• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, 35 milyar dolarlık İran pazarına talip oldu

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, 35 milyar dolarlık İran pazarına talip oldu
Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nin organizasyonunda 24-27 Aralık 2016 tarihleri arasında Tahran'da gerçekleşen Denizcilik Sektörü Ticaret Heyeti buluşması, iki ülke arasında yapılacak ticari işbirliğinin kapısını açacak önemli görüşmelere sahne oldu.

Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ile Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nin (GYİB) organizasyonunda 24-27 Aralık 2016 tarihleri arasında Tahran'da gerçekleşen Denizcilik Sektörü Ticaret Heyeti buluşması, iki ülke arasında yapılacak ticari işbirliğinin kapısını açacak önemli görüşmelere sahne oldu.

GYİB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak'ın Heyet Başkanlığının üslendiği İran Denizcilik Sektörü Ticaret Buluşmasına, Ekonomi Bakanlığı Gözetmeni Beyza Şekerci, İhracatçılar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Doğuş Tozanlı, Şube Müdürü Gülden Polat Şağban, Ağantur Yatçılık Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özkalay, Çeliktrans Tersanesi Proje ve Kalite Müdürü Haluk Şaban Koca, Elkon Elektrik Genel Müdürü Ertuğ Yaşar, Yaf Diesel Genel Müdürü Yusuf Kanıcı, Loça Mühendislik Genel Müdürü Hidayet Çetin, Loça Mühendislik Planlama Mühendisi Anıl Ertaylan, Güven Kepçe İhracat Müdürü Ömer Demir, Güven Kepçe Tasarım Mühendisi Mehmet Koparma, Artı Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Yaraş, Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Bayrak ve Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat katıldı.

Tahran Azadi Otel'de yapılan Türkiye-İran Ticaret Heyeti Buluşmasına, İran İslam Cumhuriyeti Devlet Şirketleri üst düzey yöneticileri ve özel sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterirken, yapılan görüşmelerde önemli işbirlikleri ile ilgili mutabakata varıldı.

BAŞARAN BAYRAK: İRAN PAZARI TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye-İran Denizcilik Sektörü Ticaret Heyeti Buluşmasınin iki ülke arasında ticaretin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, İran ile yapılan ticarette ciddi bir açık olduğunu ve bu açığın kapatılması için işbirliklere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği olarak projelendirilen "Barter Ticaretinin" İran ile yapılmasının çok önemli olacağını dile getiren GYİB Başkanı Başaran Bayrak, "İran'da doğalgaz ve petrol var. Türkiye olarak İran'a gemi ve yat ihraç ederken, karşılığında petrol ve doğalgaz alabiliriz. Devletin Barter Ticaretine önem vererek hayata geçirmesinde büyük fayda görüyorum" diye konuştu.

AHMAD RAFAT: 35 MİLYAR DOLARLIK GEMİ İNŞA EDECEĞİZ

Başaran Bayrak Başkanlığı'ndaki Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Ticaret Heyeti ikinci günde İran Denizcilik Konseyi'ni ziyaret etti.

İran Denizcilik Konseyi Genel Sekreteri Ahmad Rafat tarafından karşılan Türk Heyeti İranlı meslektaşlarıyla olumlu bir görüşme yaptı. Türk Heyeti'nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İran Denizcilik Konseyi Genel Sekreteri Ahmad Rafat, "Dost ve Kardeş Türkiye Cumhuriyeti ile çalışmaktan büyük mutluluk duyacaklarını" söyledi.

İran Deniz Ticaret Filosunun yenileme ve gençleştirme projesi dahilinde 35 milyar dolarlık bir yatırım yapacaklarını dile getiren İran Denizcilik Konseyi Başkanı Ahmad Rafat, Know-How'a önem verdiklerini belirterek yeni projelerin hayat geçirilmesi konusunda Türk Gemi İnşa Sanayi ile işbirliği içinde olmak istediklerini ifade etti.

Geçen ay Güney Kore'ye toplam 600 milyon dolarlık, 4'ü konteyner, 6'sı petrol tanker inşa sözleşmesinin iptal edildiğini söyleyen İran Denizcilik Konseyi Başkanı Ahmad Rafat, İran gemi inşa sanayinin gelişmesine katkı sağlayacak işbriliklerine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Türkiye'deki gemi inşa tesislerinin önemli projelere imza attıklarını dile getiren Ahmad Rafat, "Türk gemi inşa sanayini yakından takip ediyoruz. 35 milyar dolarlık yeni gemi inşa yatırımlarında Türkiye'nin yer almasını gönülden istiyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra söz alan Gemi ve Yat İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, Türk gemi inşa sanayinin kriz dönemine kadar olan süreçte dünyada sıarada bulunduklarını, yat inşasında ise dünyanın en büyük 5'inci yat üreticisi olduklarını dile getirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Deniz Ticaret filosunun yenileme projesine, Türk gemi inşa sanayinin talip olduğunu ifade eden GYİB Başkanı Başaran Bayrak, Türkiye ile İran arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlamak istediklerini kaydetti.

İyiniyet dileklerinden sonra, Türk ve İran Heyeti günün anısına karşılıklı plaket takdiminde bulundu.

foto-galer,.jpg

Haber ve Fotoğraflar: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim