• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

Ereğli Deniz Şehitleri yarın törenle anılacak

Ereğli Deniz Şehitleri yarın törenle anılacak
Ereğli'de, Sarıkamış Harekatı'nı desteklemek üzere Trabzon'a giderken Rus gemilerince batırılan 3 Türk gemisinin şehit mürettebatı ve askerleri için anma programı düzenlenecek.

Sarıkamış'ta  donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürürken Zonguldak’ın Ereğli İlçesi açıklarında Rus donanması tarafından batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatı anılacak.

Ereğli Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, sahil bandına dikilen "Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı" önünde saat 13.30'da saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Günün anlam ve önemi belirtilen konuşmaların ardından, buradaki anma programı sona erecek.

Diğer törende ise Sarıkamış Harekatı'nı desteklemek üzere intikal halindeyken Ereğli açıklarında 7 Kasım 1914'te Rus gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin şehitleri anısına  gemilerin battığı noktadan denize 3 adet çelenk bırakılacak.

Gemilerin batırıldığı olay

Ereğli Belediyesi'nin derlediği bilgilere göre, 3 geminin batırıldığı olay şöyle gerçekleşti:  ''Harbiye Nazırı Enver Paşa, yaklaşan kara kışı hesaba katmadan Ruslar ile savaşmak için Kafkas Cephesi'ne 100 binden fazla asker gönderme kararı aldı. Askerler gönderildikten sonra kış bastırdı. Üniformaları hava şartlarına uygun olmayan askerler daha savaş başlamadan Sarıkamış'ta şehit düşüyorlardı. Enver Paşa verdiği kararın nelere mal olacağını fark etti. Sarıkamış'taki askerlere kışlık üniforma ve erzak göndermek için 3 yük gemisi hazırlattı.

Çok sayıda askerin, çeşitli ekipmanların yanı sıra cephedeki askere dağıtılacak kışlık kıyafet ve erzak bulunan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithat Paşa isimli 3 dev yük gemisi İstanbul'dan yola çıkarak Karadeniz üzerinden Trabzon Limanı'na ulaşacaktı. Gemilerle Trabzon Limanı'na varacak askerler ve malzemeler, karayoluyla çok hızlı bir biçimde Sarıkamış'a ulaşacaktı.

Söz konusu 3 gemi, Zonguldak açıklarına geldiklerinde karşılarında Rus Savaş gemilerini buldu. Ruslar, Zonguldak'taki kömür madenlerini bombalamış, üslerine dönüyorlardı. Ereğli açıklarında bu gemilere ateş açıldı. 7 Kasım 1914'te 3 yük gemimiz Sarıkamış'a götürülen malzemelerle birlikte çok kısa süre içinde denize gömüldü.''

bezmi_alem.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
serkan tiryaki
21 Mart 2016 Pazartesi 00:48
00:48
Olay anında rus gemileri öndeki ilk iki gemiyi vurmuş üçüncü gemi dönemeden oda vurulmuş .toplam 170 kişi kalmış su üstünde büyük dedem ile birlikte .ruslar denizden toplayıp gemiye almışlar . Gemide İki kez sıraya dizmişler kurşuna dizmek için .Rus bir komutan vurmayın ve erzak verin demiş . Rahmetli büyük amcam ve dedemden dinledim
85.107.215.41
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim