• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Gemi adamlarına yıpranma payı verilsin

Gemi adamlarına yıpranma payı verilsin
MHP İstanbul Milletvekili D. Ali Torlak, gemi adamlarına yıpranma payı verilmesini öngeren bir kanun teklifini TBMM'ye sundu.

MHP İstanbul Milletvekili D. Ali Torlak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifi verdi.

Torlak 'ın TBMM Başkanlığına vermiş olduğu gemi adamlarına FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI (yıpranma payı) verilmesine dair Kanun Teklifi 19.03.2013 tarihinde TBMM'ye sunuldu. Teklif gemi adamlarına yıpranma payı verilmesini öngörüyor.

 kanun_teklifi_torlak.20130326133413.jpg

kanun_teklifi_torlak1.jpg

kanun_teklifi_torlak2.jpgwww.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
CENGİZ KAPT.
05 Nisan 2013 Cuma 16:01
Acı ama gerçek
Bazı uyanıklar,deniz iş kanunundaki gemiadamlarına yaklaşımın çağdışı ayrımcılığından yaralanıp,özellikle liman sınırları içerisinde gemilere hizmet veren,yarı kamusal işlevi olan danışman statüsünde görev yapan,aslında 4857 kapsamında olması gereken personelin gemiadamı sayılması ile ilgili yanılgılı kararlardan yararlanarak bu haksızlığı daha da derinleştirilmesinden geri kalmamaktadırlar.DENİZCİSİNE SAYGILI OLMAYAN BİR DENİZCİLİK SEKTÖRÜ ASLA GELİŞEMEZ.saygılarımla
178.152.96.111
CENGİZ KAPT.
05 Nisan 2013 Cuma 01:51
Acı ama gerçek
Sayın Av.Bey konuyu gayet güzel açıklamış,ben aşikar bir gerçeği ortaya koymak istiyorum.Deniz İş Kanunu öyle zayıf hale getirilmiştir ki,GEMİADAMI HAKLI OLDUĞU BİLİRKİŞİ RAPORUYLA TESBİT EDİLMİŞ OLSA BİLE İŞE İADE EDİLME HAKKI KANUNEN MÜMKÜN OLMAYAN BİR KANUN İLE TEMSİL EDİLMEKTEDİR.başka diyecek bir söz yok.saygılarımla
178.152.96.111
Av. Süleyman Uz
04 Nisan 2013 Perşembe 17:26
Gemi adamları hukuken en sahipsiz çalışanlardır.
Merhabalar,
Sosyal güvenlik hukuku yönünden, ilgili ilgisiz bir çok baskı gurubuna geçmişe dönük yıpranma payı yani erken emeklilik ve yüksek emekli maaşı hakkı verilirken, çektiği sakıntılar tartımasız olan gemi adamlarına ilişkin -güçlü bir kamu oyu ve baskı gurubu oluşturamaması nedeniyle ,deyim yerinde ise sahipsizdir.
Yine Basın İş Hukuku ile gazetecileri , 4857 sayılı İş Kanunu ile diğer çalışanlara bir çok haklar verilirken, günün çok gerisinde kalan Deniz İş Hukuku ihtiyaçlara cevap vermemektedir. Deniz İş Hukukundaki haklar diğer iş hukları ile karşılaştırılamaykacak kadar yetersiz olduğu gibi borçlar kanundaki hizmet akdiyle tanınan haklardan dahi çok geridir. Gemi aramlarının işçilik hakları ve sosyal güvenlik hakları bir bütün olarak değerlendirdilip, kamu oyu oluşturulması gerekmektedir. Aksi halde gemi adamının hakkına saygı duymayan bir sektörün ilerlemeyeceği söz götürmez. İyi çalışmalar.
Av. Süleyman Uz
iş hukuku uzmanı
88.238.84.208
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
31 Mart 2013 Pazar 13:16
Gemiadamlarının yıpranması
Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar misali Milletvekilimiz Sayın D.Ali Torlak Beyfendinin TCBMM'e verdiği kanun teklifi ile yıpranma hakkından mahrum edilen gemiadamlarının haklarının yakın zamanda kabul edileceğine inanıyorum. Böylece yıllarca denizde çalışırken yaşamımının nasıl yıprandığını anımsadım. Fırtınalarla boğuşurken, siste kiminle çarpışarak denizin dibini boylacağımı beklerken,buzlar arasında sıkışmış gemimin daracık demir kamamarasındada eşimin, çocuklarımın resimlerine bakarak mutlu olmaya çalışırken, çelik demir gemiden üstüme, vücuduma yüklenen elektrik yükünüğn ve denizde dolaşan radyasyonun verdiği yükün altında ezilirken, seferden döndüğümde insanlıktan çıkmış vaziyette evime,çocukklarıma kavuşurken, yaşadığım hayatın bende oluşturduğu yabancılığın insanı nasıl yıprattığını şimdi daha iyi anlıyorum. Hiç kuşku yok ki ülkemizin çıkarlarının denizle adeta iç içe olmasını göz ardı edemezken Türk çocukları denize çıkarmak için onlara yüksek ücretin yanında yıpranma gibi hakları da veririsek hiç kuşku yok ki adedi yüze yaklaşan sivil denizcilk okulları mezunlarını denize çıkararak, değil yanlız Türk bayraklı gemileri birçok yabancı bayraklı gemilerin personel ihtiyacını da karşılayarak ülkeye çok önemli döviz kazancı da sağlayabiliriz. Şimdi Sayın Torlak'ın meclise verdiği bu yasa taklifini Sayın parlementerlere anlatacak bir denizci de hükümette Milli Savunma Bakanı olarak görev yapan Sayın İsmet Yılmaz da bulunmaktadır. O bir Yüksek Denizcilik Okulu mezunu olup yıllarca denizde çalıştıktan sonra Malmo Denizcilik Üniversitesi mezunudur da. Çok rica ediyoruz bu konuda yeterli bilgisi olmayan Milletvekillerine Sayın Torlak'la birlikte Sayın Yılmaz da bilgi verir, açıklama yaparsa denizciliğimizin gelişmesine engel olan bir engel daha aşılmış olacaktır. Şu anda okyanuslarda dolaşan binlerle Türk gemiadamlarına lütfen müjdeyi vererek onları mesleklerine bağlayın. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
94.54.109.59
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim