• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 12 °C

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği istediğini kopardı

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği istediğini kopardı
Gemi ve yatlara tasarım desteği verilmesi için mücadele eden ve bu konuda görüşmeler yapan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, elde edilen sonuçtan memnun.

2010 yılından bu yana Türk Gemi ve Yat İnşa sektörünün uluslararası anlamda bilinirliğini arttırmak ve sektörün sorunlarına çare olabilmek adına birçok faaliyete imza atan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB) Yönetim Kurulu yeni bir başarıya daha imza attı.

2010 yılından bu yana Türk Gemi ve Yat İnşa sektörünün uluslararası anlamda bilinirliğini arttırmak ve sektörün sorunlarına çare olabilmek adına birçok faaliyete imza atan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, uzun süredir devam eden görüşmeler ve yoğun çalışmalar neticesinde “Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:2008/2)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No:2015/1)”’in revize edilmesine ön ayak oldu.

4 Haziran 2015 Tarihli ve 29376 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan söz konusu tebliğ değişikliği ile getirilen düzenlemeler vasıtasıyla;

“Madde 6/A – (1) “MADDE 6/A – (1) Bu Tebliğ çerçevesinde şirketlerin destek kapsamına alınan tasarım ve ürün geliştirme projeleri için,

a) İstihdam edilen tasarımcı, modelist ve mühendislerin brüt maaşları toplam en fazla 1.000.000 ABD Doları,

b) Alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderleri toplam en fazla 250.000 ABD Doları,

c) Seyahat ve web sitesi üyeliğine ilişkin giderleri toplam en fazla 150.000 ABD Doları,olmak üzere proje bazında % 50 oranında desteklenir.

(2) Bir şirketin en fazla bir adet projesi desteklenir.

(3) Birinci fıkranın (a) bendi kapsamında istihdam edilen tasarımcılardan azami ikisi yabancı olabilir.

Madde 6/B – (1) Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye'de yerleşik şirketlerden alacakları tasarım hizmetine ilişkin giderleri yıllık en fazla 200 bin dolara kadar yüzde 50 oranında 5 yıl süresince desteklenecektir.” şeklinde iki çok önemli değişiklik gerçekleştirilmiştir.

Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’in uygulama işlemleri Ekonomi Bakanlığı’nın ilgili birimi olan İhracat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek olup, uygulama aşamasında karşılaşılacak sorunlar ve bilgi desteği için Ekonomi Bakanlığı’nın 444 43 63 numaralı danışma hattı kullanıma açık olacaktır.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği

2008 yılında yayımlanan Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’de “Gemi ve Yat tasarımı” ile ilgili herhangi bir destek maddesinin yer almıyor oluşu Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından ilgili makamlara iletilmek üzere hazırlanan “Sektör Sorunları” dosyasının en önemli konularından birisi konumunda olup, uzun zamandır birçok platformda Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nca sıkça dile getiriliyordu.

Tebliğ’in yayımlandığı haberini sektörün en önemli ihracat pazarı olan Norveç’te gerçekleşen Norshipping Fuarı’nda Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği info standında alan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak yaptığı açıklamada; “ Uzun zamandır konu ile ilgili yaptığımız çalışmaların ve gerek Ekonomi Bakanlığı gerekse Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı nezdinde gerçekleştirdiğimiz temasların karşılık bulduğu haberini memnuniyetle almış bulunuyoruz. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak ana faaliyet alanımız olan sektör ihracatına yönelik yaptığımız sayısız çalışmanın yanı sıra, sektörümüzün tüm paydaşlarının sorunlarını asıl sorunumuz olarak kabul ediyor, bunları her fırsatta ilgili kişilere raporlayarak iletiyoruz. Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’de gerçekleşen değişiklik de tam olarak böyle bir çalışmanın ürünüdür. 

Bu çalışmanın, sektörümüzün birçok paydaşına fayda sağlayacağı gibi bundan sonra hazırlanacak olan Devlet Destekleri konulu Tebliğ’lerde Gemi ve Yat sektörünün öncelikli alanlar arasında alınmasına vesile olacağına da yürekten inanıyoruz. Tasarım Tebliği’nde yapılan değişikliklerin sektörümüze ve ülke ekonomimize faydalı olmasını temenni ediyor, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği olarak sektörümüzün tüm sorunlarının ve ihtiyaçlarının takipçisi olarak kalacağımızı sektörün tüm paydaşlarına bir kez daha vurgulamak istiyorum.” dedi.

 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim