• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Fırkateynler için Kongre onayı bekleniyor

Fırkateynler için Kongre onayı bekleniyor
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı çerçevesinde ABD'den talep edilen 2 adet fırkateyn için ABD Kongresi'nin onayının beklendiğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı çerçevesinde ABD'den talep edilen 2 adet fırkateyn için ABD Kongresi'nin onayının beklendiğini bildirdi.

Bakan Yılmaz "ABD Kongre sürecinin 2013 yılında sonuçlanması halinde; Mart 1983'de hizmete giren USS Thach'ın Haziran 2014'de, Ocak 1984'de hizmete giren USS Halyburton'un ise Ağustos 2014'te ABD Deniz Kuvvetleri tarafından hizmet dışına ayrılmalarını müteakip, transferleri yapılabilecektir" dedi. Bakan Yılmaz 1997-2003 yılları arasında envantere giren ve halen Deniz Kuvvetlere Komutanlığı envanterinde TCG Gaziantep ve TCG Giresun fırkateynlerinin ABD'den hibe olduğunu, transfer aşamasında ortaya çıkan tüm masrafların da Türkiye tarafından karşılandığını kaydetti.

Hibe talebi 2008'de
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçen Aralık ayı sonunda ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanan ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir grup ülkeye ABD donanmasından füze güdümlü kapasiteye sahip fırkateynler hibe edilmesine yönelik, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın soru önergesini yanıtladı.

Oran Bakan Yılmaz'a iki fırkateynin hibe edilmesinin rafa kalktığı iddialarını sordu. Bakan Yılmaz, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın harekat ihtiyaçları çerçevesinde, ABD Deniz Kuvvetlerinin fırkateynleri hizmet dışına çıkarma planı da göz önünde bulundurularak 2 adet fırkateynin hibe olarak transfer talebinin 2008 yılı Ekim ayında ABD makamlarına iletildiğini bildirdi. Bakan Yılmaz, ABD mevzuatına göre, fırkateyn sınıfı gemilerin başka bir ülkeye hibe veya bedel karşılığı transferinin ABD kongresinin onayı ile mümkün olduğunu hatırlattı.

Kongre onaylarsa 2014'te gelecek
 
Yılmaz, ABD kongre sürecinin 2013 yılında sonuçlanması halinde, Mart 1983'de hizmete giren USS Thach'ın (FFG-43) Haziran 2014'de, Ocak 1984'de hizmete giren USS Halyburton'un (FFG-40) ise Ağustos 2014'de ABD Deniz Kuvvetleri tarafından hizmet dışına ayrılmalarını müteakip, transferlerinin yapılabileceğini bildirdi. Yılmaz "Bahse konu gemilerin, seyir/emniyet yönünden bekalarını destekleyecek ihtiyaçlar dışında, yüksek maliyetli modifikasyon/tadilat yapılmadan, harekat ihtiyaçları kapsamında bir süre kullanılması ve müteakiben modernize edilmiş mevcut aynı sınıf fırkateynlerin işletme ve idamelerinde destek gemisi olarak kullanılması planlanmaktadır" dedi.

Yeniler gelince eskiler hurdaya

Bakan Yılmaz, 1997-2003 yılları arasında envantere giren ve halen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan TCG Gaziantep ve TCG Giresun fırkateylerinin de ABD hibesi olduğunu ve transfer aşamasında ortaya çıkan tüm masrafların Türkiye tarafından karşılandığını söyledi. Bakan Yılmaz, gemilerin hizmet dışına ayrılmalarını müteakip Deniz Kuvvetleri'nce ayıklanan/kullanılabilir sistem ve malzemeler envanterinde mevcut aynı sınıf gemilerin işletme ve idamesinde kullanılmak üzere sökülerek stoklandığını ifade ederek "Bu işlemlerden sonra hizmet dışı olan gemiler hurda işlemlerinin yapılması için Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'na teslim edilmektedir" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim