• BIST 9473.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Filipinler’in sabrı taştı, çöplerini Kanada'ya geri gönderdi

Filipinler’in sabrı taştı, çöplerini Kanada'ya geri gönderdi
Filipinler'in başkenti Manila’nın kuzeyindeki Subic Körfezi’nden kalkan Bavyera isimli kargo gemisine yüklenen 1500 ton ağırlığındaki 69 konteyner dolusu çöp Kanada’ya gönderilmek üzere yola çıktı.

Savaşla tehdit etmeye, elçiyi geri çekmeye kadar varan çöp savaşında sabrı taşan Filipinler, Kanada’ya çöplerini geri gönderdi.

Aylar süren diplomatik savaşın ardından Filipinler, tonlarca çöpü Kanada’ya geri gönderdi.

Başkent Manila’nın kuzeyindeki Subic Körfezi’nden kalkan bir kargo gemisine yüklenen 1500 ton ağırlığındaki 69 konteyner dolusu çöp Kanada’ya gönderilmek üzere yola çıktı.

Filipinler Dışişleri Bakanı Teddy Locsin Jr., geminin limandan ayrıldığını ana dair bir videoyu Twitter hesabından paylaştı ve esprili bir dille “Byee… Ağlıyorum. Özleyeceğim. Neyse” diye yazdı.

Kanada’nın nakliyat ve çöplerin imhasına dair masrafları üstleneceği belirtildi.

Çöplerin haziran sonuna kadar Vancouver’a varması bekleniyor. Konteynerler burada çöpten enerji üreten bir merkeze götürülecek.

filipinler_coplerini_kanadaya_geri_gonderdi_2.jpg

SAVAŞLA TEHDİT ETTİ, ELÇİSİNİ GERİ ÇEKTİ

Kanada’nın çöplerini geri alma konusundaki geciktirici tavrından bıkan Filipinler, özel bir nakliye şirketiyle anlaşacaklarını ve çöpleri Kanada karasularına bırakacaklarını açıklamıştı.

Kanada merkezli özel bir şirket, 2013-2014 yılları arasında Manila limanına toplam 2450 ton çöp taşıyan 103 konteyner bırakmıştı.

Konteynerlerin üzerinde ‘geri dönüştürülecek plastikler’ yazıyordu ancak Filipinli yetkililer tarafından yapılan inceleme sonucu çöplerin geri dönüştürülemeyeceği anlaşılmıştı.

Kanada’nın çöpünü geri almamasına pek çok kez tepki gösteren Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Kanada’yı ‘savaş açmakla’ tehdit etmişti.

Son olarak çöplerini geri alması için Kanada’ya 15 Mayıs’a kadar süre tanıyan Filipinler, en son bu sürenin dolmasının ardından büyükelçisini geri çekmişti.

filipinler_coplerini_kanadaya_geri_gonderdi_1.jpg

MALEZYA DA İSYAN ETTİ

Gelişmiş ve zengin ülkelerin, çöplerini gelişmekte olan ülkelere göndermesi uzun bir süredir sorun yaşanmasına neden oluyor. Geçen yıl Çin başta olmak üzere bazı Asya ülkeleri bu uygulamaya yasak getirmişti.

Bu konuda isyan bayrağını çeken son ülke olan Malezya, geçen gün 3 bin ton plastik atığı geldikleri yerlere geri göndereceklerini açıklamıştı.

BM'nin plastik kirliliğini azaltmaya yönelik yasal bağlayıcılığı olan paktını, ABD hariç hemen her ülke imzaladı. 187 ülke, ‘Tehlikeli Atıkların Sınırlarötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi'ne plastiğin eklenmesini kabul etti.

filipinler_coplerini_kanadaya_geri_gonderdi_5.jpgfilipinler_coplerini_kanadaya_geri_gonderdi_4.jpgfilipinler_coplerini_kanadaya_geri_gonderdi_3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim