• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 16 °C

Ereğli'de batan gemi parçalanıp karaya çıkarılacak

Ereğli'de batan gemi parçalanıp karaya çıkarılacak
Zonguldak'ta 21 gün önce batan Kafkametler adlı kuru yük gemisinin 7 mürettebatı hala aranıyor. Ekipler son olarak gemiyi parça parça ayırıp karaya çıkarmaya başladı.

Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşıyan Türk bayraklı "Kafkametler" adlı kuru yük gemisi, 19 Kasım'da Karadeniz bölgesinde etkili olan fırtına nedeniyle Ereğli Limanı'ndan çıkarken askeri bölgedeki mendireğe çarparak batmıştı. Gemideki 12 kişilik Türk mürettebattan 5'inin cesedine ulaşılmıştı.

Zonguldak Ereğli ilçesi açıklarında batan geminin kayıp 7 mürettebatını arama çalışmaları için, batığın parçalanarak karaya çıkarılması ve kum ve balçık nedeniyle ulaşılamayan bölümlerinde de arama yapılmasına karar verildi. Ayrıca tüm Zonguldak sahili boyunca arama çalışmalarının süreceği belirtildi.

Beşinin naaşı bulundu

Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım'da fırtına nedeniyle mendireğe çarpıp, batan 'Kafkametler' isimli kuru yük gemisinin 12 mürettebatı ile iletişim kesildi. Geminin batmasının ardından 12 Türk denizciye ulaşmak için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin özel birliklerinden SAT komandoları, kayıp denizcileri bulmak için havadan, karadan ve denizden arama kurtarma çalışması başlattı. Gemi personelinden 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Hava şartları elverdikçe denizden devam eden çalışmalara, 'TCG Akın' isimli gemi de katıldı. Dalgıçlar da geminin batığında arama çalışması yaptı. Kayıp olan kaptan Cemal Turan, 3'üncü Kaptan Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, 2'nci Makinist Göksel Özel, Usta Gemici Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar ve Yağcı Ömer Hebip'in bulunması için çalışmalar sürüyor.

Dalgıçlar çalışmalarını tamamladı

Perşembe günü itibarıyla TCG Akın gemisi bölgedeki görevini tamamlayarak ayrıldı. Öte yandan Nene Hatun gemisi ise arama kurtarma çalışmalarında, batığın olduğu bölgede göreve başladı. Dalgıçlar ise geminin ulaşılabilen her noktasına ve liman çevresindeki kayaların diplerine bakarak çalışmalarını tamamladı.

Parçalanarak karaya çıkarılacak

Fırtına ve dalgaların etkisiyle batık geminin taşıdığı ferrosilicon yükü, kum ve balçık ile geminin kırılan bölümleri ve eşyaların, yaşamsal alanlarını kapladığı için pompalarla boşaltma işleminin yapılamayacağı ve zaman kaybı olacağına karar verildi. Geminin kıç tarafında bulunan yaşam mahallerinin yüzde 75 ile 85 derece eğimle yattığı anlaşıldı. Geminin parçalanarak karaya çıkarılması ve balçık dolu ulaşılamayan yerlerinde de arama çalışmalarına devam edilmesi kararlaştırıldı.

Sahil hattı boyunca aranıyor

Bu sebeple Kafkametler gemisinin parçalanarak karaya çıkarılması çalışmalarına Perşembe günü başlandı. Bu kapsamda, Nene Hatun gemisi, batık geminin pruvasını çevirme çalışmasına başladı. Zonguldak sahil hattı boyunca AFAD, Jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerinin arama ve tarama çalışmaları da devam ediyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim