• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Evergreen, Ever Given'deki kargoyu başka gemiye aktarabilir

Evergreen, Ever Given'deki kargoyu başka gemiye aktarabilir
Süveyş Kanalı Otoritesi ile Ever Given isimli konteyner gemisinin sahipleri, operatörleri ve sigortacıları arasındaki müzakereler devam ederken geminin kiralayanı Evergreen gemideki kargoyu başka yollarla taşınması üzere boşaltmayı düşündüğünü açıkladı.

Ever Given isimli konteyner gemisi, 29 Mart'ta Süveyş Kanalı'nın güney ucundan çıkarılmasından bu yana teftişler ve Süveyş Kanalı İdaresi'nin belirlenen tazminat talebi nedeniyle gemiye el koyması nedeniyle Büyük Acı Göl'de mahsur kaldı.

Gemi sahibi Shoei Kisen Kaisha ile yapılan başarısız görüşmelerin ardından Süveyş Kanalı İdaresi, gemiye el konulması için bir mahkeme emri çıkarmıştı. Böylece 13 Nisan'da verilen 916 milyon dolarlık hasar tazminatı ödenene kadar gemiye el koyma durumu resmileşmişti.

SCA'NIN MUHTEMEL HASARI 200 MİLYON DOLARIN ALTINDA

Evergreen yaptığı açıklamada, SCA'nın talebinin gerekçesiz olduğunu açıklayarak tazminat talebinin 300 milyon dolarlık kısmının olağan dışı bir şekilde "itibar kaybı" için talep edildiğini, ayrıca "kurtarma bonusu" için 300 milyon dolar talep edildiğini açıklamıştı. Bağımsız gözlemciler, gelir kaybı ve kurtarma maliyetleri hesaplandığında SCA'nın muhtemel hasarının 200 milyon doların altında olduğunu öne sürüyorlar.

Tazminat talebi miktarının ve gemiye el koyma durumunun olağandışı olduğu değerlendirilirken böyle bir kaza durumunda genelde, sigortacı veya gemi sahibinin, geminin ticari seyrine devam etmesi için verilecek bir izin karşılığında yerel makamlara bir teminat gönderdiği ve etkilenen tarafların daha sonra mürettebata veya kargo çıkarlarına daha fazla müdahale etmeden mali tazminat için müzakere ettiği belirtiliyor.

MÜRETTEBATI GEMİDE MAHSUR KALDI

Bunun yanında mürettebat değişikliği veya kıyı izni verilmediği için geminin mürettebatının gemide mahsur kaldığı açıklandı.

MAL SAHİPLERİ TEMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK

Ever Given'in taşıdığı 18.000 TEU'luk kargonun sahiplerinin mallarını alabilmek için bir teminat ödemek zorunda kalacakları ancak bu malların Ever Given serbest bırakılıncaya veya başka bir çözüm bulununcaya dek teslim edilemeyeceği açıklandı.

EVERGREEN KONTEYNERLERİ DİĞER GEMİLERE AKTARABİLİR

Sürece dahil olan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi Wall Street Journal'a, Evergreen'in şu anda konteynerleri diğer gemilere aktararak Avrupa'daki müşterilerine teslim etme olasılığını incelediğini açıkladı.

Yükün Avrupa'ya giden rotalarda sefer yapan diğer konteyner gemilerine aktarılması durumunda Ever Given'in büyük STS vinçlerle donatılmış bir terminale yanaşması gerekeceğinin altı çiziliyor.

KARGOLARIN SAHİPLERİ DAHA FAZLA EK MASRAF VE GECİKME İLE KARŞI KARŞIYA KALACAK

Seward & Kissel avukatları Bruce Paulsen ve Brian Maloney, "Ever Given'e el konulması ve SCA tarafından talep edilen tazminat talebi, gemide taşınan yük sahiplerinin maliyetini artırıyor. Bir anlaşma yapılmazsa, bu kargoların sahipleri git gide daha fazla ek masraf ve gecikme ile karşı karşıya kalacak.'' ifadelerini kullandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim