• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

Gazimağusa’da karaya oturan Rawan isimli gemi, tersaneye çekildi

Gazimağusa’da karaya oturan Rawan isimli gemi, tersaneye çekildi
Gazimağusa’nın Gülseren Bölgesi’nde karaya oturan Tanzanya bayraklı Rawan isimli gemi, KKTC Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün yoğun çabasıyla kurtarılarak tersaneye çekildi. Açık artırma usulüyle Türkiye’deki bir iş adamına satılan Rawan isimli gemi, tersanede parçalanıp hurdaya çevrilecek.

KKTC Gazimağusa’nın Gülseren Bölgesi’nde karaya oturan Tanzanya bandıralı Rawan isimli gemi, KKTC Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün yoğun çabasıyla kurtarılarak Gazimağusa Limanı’ndaki tersaneye yüzdürüldü.

Açık artırma usulüyle Türkiye’deki bir iş adamına satılan 1995 yılında inşa edilen Tanzanya bayraklı Rawan isimli gemi, tersanede parçalanıp hurdaya çevrilerek Türkiye’ye gönderilecek. Özel şirketlerin kurtarmayı deneyip başarısız olduğu gemi, KKTC Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün yanı sıra, Gazimağusa Tersanesi ve Deep Dive Dalış Okulu’nun sağladığı lojistik destekle oturduğu yerden kurtarıldı.

KKTC Limanlar Dairesi, bir toplantı düzenleyip Aralık 2016’da fırtına nedeniyle sürüklenip Laguna Bölgesi’ndeki Oxxo Adası’nın Güney batısında kayalıklara oturan Chrisdul isimli geminin kurtarma çalışmaları için yol haritası çıkaracak. Bayramdan sonra kurtarılması hedeflenen gemi, çalışmaların başlamasından 15 gün sonra aynı yöntemle Türkiye’deki alıcısına ihraç edilecek.

CANALTAY: ÇEVRE FELAKETİ YAŞANMADAN HAREKETE GEÇTİK

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay, göreve gelir gelmez Gazimağusa’da görüntü kirliliğine neden olan geminin olası bir çevre felaketi yaşanmadan kurtarılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Canaltay, Limanlar Dairesi Müdürlüğü kanalıyla gazete ilanı yayınlamak suretiyle açık artırma usulü ile aleni müzayede yoluyla 22 Nisan 2021 tarihinde geminin satışını gerçekleştirdiklerini, böylece kurtarma çalışmalarına başlanabildiğini aktardı.

Resmiye Canaltay, 1995 yılında inşa edilen Tanzanya bayraklı RAWAN isimli geminin, Deniz Hukuku yetkisi altında açılan dava neticesinde 24.02.2020 tarihinde verilmiş olan emir ve hükme rağmen, davaya ilişkin haczedildiğini ancak aleni müzayede yolu ile satışının yapılmadığını dolayısıyla geminin karaya oturmuş bir şekilde bekletildiğini anlattı.

Canaltay, buna ek olarak 22.12.2016 yılında Laguna bölgesinde karaya oturan CHRISDUL gemisinin de çevre kirliliği yaratabilecek olmasından dolayı bölgeden kaldırılması çalışmalarının olduğunu, gemiyi açık artırma usulü sattıklarını ve kısa süre içerisinde bahse konu geminin de kurtarılarak tersaneye çekileceğini belirtti.

CURCİOĞLU: FİZİK KURALLARINI DELDİK

Limanlar Dairesi Müdürü ve Serbest Liman Müdür Vekili Hasan Curcioğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı öncülüğünde başlatılan çalışmaların başarıyla sonuçlandığını söyledi.

Curcioğlu, açık artırma usulüyle, Türkiye’deki bir iş adamına satılan 1995 yapımı Tanzanya bayraklı Rawan isimli gemiyi, bir buçuk yıldan sonra personelin özverili çalışması sonucu oturduğu yerden kurtarıldığını söyledi.

“Fizik kurallarını deldik, gemiyi kurtardık” diyen Curcioğlu, Laguna’daki Chrisdul’un da aynı yöntemle kurtarılacağını anlattı.

 Curcioğlu, şöyle konuştu:

“Fizik kurallarını deldik. Gemiyi, oturduğu yerden kurtarıp yüzdürerek, tersaneye getirdik. Kıyı emniyetinin uğraşları başarısız oldu. Gazimağusa Tersanesi ve Deep Dive Dalış Okulu’nun lojistik desteğiyle gemiyi kurtardık. 10 gündür uğraş veriyoruz. Çok çalıştık, çok mutluyum. Personelime teşekkür ederim. Geminin önce, deniz altındaki yaralarını tespit ettik. Ardından bu yaraları yani delikleri, Türkiye’den getirttiğimiz özel bir macunla kapattık. Daha sonra içerisindeki 800 ton temiz suyu boşalttık. 38 saat gemiyi dinlendirdik, yeniden 400 ton su aldığını tespit ettik. Bu kez, gemiye su pompaladık. İlk etapta görünmeyen delikleri de kapatıp yeniden suyu tahliye ettik. Ardından, geminin baş tarafına denizden su basıp, kaldırdık. Deniz suyunun yükseldiği anda operasyonu başlattık ve gemiyi oturduğu yerden çıkarttık.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim