• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 17 °C

Erkek rakiplerine meydan okuyan Gülbahar

Erkek rakiplerine meydan okuyan Gülbahar
Dicle'de 43 yaşındaki Gülbahar Uçar, 8 yıldır baraj gölünde balıkçılık yapıyor. Mikro kredi alarak önce ağ alıp satan, Uçar, daha sonra küçük bir motor alarak balık tutmaya başladı.

Dicle ilçesinde 43 yaşındaki Gülbahar Uçar, 8 yıldır baraj gölünde balıkçılık yapıyor. Dicle ilçesinde yaşayan ve geçim sıkıntısı yaşayan Uçar, 8 yıl önce tahta sandalla balıkçılık yapan eşine destek olmak için mikro krediye başvurarak 500 lira mikro kredi aldı. Balık ağı örmeyi de öğrenen Uçar, aldığı kredi ile balık ağı aldı. Aldığı ağları ören Uçar, bunları ilçede ve çevre köylerde satmaya başladı.

Bir süre sonra ördüğü ağlarla balık tutmasını da öğrenen Uçar, her yıl aldığı mikro kredi ile işini büyüterek, küçük motor satın aldı. Bölgenin tek kadın balıkçısı olarak yaklaşık 8 yıldır eşi ve oğluyla birlikte Dicle Baraj Gölü'nde balık tutan Uçar, tutukları balıkları satarak geçimini sağlamaya çalışıyor.
Gülbahar Uçar, ailesiyle balıkçılıkla uğraştığını, daha önce eşinin tahta sandal ile balıkçılık yaptığını ancak geçimlerini çok zor sağladıklarını söyledi.

-Balık tutmayı öğrendi-

İşlerini genişletmek için mikro krediye başvurduğunu ve aldığı mikro kredi sayesinde kendisinin de balıkçılık yapmaya başladığını anlatan Uçar, ilk önce balık ağı örmeyi öğrendiğini, evlerinin damında ördüğü balık ağlarının satışını yaptığını bildirdi.

Daha sonra aldıkları mikro kredilerle motor aldıklarını ve ağlarla balık tutmaya başladığını dile getiren Uçar, şöyle konuştu: "Yavaş yavaş işi büyüttük. Çocukları okula gönderdikten sonra eşimle Dicle Baraj Gölü'nde balık tutmaya gidiyoruz. Kışın soğuklarda çok zor oluyor. Büyük balıklar derine indiği için fazla balık tutamıyoruz. Tuttuğumuz küçük balıklarla idare ediyoruz. 8 yıldır bu işi yapıyorum. Yörede benim dışımda kadın balıkçı yok. İnsanın kendi ayakları üzerinde durması çok iyi. Çocuklarım ve evim için çalışıyorum. Çocuklarımı okutuyorum. Başka bir gelirim yok. Hem çocuklarıma hem de yaşlı babama bakıyorum. Keyifli ama çok zor bir iş."

-Yüz felci geçirdi-

Uçar, balıkçılığın çok zor bir meslek olduğunu, özellikle kış aylarında işin daha da güçleştiğini dile getirerek, Dicle Baraj Gölü'nde balık tuttuğu sırada 2 defa yüz felci geçirdiğini ancak çocuklarının geleceği için bu işi yapmaya devam ettiğini aktardı.

Bazen 5, bazen 20-30, bazen de 50 kilogram balık tuttuklarını, balıkları ilçe ve köylerde sattıklarını kaydeden Uçar, yöredeki herkesin kendilerini tanıdığını, taze sattıkları için yakaladıkları balıkların hemen tükendiğini anlattı.
Özellikle yaz aylarında baraj gölünde balıkçılık yapmanın keyifli olduğunu belirten Uçar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Alabalık tesisi kurmak istiyoruz. Bu işi genişletmek ve büyütmek istiyorum. Bu konuda yetkililerden destek istiyorum. Kış aylarında balık az olduğu için sıkıntı çekiyoruz. Ama çocuklarım için her şeye göğüs gererim. Mikro kredi sayesinde balıkçılık yapıyorum. Onlar yardımcı oldu. Onların sayesinde buraya kadar geldim. Yoksa daha önce tutunacak bir dalım yoktu. Allah'ın izniyle inşallah daha iyi olacak."

kadin_balikci.jpg

kadin_balikci.1.jpg

kadin_balikci.2.jpg

kadin_balikci3.jpg

kadin_balikci4.jpg

kadin_balikci5.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim