise 245 milyon dolar ile Norveç, 79 milyon dolar ile Malta, 52 milyon dolar ile Fransa, 36 milyon dolar ile Belçika ve Cayman Adaları, 30 milyon dolar ile Marshall, 26 milyon dolar ile Yunanistan, 25 milyon dolar ile Romanya ve ABD, 22 milyon dolar ile de İtalya ihracatta önde gelen ülkeler oldu.

SEVEN: BİRLİĞİMİZ TARİHİNDEKİ, EN YÜKSEK AYLIK İHRACAT TUTARINA ULAŞMAYI BAŞARDIK

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, sektörün ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Seven, “Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği olarak 2020 yılında Türkiye’de ihracatını en çok artırmayı başaran sektör olarak başarılarımıza 2021 yılında da devam etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. İlan edilen rakamlar ile birlikte birliğimiz tarihindeki en yüksek aylık ihracat tutarına ulaşmayı başardık. Yılın ilk yarısı itibariyle sektör ihracatımız, rekorlara konu olan 2020 yılı ihracatımızın %46 oranında ilerisinde seyretmekte. İleri teknoloji ihtiva eden ve inovatif unsurlar barındıran ürünlerin teslimini başarıyla tamamlayan tersanelerimizi ve yan sanayi firmalarımızı bu büyük başarının mimarları oldukları için kutluyor, yılın ilk yarısındaki ihracat artış ivmemizin yıl sonuna kadar devam etmesini ve mevcut rekorun kısa sürede yerini yeni rekorlara bırakmasını diliyorum” dedi.

cem-seven.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim