• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Fırat'ı kirleten fabrika kapatıldı

Fırat'ı kirleten fabrika kapatıldı
Erzincan'ın Kemaliye ilçesinden geçen Fırat Nehri'nin renginin kiremit renginde akmasına sebep olan işletmenin faaliyeti yapılan araştırmalar sonucu durduruldu.
Fırat Nehrinin, Sivas'ın Divriği ilçesinde bulunan Demir-Çelik Maden İşletmeleri'nin kimyasal atıkları sebebiyle renginin değiştiği belirtilmesi üzerine nehirdeki atıkların çevreye zarar verip vermediği ilgili kurumlar tarafından araştırıldı. Erzincan Valisi Ali Güngör, gerekli incelemeyi yaptıklarını, Sivas bölgesi olduğu için kendilerinin gidip müdahele edilmesinin söz konusu olmayacağını belirtti. Sivas'taki yetkililer ile görüşüldüğünü, onlarda yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler alındığını ve şahsen Sivas Valisi'ne de yazılar yazdığını ifade eden Vali Güngör, "Şu anda ordaki faaliyet durmuş vaziyettedir. Anında müdahale edilerek fabrikanın faaliyeti durduruldu. Fabrika arıtma tesisini yeniden yaptırıyor. Ayrıca Kemaliye Savcısı duruma müdahale etti, tabii görevsizlik sebebiyle durumu Divriği Savcılığı'na intikal ettirecektir. Artık bu olayla ilgili adli bir seyir başlamıştır. Kimse çıkıp da 'Pardon arıtma tesisimiz taşmış da' gibi söylemlerde bulunamaz. Herkes bilsin, çevre konusu çok önemli. Her canlı kendisine uygun çevrede yaşar, bu çevreyi kaybettiğimiz zaman canlılar yok olacaktır. Eğer bu çevreyi kaybetmeye devam edersek, her halde insanların kıyameti de bu olacaktır. Kirlenmiş bir su, kirlenmiş bir toprak, kirlenmiş atmosfer içerisinde canlının yaşaması mümkün değildir. Ülkemiz ve dünya için en büyük denge çevre konusudur." diye konuştu.

Divriği'nde bulunan demir-çelik maden işletmelerinin dinlenme havuzlarının boşaltılması nedeniyle Kemaliye ilçesinin ortasından geçen Fırat Nehri'nin Keban Barajı'na kadar olan bölümü kiremit rengine bürünmüştü. 18 Kasım 2006 tarihinde Çaltı Çayı'na verilen atıklar, buradan Fırat Nehri'ne karışarak, doğa güzelliğine sahip Kemaliye'de çevreye zarar verirken, bu kirlilik Keban Barajı'nı da tehdit etmişti. Aynı çevre kirliliğinin bundan 5 yıl öncede aynı firma tarafından ortaya çıktığını ve bu noktada araştırmalar yapan bazı profesörler, konunun incelenmesi için gerekli mercilere müracaatlarda bulunmuşlardı.

Bundan yaklaşık 5 yıl önce, Şırzı Köprüsü dibinde Fırat'ın bir kolu olan Karasu'yun çok yoğun bir şekilde kırmızı renk aldığını ve yapılan ilk kaba gözlemlerde bu kirlenmenin demir oksitlerden kaynaklanabileceği sonucuna götürdüğü için iki meslaktaşı ile birlikte, nehir boyunca tarama yaparak Divriği Maden İşleme Tesislerine kadar gittiklerini açıklayan Hacattepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ali Demirsoy, "O gün ve daha sonraki yıllarda bu tesisin yıkama suyunun boşaltıldığı, sözüm ona dinlenme havuzlarını ve deşarj borularını gözledik ve fotoğrafladık" dedi.

Kemaliye civarında yaklaşık 17 balık türünün yaşadığını ve bunların çoğu da ekonomik türler olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Demirsoy, "Bugün bu kirletilme durdurulsa dahi sedimenlere (dip çamurlarına) karışmış olan olası zararlı elementler, yüzyıllarca bu kültür nehrindeki insanları zehirlemeye devam edecektir. Böyle bir duruma düşmanlarımız dahi razı olamaz. Bu nehir insanlık tarihinin şahitlerinin bize bıraktığı mirastır, korunması bir uygarlık ve insanlık borcudur. Bu nehrin tapusu bize verilmemiştir, kullanma hakkı verilmiştir. Onu hor kullandığınızda, nehir üzerindeki egemenlik hakkımız da er yada geç tartışmaya açılacaktır." şeklinde konuştu.
Kemaliye civarında nehrin dip çamurlarından alınan örneklere bakarak, beklenilenden çok daha az bir canlılık yoğunluğuna ve çeşidine rastlandığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Demirsoy, "Dumlu'dan çıkıp, Erzurum'un, Erzincan'ın ve geçtiği her kasabanın kanalizasyonunu, atıklarını yüklenmek durumunda kaldığı için ekolojik hoşgörüsü iyice kısıtlanmış olan bu uygarlık nehrine, son hançeri de Divriği ve Çaltı yada bir başka yerdeki maden atık yada artık suları vurmaktadır. Böyle giderse, bu nehir yakın zamanda, biyolojik olarak tahminlerin çok ötesinde fakirleşecek, en kötüsü de olası ağır metal birikimi bizi ve gelecek kuşakları tehdit edecektir." şeklinde konuştu.

Kemaliye İlçe Belediye Başkanı Mustafa Haznedar ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, Kemaliye'nin çevre felaketi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Karasu Nehri Keban Baraj Gölü'nün son dolum noktasıdır. Akarsu ile baraj gölünün buluştuğu bu noktada 2001 yılına kadar çeşitli balıkların yumurtalarının bıraktığı, onlarca çeşit balık yavrusunun yetiştiği bir havza idi. Ancak Divriği'de bulunan demir madeninin yıkandığı havuzda ki maden atıklarının Çaltı Çayına bırakılması sonucu, bu çayın karıştığı Keban Barajı Gölünde kirlenmeler başlanmıştır" diye konuştu.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim