• BIST 9679.8
  • Altın 2488.902
  • Dolar 32.4132
  • Euro 34.4178
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Etrafa ışık yayan yeni bir köpekbalığı türü keşfedildi

Etrafa ışık yayan yeni bir köpekbalığı türü keşfedildi
Bilim adamları, yeni bir köpe balığı türünü Orta Amerika sularında buldu: Ninja fener köpekbalığı. Bu köpek balıkları özellikleri itibariyle ninjaları andırıyor.

Dünya üzerindeki kara parçaları hakkında ne kadar bilgiye sahip isek, okyanuslar hakkında da o kadar bilgiye sahip değiliz. Alanlarında uzman bilim insanları hemen her gün kara üzerinde oldukça eski tarihlerle ilişkilendirilen fosil keşiflerine imza atarken, okyanuslarda ise hemen her gün yaşayan yeni canlı türleri keşfediyoruz.

Bu konuyla ilgili daha net bilgi verecek olur isek, okyanusların yaklaşık olarak 1 kilometre altında başlayan zifiri karanlığın yine 11 kilometre derinliğe kadar sürmektedir. Ve bu karanlık noktada ne kadar miktarda ve kaç türde canlı türü yaşadığı konusunda net gözlemlerimiz olmadığı gibi, bugüne dek yapılan okyanuslar keşiflerinin oranı ise yalnızca yüzde 5-6 seviyesinde olduğu bilinmektedir. Buna hemen akla gelen ilk sebepler arasında milyonlarca ton ağırlığındaki su kütlesinin su içinde yarattığı basınca direnebilecek insanlı bir keşif aracına sahip olmadığımızı söyleyebiliriz. Dolayısıyla mevcut imkanlarımız da okyanusun çok küçük ve mavi bir kısmını inceleyebilirken, ondan kat kat büyük tümüyle karanlık olan bir kısmını yeterince inceleyememektedir.

DÜNYANIN EN DERİN NOKTASI

Okyanusların en derin yeri Örneğin, dünyanın en derin noktası Mariana Çukuru olarak bilinen nokta en son yapılan ölçümlere göre 11 bin 33 metre derinliğindedir. Japonya ve Endonezya arasındaki neredeyse her iki ülkeye de aynı mesafedeki bu çukurun uzunluğu 2 bin 542 kilometre, genişliği ise 69 kilometre olarak tespit edilmiştir. Geçtiğimiz yıllarda okyanuslarda; ortalama bir insan kafası büyüklüğündeki böceksi canlılar, pek bilinmeyen türde örümcekler, en az atlama halatı büyüklüğündeki deniz solucanları ve aşağıdaki resmini gördüğünüz Fırfırlı köpekbalığı gibi oldukça ürkünç türler keşfedilmişti.

Bilim insanlarının şimdiki yeni bir köpekbalığı türü keşfi, yine önceki yıllarda yapılan keşiflerinde olduğu gibi neredeyse hiç birine benzemiyor. Ninja lanternshark (Ninja fener köpekbalığı) türüne bu adın verilmesinin nedeniyse tahmin edebileceğiniz üzere rengi dolayısıyladır. Kaliforniya eyaletinde yer alan Pacific Shark Research Center (Pasifik Köpekbalığı Araştırma Merkezi), okyanusun en derin kısımlarında bulunan canlıları inceleyen bir kuruluş. Araştırmacılar, geçtiğimiz gün yeni bir köpekbalığı keşfini dünya kamuoyuna duyurarak, keşfedilen köpek balığının siyah bir renge ve bu renk ile zıt bir şekilde karanlıkta parladığı bilgisinin yer aldığı bir araştırma raporu yayınladılar. Köpekbalığına verilen bu ilginç isim ise köpekbalığı keşfini yapan araştırmacılardan Vicky Vasquez adlı bilim insanının yeğenleri tarafından seçilmesi, konuyla ilgili yayın yapan Business Insider web sitesinde paylaşılan ek bir bilgi.

Siyah köpekbalığı hakkındaki araştırmada, köpekbalığı boyu yaklaşık yarım metre olarak bildirilirken, yaşam alanının ise Orta Amerika kıta sahasının Pasifik kıyıları olduğu ifade edildi. Resimlerinde de gördüğünüz bu siyah köpekbalığının yaşadığı derinlik tam bin metre olarak açıklanıyor ve keşfi yapan bilim insanları, bu yeni türün hem siyah bir renge sahip olması hem de karanlıkta parlamasının av sırasında ona gizlilik sağladığını düşünüyor.

siyah-kopekbaligi.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim