• BIST 9749.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Faroe Adaları'nda yine balina katliamı yapıldı

Faroe Adaları'nda yine balina katliamı yapıldı
Norveç ve İzlanda arasında bulunan ve Danimarka'ya bağlı özerk bir yönetim bölgesi olan Faroe Adaları'nda balina katliamı gerçekleşti. Balina avına karşı faaliyet gösteren Sea Shepperd grubu, 175 balinanın öldürüldüğü görüntüleri paylaştı.

Grindadrap ve daha yaygın adı olan Grind, Faroe Adaları’nda gerçekleşen ve yaklaşık 300 yıldır süren kanlı bir gelenek olarak biliniyor.

Grindadrap Festivali olarak bilinen ve balinaların balıkçılar tarafından yaralanıp kıyıya sürüklenmesiyle gerçekleştirilen bu gelenekte ortalık kan gölüne dönüyor.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN GÜNDEME GELDİ

Hayvan hakları savunucuları başta olmak üzere pek çok dernek ve kar amacı gütmeyen kuruluş bunu durdurmak için her şeyi yapıyorsa da buna engel olamıyorlar. Bu yıl gerçekleşen festivalde ise pek çok kişi sosyal medya üzerinden konuyu gündeme getirdi.

Bir balina avı, yalnızca balinalar tesadüfen görüldüğünde ve sığ koyların ve kumsalların kıyılarına inebilecek kadar karaya indiklerinde gerçekleşiyor. Grindadrap’da ise deniz yine kanlar içinde kaldı. Yüzlerce insan bunu izleyerek, kıyıda pilot balinaların vurmasını bekledi.

BU TAM BİR KATLİAM

Faroe halkı Grind konusunda bölünmüş durumda. Bir kısmı bunun bir katliam olduğunu savunurken, bir kısmı da yabancı medyayı ve sivil toplum örgütlerini saygı duymaya çağırıyor. Bunun sebebi ise adanın balıkçılığın merkezi olması ve balina etinin yenmesi oluyor.

SON ON YILDA 6 BİN 500'DEN FAZLA

Sea Shepherd Conservation Society, son on yılda 6 bin 500'den fazla balina ve yunusun ölümüne neden olan uygulamanın sürdürülemez ve 'barbarca' olduğunu savunuyor. Birkaç gün önce avcılar, sahile doğru balina sürüsünü yakalamak için yaklaşık 20 tekneye açıldılar.

Öldürme aletlerini, kancalarını, mızraklarını ve bıçaklarını alan bu avcılar orada 52 pilot balina öldürdüler. Kıyıya vuran balinaların ardından iş makineleri bu canlıları kan gölünden çıkarıyor.

İMZA KAMPANYALARI DÜZENLENİYOR

Günler süren kan gölünün ardından ise herkes normal yaşantısına dönüyor. Bu festival adı altında gerçekleşen barbarlığın sona erdirilmesi için pek çok kuruluş imza kampanyası düzenliyor.

Ancak bu çılgınlık saatler sonra, güney sahilinde başka bir sürünün fark edilmesiyle çok daha farklı bir boyuta varıyor. Hvannasund kasabasına giden ekip, 123 balinanın katledildiğini öğrendi. Bunu barbarlık olarak tanımlayan STK’ler, bunun acilen sonlandırılması gereken bir festival olduğunu söylüyor.

Sea Shepherd'ın baş işletme görevlisi Robert Read: ‘’Gridadráp, geçmiş bir çağın barbar bir kalıntısıdır. Adalarda kimsenin pilot balina ya da yunus ile beslenmesi gerekmiyor. Bir asır önce bitmesi gereken barbarca bir gelenek.’’ diyor.

DRONE'A DA ATEŞ AÇILDI

Hayvanların bedenlerini iş makinesi yardımıyla temizleyen görevliler de fotoğraflara yansıyor. Öte yandan Sea Shepherd, avı kayda almak için bir drone gönderdi. Kıyı boyunca dökülen tüm balina kanından denizin nasıl koyu kırmızıya döndüğünü ortaya çıkardı. İHA, Hvannasund'daki avlanan kişilerden olduğu söylenen silahlı bir adam tarafından vuruldu.

katliam_1.jpgkatliam_2.jpgkatliam_3.jpgkatliam_4.jpgkatliam_5.jpgkatliam_6.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim