• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Ertuğrul Fırkateyni için su altı çalışmaları yeniden başlıyor

Ertuğrul Fırkateyni için su altı çalışmaları yeniden başlıyor
2016 çalışmaları 15 Ocak'ta, Ertuğrul'un battığı Kushimoto kentinde başlayacak, 15 Şubat'a kadar devam edecek' 'Japonya'daki 2016 yılı faaliyetlerinde bu sene ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığından bir uzman arkeolog ve konservatör görevlendirildi.

Ertuğrul Fırkateyni Ekibi Başkanı Tufan Turanlı, bu yıl su altı çalışmalarının, geminin battığı Japonya'nın Kushimoto kentinde 15 Ocak'ta başlayacağını bildirdi.

Turanlı, Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2016'nın Ertuğrul Fırkateyni çalışmalarında yoğun bir yıl olacağını söyledi.

Bu yıl Ertuğrul Fırkateyni su altı kazı ve konservasyon çalışmalarının 15 Ocak'ta Kushimoto'da başlayıp, 15 Şubat'a kadar süreceğini ifade eden Turanlı, 'Çalışmalar her zamanki gibi su altı kazıları ve konservasyondan oluşacak. Sualtı çalışmalarına, başkanlığımda 6 kişilik dalgıç ekibi katılacak. Su altındaki en önemli hedef, 2015'te tespit edilen, Ertuğrul'un kasası olabileceği tahmin edilen, gemiye ait tüm paraların çıktığı alanda yoğunlaşmak' diye konuştu.

Su altından çıkarılan eserlerin tuzdan arındırılmasının zorluğuna işaret eden Turanlı, 'Suyun altında harcanan her bir saat için suyun üstünde 20 saat çalışılıyor. Ertuğrul su altı kazıları yılda ancak bir ay sürmesine rağmen, takip eden konservasyon çalışmaları gerek Kushimoto'daki Ertuğrul Araştırma Merkezi gerekse de Bodrum'da Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'nde yıl boyunca devam ediyor' dedi.

Turanlı, Japonya'daki 2016 yılı faaliyetlerinde, bu sene ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığından bir uzman arkeolog ve konservatör görevlendirildiğini vurguladı.

Bu görevlinin, Ertuğrul eserleri üzerinde çalışmak için 15 Ocak-15 Şubat arasında Kushimoto'daki merkezin laboratuvarında bulunacağını belirten Turanlı, 'Bu desteğin sağlanmasından dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar'a teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.

 'Mobil Ertuğrul laboratuvarı'

Tek hedeflerinin Ertuğrul şehitlerinin anısını canlı tutmak olduğunu anlatan Turanlı, şunları kaydetti:

'Orada kuracağımız mobil Ertuğrul laboratuvarı büyük önem taşıyor. Yıllardır Kushimoto'daki Ertuğrul Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirdiğimiz, öğrencilere yönelik eğitim ve tanıtım etkinliklerini, Japonya'nın diğer bölgelerine, okullarına taşıyacağız. Kushimoto, Japonya'nın ana adası Honshu'nun en güney noktası. Dağlık bölgede olan kente, diğer bölgelerden ulaşım zor. Dolayısıyla mobil Ertuğrul laboratuvarı kurarak, hizmeti Japon okullarının ayağına götüreceğiz.'

İki ülkenin dostluğunu sürdürmeyi amaçladıklarına dikkati çeken Turanlı, Türk ve Japon halkları arasında dostluk ve kültür köprüsü inşa etmek istediklerini bildirdi.

'Ertuğrul Fırkateyni'nin İzinde'

Türklerin Ertuğrul Fırkateyni'nin izlerini bıraktığı yerleri ziyaret etmesini isteyen Turanlı, 'En önemlisi, Türklerin geminin battığı kenti ziyaretini sağlayacak 'Ertuğrul Fırkateyni'nin İzinde' programını başlatıyoruz' bilgisini verdi.

Turanlı, mayısta başlatılması planlanan programın ilk onur konuğunun, Ertuğrul Fırkateyni'nin kaptanı Ali Bey'in torunu ve şair Can Yücel'in kardeşi Gülümser Yücel olacağını söyledi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim