• BIST 9677.86
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 20 °C

Etiyopya, Port Sudan Limanı'na ortak oluyor

Etiyopya, Port Sudan Limanı'na ortak oluyor
ADDİS Etiyopya, Somaliland ve Cibuti'nin ardından Port Sudan Limanı'na ortak olma konusunda Sudan yönetimiyle anlaşmaya vardığını açıkladı.

Ülkenin yarı resmi yayın organı FANA'da yer alan habere göre, Sudan'a resmi ziyarette bulunan ve Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile bir araya gelen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Sudan yönetimiyle Port Sudan Limanı'ndan hisse satın alma, limanın geliştirilmesi ve işletmesine ortak olma konusunda mutabakata vardı.

Başbakana refakat eden Etiyopya Dışişleri Bakanı Workneh Gebeyehu, anlaşmanın hızla uygulamaya geçirilmesi için çalışmalara başlanacağını kaydetti.

Etiyopya'nın bu ortaklık karşılığında Sudan'a ne vereceğine ilişkin açıklama yapılmadı.

Cibuti Limanı'nda ortaklığa karşılık şirket hissesi

Sudan'dan önce hafta sonu Cibuti'yi ziyaret eden Başbakan Ahmed'in, Cibuti Limanı'ndan hisse alınması konusunda prensipte anlaşmaya vardığı açıklanmıştı. Cibuti Limanı'ndan alınacak hisseye karşılık Etiyopya'nın Cibuti tarafına devlet şirketlerinden hisse vereceği belirtilmişti.

Somali'nin Somaliland özerk bölgesinde kurulması amaçlanan ve Somali'nin itirazı nedeniyle büyük tartışmalara yol açan Berbera Limanı'nda Birleşik Arap Emirlikleri şirketi DP World'ün yüzde 51, Somaliland'ın yüzde 30, Etiyopya'nın da yüzde 19 hisseye sahip olacağı geçen aylarda açıklanmıştı.

Denize kıyısı olmayan, yaklaşık 100 milyon nüfuslu Etiyopya, ihracat ve ithalatının yüzde 90'ını Cibuti Limanı üzerinden yapıyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hüsamettin canbilen
05 Mayıs 2018 Cumartesi 10:17
10:17
DP world maalesef ABD üssü kurmak için Somali devletini kandırdı.Bu niyeti ortaya çıkınca BAE(Birleşik Arap Emirlikleri) Somaliden kovuldu. Berbera Limanını genişletmek ve geliştirmek için anlaşıldı ama niyet kötü oluınca şimdilik durdu. Etiopya-Berbera limanı arasında 250 km oto yol inşaatı sürüyor. Yatırımcılar buraya gelirse 100 milyon Etiopya ve 100 milyon Somali için pazar olacak bir liman.Parası olan değerlendirsin limanı.Türklere çok saygı ve sevgi var.ABD ve Batı basınındaki haberlere bakmayın hepsi pazarı kaptırmamak için negatif propaganda yapıyorlar.Zengin petrol ve doğalgaz yatakları Putland özerk bölgesinde var.Burayı almak için ABD barış adı altında geldi ama çekilmek zorunda kaldı .Bir ara Çevik Bir paşa da burada barış kuvvetleri komutanı oldu acaba niye??? Bi sormak lazım kendisine neyin barışını getirdiler oraya da kabul görmediler???
46.197.108.82
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim