• BIST 9930.03
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 20 °C

Ever Given gemisinin yarattığı hasarın neticelendirilmesi birkaç yılı bulacak

Ever Given gemisinin yarattığı hasarın neticelendirilmesi birkaç yılı bulacak
IUC Group tarafından organize edilen ve STD tarafından desteklenen “Ever Given-Uluslararası Bir Hasarın İncelenmesi” paneli Clyde&Co Hukuk Firması’nın uluslararası tecrübeye sahip hukukçu ve denizcilerinin katılımı ile gerçekleşti. Uzmanların değerlendirmelerine göre geminin yarattığı hasarın neticelendirilmesi birkaç seneyi bulacak.

IUC Group tarafından organize edilen ve Sigorta Tatbikatçıları Derneği tarafından desteklenen “Ever Given-Uluslararası Bir Hasarın İncelenmesi” paneli gerçekleştirildi.

Clyde&Co Hukuk Firması’nın uluslararası tecrübeye sahip hukukçu ve denizcilerinin katıldığı online panelde Ever Given konteyner gemisinin Süveyş Kanalı’nda yarattığı kriz ve geminin neden olduğu hasarlar masaya yatırıldı.

IUC Group CEO’su Menekşe Uçaroğlu, Clyde&Co Ortağı Jai Sharma ve Thomas Forkin ve Clyde&Co Lisanslı Denizci ve Avukat Stephen Angove panel katılımcıları oldular.

Ever Given’ın toplam kapasitesinin 20 bin konteyner olduğu, kaza gerçekleştiği sırada ise üzerinde full kapasiteye yakın olarak 18 bin 300 konteynerın bulunduğu bilgisi verildi.

Süveyş Kanalı’nı kullanan gemi sayısının günlük olarak 50’den fazla olduğu aktarılan seminerde, kazanın hukuk tarafı da alanında uzman katılımcılar tarafından incelendi.

SORUMLULUK GEMİ SAHİPLERİ VEYA OPERATÖRLERİNDE

Gemi, hatanın kanalın yönetiminden sorumlu iki Mısırlı kanal pilotundan olduğunu iddia etse de yasalar şunları söylüyor:

“Gemi, gerçekleşen hasarın kasıtlı olarak veya ihmal sonucu yapılmadığına dair kanıtlar sunmadıkça, doğrudan veya dolaylı olarak neden olunan zararlar ve dolaylı hasarlar için tamamen sorumluluk taşıyordu. Gemi sahipleri veya operatörleri pilot tavsiyesinden kaynaklanan herhangi bir hatadan sorumludur ve Mısır Deniz Hukuku’na göre bir geminin sahiplerinin ve operatörlerinin; kaptan, mürettebat veya geminin hizmetindeki herhangi bir kişinin, görevleri sırasındaki her durumdan hukuki olarak sorumluluk taşıyor.”

Kesin olarak bilinmemekle birlikte gemi değerinin toplam 120-150 milyon dolar arasında olduğu tahmin edilirken paneldeki uzman katılımcılar geçmiş vakalardaki tecrübelerine dayanarak geminin üzerinde taşıdığı kargoların yaklaşık 600 milyon dolar değerinde olabileceğini aktardı.

Panelin alanında uzman katılımcıları bu devasa geminin yol açtığı uluslararası hasarların ve sonuçların incelenmesi ve nihai olarak neticelendirilmesinin ise birkaç sene süreceğinin altını çizdi.

seminer-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim