• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 16 °C

GAÜ'de denizciliğin sorunları masaya yatırıldı

GAÜ'de denizciliğin sorunları masaya yatırıldı
GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu ve Türkiye Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası işbirliğinde 6-7 Mart 2015 tarihlerinde gerçekleşen “I. Uluslararası Denizcilik ve Ulaştırma Sempozyumu (IMAT)”na ev sahipliğinde yapıldı

Girne Amerikan Üniversitesi Ulaştırma ve Denizcilik Yüksekokulu tarafından “Dünya’da gelişmekte olan Taşımacılık, Ulaştırma ve Lojistik sektörünün KKTC olarak neresinde bulunmaktayız.” konulu panel düzenlendi.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre merkezinde düzenlenen panele Ulaştırma ve Denizcilik Yüksekokulu müdürü Kaptan Efdal Safel’in açılış konuşması ile başlayan panele GEMİMO adına Ferahmuz Aşkın, Cyprus XP Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ziya, Fergün Denizcilik temsilcisi Kaptan Osman Eryaşar, Özkıraç Shipping’i temsilen Yıltan Özkıraç ile Dörtgazi lojistik işletmecisi Hasan Dörtgazi konuşmacı olarak katıldı.

Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığını Müdürü Hasan Erkol’un katıldığı panele ayrıca Denizcilik ve Limanlar Dairesi Başkanı Serdal Can Altay’ın yanında GAÜ öğrencileri ve Deniz / kara taşımacılığı ile lojistik hizmeti veren tüzel kişiliklerin temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

Efdal Safel : Ambargoları Delmek İçin İtici Güç Lojistik ve Ulaştırma

GAÜ Ulaştırma ve Denizcilik Yüksekokulu ve GAÜ Denizcilik ve Lojistik kulübünün işbirliği ile düzenlenen panelin amacının Kuzey Kıbrıs’ta taşımacılık, ulaştırma ve lojistik sorunlarının bilimsel ve sektörün kanaat önderleri tarafından irdelenmesi olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Safel, yükseköğretim sonrasında sektör içerisinde kariyerlerine adım atacak mezunların sektörün kanaat önderleri ile biraraya gelmesinin önemine vurgu yaptı.

Panelin sonunda ortaya çıkacak sonuçların önemli bilgileri içereceğine de işaret eden Safel, GAÜ Ulaştırma ve Denizcilik Yüksekokulu’nun sonuçları ulaştırma ve lojistikte yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla öğrenciler ve ilgili tüm kesimlerle paylaşacağının altını çizdi.

Ulaştırma ve lojistik sektörünün ulusal ve uluslararası iki boyutu olduğuna da değinen Safel, ulaştırma ve lojistiğin ambargoları delen stratejik önemine dikkat çekerek ambargoların delinmesinde lojistik ve ulaştırma faaliyetlerinin itici güç olduğunu vurguladı.

Zeki Ziya: “Lojistikte Yaşanan Sorunlar Ülkenin Ekonomik Sorunlarının Göstergesidir”

Lojistikte yaşanan sorunların KKTC ekonomisinde görülen sorunların bir göstergesi olduğunu ifade eden Cyprus XP Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ziya, amabargoların olumsuz etkilerini gözardı etmeden tüm kesimlerin özeleştiri yapması gerektiğine işaret ederek niyet varsa sorunları ve engelleri aşacak yöntemlerinde bulunacağını belirtti. 1980’lerin öncesinden bugüne nelerin yapıldığını, hangi hataların ortaya konduğunu ve doğrudan limanlarımıza gelen uluslararası gemilerin neden KKTC limanlarına uğramadığının tüm yönleri ile tartışılması gerektiğinin altını çizdi.

Osman Eryaşar: “En Büyük Sorun Tanınmamamışlık”

Fergün Denizcilik adına panele katılan Kaptan Osman Eryaşar ise konuşmasında ulaştırma ve lojistikte karşılaşılan sorunların en büyüğünün siyasi tanınmamışlık olduğuna dikkat çekerek tanınmamışlığın profesyonelleşme ve uluslararası rekabette önemli bir engel oluşturduğunu ifade etti. Tanuınmamışlığın yarattığı sorunlar ile mücadele edildiğini de belirten Eryaşar, yasaların getirdiği bir takım kısıtlamlar ve vergilerle de uluslararası bandıralı gemilerin KKTC limanlarını kullanamadığına dikkat çekerek tanınma noktasında bazı olumsuzluklarında kendi tarafımızdan ortaya konmasının ülke tanıtımı ve deniz yoluyla ülkeye daha fazla turist gelmesi önünde engel olduğunu vurguladı.

Yıltan Özkıraç : “Limanlardaki Alt Yapı Sorunları Giderilmeli”

Panelde tanınmamanın önemli sorunların başında geldiğini belirten Özkıraç Shipping temsilcisi Yıltan Özkıraç ise sektörün gelişime dair önemli girişimler ortaya koyduğunu ifade etti. Limanlarda görülen altyapı sorunlarının gelişimi yavaşlattığını veya engellediğine işaret eden Özkıraç, altyapı eksikliklerinden kaynaklanan ihtiyaçların Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan çözülmesinin KKTC adına büyük kayıplar doğurduğunu ifade etti.

Hasan Dörtgazi: “Lojistik Üretimden Tüketim Noktasına kadar Sorumlu Olmaktır”

Dörtgazi lojistik işletmecisi Hasan Dörtgazi ise panelde yaptığı konuşmada lojistiğin üretim noktasından tüketim noktasına kadar sorumlu olmak olduğunu belirtti . KKTC ulaştırma ve lojistik sektörü için uluslararası olmanın Türkiye ile KKTC arasında faaliyet göstermek olduğuna dikkat çeken Dörtgazi, daha ileri ve diğer ülkelere açılamanın nedeninin ambargolar olduğunu belirtti. Diğer ülkelere geçici TC plakası ile gidebilmenin rafa kaldırılmasının ambargoları delememeyi beraberinde getirdiğine işaret eden Dörtgazi, ülkedeki uılaştırma ve lojistik sektörünün bugünlere yap-bozlarla geldiğinini altını çizerek günlük politikalarla sektörün gelişemeyeceğini vurguladı.

Panel sonunda konuşmacılara GAÜ Ulaştırma ve Denizcilik yüksekokulu öğrencilerinin gelişimine yaptıkları katkılardan dolayı Yıltan Özkıraç, Hasan Dörtgazi, Zeki Ziya ve Kaptan Osman Eryaşar, Kaptan Eftal Safel ve Doc. Dr. Serdar Saydam’a Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müdürü Hasan Erkol ve Serdar Can Altay tarafından teşekkür plaketleri verildi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
gökhan
08 Mart 2015 Pazar 18:43
18:43
bence gayet güzel bir şey yapmışlar eğitime gönül veren ve bu yolda ilerleyen herkese helal olsun bas parayı al ehliyeti dediğiniz okullarda çok tam burslu öğrenciler var. siz bunlara laf edeceğinize gürcistandan parayla ehliyet alan insanlara karışın.
94.78.86.202
Bas parayı al ehliyeti
07 Mart 2015 Cumartesi 22:15
22:15
Pıtırak gibi açılan okulların birinde denizciliğin sorunlarının tartışılması kadar komik bir durum dünyada sadece ülkemize has olsa gerek!
78.171.177.254
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim