• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Foça'da denizi kirleten gemiye el konuldu

Foça'da denizi kirleten gemiye el konuldu
Foça'da denizi kirlettiği tespit edilen M/V Harrie gemisine el konuldu. Foça Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadeye davet edilen 18 mürettebatın ise yurt dışına çıktığı tespit edildi.

İzmir'in Foça ilçesinde denizi kirlettiği tespit edilen M/V Harrier gemisine el konuldu.

Alınan bilgiye göre, Foça Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, geçen hafta ilçe kıyılarında akaryakıt sızıntısına neden olduğu tespit edilen Palau bayraklı M/V Harrier isimli kuru yük gemisine çevreye verdiği zarar ve kesilen cezaya karşılık savcılık kararınca el konuldu.

Gemi sahibi ödeyecek

Acentesiyle irtibata geçilip geminin uluslararası sigortası olduğu belirlendiği ve bu kapsamda zararın sigortadan karşılanması için işlem başlatıldığı öğrenildi. Kesilen cezaya ilaveten kirliliği temizleme çalışmaları için harcanan 10 milyon liranın da gemi sahiplerine ödetileceği bildirildi.

Öte yandan, Norveçli liman yetkililerinin de Aliağa ilçesine gelerek gemide tetkik yapıp numuneler alacağı, çıkan sonuçların TÜBİTAK-MAM (Marmara Araştırma Merkezi) sonuçlarıyla eşleşmesi durumunda ülkelerinin isminin böyle bir olaya karışmasından dolayı konuyu uluslararası hukuka taşıyarak ilgili gemiye dava açacakları ileri sürüldü.

Bu arada, Foça Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadeye davet edilen Hintli kaptan ile 18 gemi mürettebatının yurt dışına çıktıkları tespit edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kirliliğe neden olan Palau bayraklı, Harrier isimli kuru yük gemisinin firmasına 1 milyon 644 bin 742 lira idari para cezası kesildi." bilgisini paylaşmıştı.

Bilinçli olarak pompalanmış

Geminin söküm için getirildiği 28 Ağustos akşamı personelin bilinçli olarak içerisindeki yakıtı denize pompaladığı saptandı.

Foça ilçesinde Gencelli ve Cumhuriyet Mahallesi bölgesinde, geçen hafta perşembe akşamı denizde kaynağı belirlenemeyen petrol sızıntısı meydana geldi. Yaklaşık 2.5 kilometrelik sahil şeridi sızıntı nedeniyle petrolle kaplandı, siyaha büründü. Kirliliğin daha da yayılması, petrolün dağılmaması için bölgede bariyerlerle önlem alındı. Sadece petrolü emen pedler, denizin yüzeyine bırakıldı. Denizde sürdürülen bu çabalar sonuç verdi. Petrolün tabaka halinde vurduğu deniz kıyısı büyük ölçüde temizlendi. Su yüzeyindeki petrolün temizlenmesinin ardından çalışmalar karada devam etti. Buradaki çalışmaların ise halen sürdüğü belirtildi. Bu arada çevreciler de olayın soruşturulması için Foça Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim