• BIST 14079.97
  • Altın 6125.22
  • Dolar 47.0289
  • Euro 53.7224
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 28 °C
  • Çanakkale 25 °C

Fransa'nın yeni uçak gemisi nükleer tahrik sistemli olacak

Fransa'nın yeni uçak gemisi nükleer tahrik sistemli olacak
Fransız Donanması'nın hizmetindeki tek uçak gemisi Charles de Gaulle'ün yerini alacak nükleer tahrikli uçak gemisinin özellikleri açıklanmaya başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın yeni nesil uçak gemisinin nükleer enerjiye sahip olacağını ve 2038'de donanmanın amiral gemisi Charles de Gaulle'ün yerini alacağını söyledi.

Gemiyle ilgili detay veren Fransız yetkililer, Fransız Donanması tarihinin 11. taşıyıcı gemisinin Fransız savunma şirketi Naval Group tarafından inşa edileceğini ve ABD şirketi General Atomics tarafından geliştirilen yeni elektromanyetik uçak fırlatma sistemi ile donatılacağını kaydetti.

Yeni nesil uçak gemisi 300 metre uzunluğa, 75 bin tonluk net ağırla ve 30 Fransız savaş gemisi Rafale taşıma kapasitesine sahip olacak.

Yeni geminin tahrik gücünü nükleer reaktörlerden mi yoksa Queen Elizabeth sınıfı gibi geleneksel motorlardan mı alacağı uzun süre tartışma konusu olmuştu.

Fransa ordusunun başlangıçta konvansiyonel tahrikli bir gemi istediği ancak Cumhurbaşkanı Macron'un nükleer enerji ile çalışan bir gemi istediği ve bu seçimin yapıldığı dile getirildi.

Konuyla ilgili konuşan Macron da, "Stratejik geleceğimizin yanı sıra, büyük bir güç olarak statümüz nükleer endüstride yatıyor." dedi.

Cumhurbaşknaı Macron bu açıklamayı bir nükleer parçalar üreten Framatome fabrikasını ziyareti sırasında yaptı.

Macron konuşmasında, "Bildiğiniz gibi, Charles de Gaulle 2038'de ömrünün sonuna gelecek. Bu yüzden ülkemizin ve Donanmamızın gelecekteki uçak gemisinin Charles de Gaulle gibi nükleer enerjili olmasına karar verdim. Uzun süredir Donanmamız için gerekli parçaları üreten Le Creusot'teki fabrika da gelecekteki uçak gemisinin nükleer kazan dairesinin birkaç ana unsurunu üretecek." ifadelerini kullandı.

Uzmanlar yapımı uzun yıllar alacak olan geminin maliyetinin 5 ila 9 milyar euro olacağını öngörüyor. Ancak Fransa Savunma Bakanlığı yetkilileri basında çıkan fiyatlandırmayla ilgili yorum yapmayı reddetti.

ABD'nin 11, Çin'in 2, Rusya, Fransa ve Hindistan'ın bir uçak gemisi bulunuyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim