• BIST 9509.17
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Gemi atıkları için ücretler belirlendi

Gemi atıkları için ücretler belirlendi
Yatlara, kabotaj hattında çalışan gemilere, balıkçı teknelerine ve kamu hizmet teknelerine asgari ücrete tabi ücret tarifesi uygulanamayacak.
Çevre ve Orman Bakanlığı, gemilerden alınacak atıklarla ilgili ücretler ve esaslara ilişkin tebliğ yayınladı.

Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde alınacak ücret ve esasları öngören tebliğe göre, gemilerden ücret alınmasıyla ilgili iki ücret tablosu hazırlandı.

Birinci tabloda yer alan gemilerden atık alım hizmetleri ücret tarifesi, gros tonuna göre asgari ücrete tabi atık miktarının tamamının verilmesi veya bir kısmının verilmesi durumunda gemilerden asgari ücrete tabi olarak belirlenmiş ücretler alınacak. İkinci tabloda yer alan gemilerden ise metreküp başına ücret tarifesi uygulanacak. Ücretler AVRO olarak alınacak.

Asgari ücrete tabi ücretler atık alım hizmeti verilmesi karşılığında alınacak, bu ücretten herhangi bir indirim yapılamayacak.

Yatlara, kabotaj hattında çalışan gemilere, balıkçı teknelerine ve kamu hizmet teknelerine asgari ücrete tabi ücret tarifesi uygulanamayacak. Bu deniz taşıtlarının vereceği atığın türüne göre metreküp başına ücret tarifesi uygulanacak.
Yatlara, liman sınırları içerisinde yolcu taşıyan gemilere, balıkçı teknelerine ve kamu hizmet teknelerine atığın metreküp başına alınacak ücretlerde yüzde 50 indirimli, kabotaj hattındaki 150 groston ve altı tankerler ile 400 groston altı diğer gemilere atığın metreküp başına alınacak ek ücretler yüzde 25 olarak alınacak.

Türkiye limanlarına gelen bir geminin atık vermek istemesi durumunda, asgari ücrete tabi ücret alındıktan sonra söz konusu gemi ülkeden ayrılmadan önce başka bir liman ya da limanlara uğraması durumunda atık vermek isterse asgari ücrete tabi ücret tarifesi uygulanmayacak, verdiği atığın metreküpüne göre ücret uygulanacak.

Türk boğazlarından uğraksız geçen gemilerin talepleri halinde asgari ücrete tabi ücret alındıktan sonra ilave vereceği atığın türüne ve miktarına göre metreküp hesabı uygulanacak. Açıkta alınması durumunda bütün ücretlere yüzde 40 zam uygulanacak. Liman ya da platforma yanaşan gemiler teknik nedenlerden dolayı yanaşamazsa atık alma gemisi ile atık alınması durumunda açıkta alma tarifesi uygulanmayacak. Özel tekne belgesine sahip teknelerle, özel yatlara açıkta atık alma tarifesi uygulanamayacak.

Mesai saatleri 08.00-17.00 arası olacak. Bu saatler dışında, hafta sonu veya resmi tatillerde sabit ücret dışındaki tarifeler yüzde 40 zamlı olacak.

Atık verme işlemlerinin geminin kusuru nedeniyle süresi içerisinde yapılamaması durumunda liman işletmesi tarafından verilen her bir saat için 30 AVRO ücret uygulanacak.

Atıktan metreküp başına alınacak ek ücretler tavan fiyat olduğundan ulaşım mesafesi, bertaraf maliyeti veya liman alt yapısı gibi durumlara göre en fazla yüzde 50 indirim uygulanabilecek.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim