• BIST 9548.09
  • Altın 2495.546
  • Dolar 32.4799
  • Euro 34.5259
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 22 °C

Gazprom Naftogaz ile 5 yıllık anlaştı

Gazprom Naftogaz ile 5 yıllık anlaştı
Kriz antlaşma ile sona erdi. Rusya'nın gaz tekeli Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller, Ukrayna'nın gaz dağıtım firması Naftogaz ile 5 yıllık bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.
UKRAYNA, ESKİ FİYATIN DÖRT KATINDAN FAZLA ÖDEYECEK

Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren ve tüm Avrupa'da kaygı yaratan doğalgaz anlaşmazlığı giderildi.

Rusya'nın gaz tekeli Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller, Ukrayna'nın gaz dağıtım firması Naftogaz ile 5 yıllık bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Miller, anlaşma uyarınca Naftogaz'ın, Rus doğalgazını bin metreküpü 230 dolardan alacağını bildirdi. Ukrayna şirketi, anlaşmazlığın çıkmasından önce Rus doğalgazının bin metreküpünü 50 dolardan satın alıyordu.

ANLAŞMANIN AYRINTILARI

Rusya ile Ukrayna arasında uluslararası krize yol açan doğalgaz anlaşmazlığı taraflar arasında bugün varılan karmaşık bir anlaşmayla çözüldü.

Gözlemciler tarafından ''görünüşü kurtarma hareketi'' olarak nitelenen ve her iki ülke tarafından kendi kamuoylarına ''başarı'' olarak sunulan anlaşmayla Ukrayna Rusya'dan aldığı gaz miktarını azaltırken ödediği fiyatı, 50 dolardan 230 dolara çıkararak 4 katından fazla artırıyor.

Buna karşılık, Rus doğalgaz tekeli Gazprom da Avrupa'ya ihraç ettiği doğalgaz için Ukrayna'ya ödediği transit geçiş ücretini 1000 metreküp için 1.09 dolardan 1.65 dolara çıkarmayı ve ödemeyi nakit olarak yapmayı kabul ediyor.

Anlaşma uyarınca, Ukrayna doğalgaza ödediği nihai bedeli azaltmak için yılda 60 milyar metreküp civarında olan iç tüketiminde Rus doğalgazının oranını azaltırken, daha ucuz olan Türkmen ve Kazak doğalgazlarının oranını artıracak.

Rusya ve Ukrayna'nın 5 yılı kapsayan bir zaman dilimi için vardıkları anlaşma gereği Gazprom, yılda 17 milyar metreküp gazı iki ülke arasında aracı şirket olarak görev yapacak olan RosUskEnergo şirketi aracılığıyla 1,000 metreküpünü 230 dolardan verecek.

RosUskEnergo şirketi Orta Asya ülkelerinden yılda 40 milyar metreküpten fazla gaz satın alabilecek. Bu ülkelerden sağlanacak gaza ilave olarak Gazprom'un vereceği 17 milyar metreküp gazın fiyatının ortalaması alınacak.

Yetkililer, alınacak ortalama sonucunda 1,000 metreküp gazın ihtiyacı bulunan Ukrayna sınırında teslim maliyetinin 95 dolar olacağını bildiriyor. RosUkrEnergo şirketinin yarısına Gazprombank sahip bulunurken, şirketin diğer yarısının da Avusturya'nın Raiffeisen Zentrelbank'a ait olduğu belirtildi. Ancak, kulislerde Avusturya şirketinin ortak şirketteki hissesinin Ukrayna hükümetinin kontrolünde olacağı kaydediliyor.

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller, Ukrayna Devlet Enerji şirketi Naftogaz Başkanı Aleksiy İvçenko ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna ile varılan anlaşmanın 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacağını ve bin metreküp için 230 doların temel alınacağını belirterek, ''Nihai bir anlaşmaya vardık. Bu Gazprom için başarılı bir şey ve tatmin olduk. Bu anlaşma Avrupa'ya gazın istikrarlı bir şekilde verilmesini güvence altına alacak'' dedi.

İvçenko da yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya sınırından 1000 metreküp gaz için 95 dolardan ödeyeceğini söyleyerek, ''Ukrayna'nın gaz ihtiyacını karşılayabileceğimiz kabul edilebilir bir uzlaşıya vardık'' dedi.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim