• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

EPC için Fincantieri, Naval Group ve Navantia, ortak teklif sundu

EPC için Fincantieri, Naval Group ve Navantia, ortak teklif sundu
Son yıllarda ve daha spesifik olarak 2021 boyunca Avrupalılar’ın hem NATO içinde hem de Avrupa ortak güvenlik ve savunma politikasının bir parçası olarak kendi güvenliklerinin sorumluluğunu almaları yönünde çağrılar artıyor.

Bu bakımdan Fincantieri, Naval Group ve Navantia, Avrupa Birliği deniz savunma sektöründe Avrupa’yı bu zorluklarla ve geleceklerle başa çıkmada desteklemek için iş birliğine ihtiyaç olduğunu kabul ediyor.

Avrupa Karakol Korveti Projesi, Kasım 2019’da onaylanan üçüncü grup PESCO projeleri içerisinde yer alıyor. Proje kapsamında inşa edilecek olan korvetler çok sayıda görevi çeşitli sistemler ile yapabilecek modüler ve esnek bir yapıda olacak. EPC’nin bu yapısının denizde durumsal farkındalık, yüzey üstünlüğü ve güç projeksiyonu alanlarında değerli yetenekler sağlayacağı ifade ediliyor. Katılımcı üye devletler ilk korvet prototiplerini 2026-2027’de üretmeyi hedefliyor.

Deniz savunma sektöründeki büyük Avrupalı endüstriyel oyuncular olarak Avrupa’daki ilk ortak deniz kabiliyeti olacak ortak bir program etrafında gerçek, somut, katma değerli bir iş birliği başlatmak için doğru zaman olduğuna inanıyorlar. Bu stratejik program, Daimi Yapılandırılmış İşbirliği (PESCO) içindeki en önemli deniz girişimi olan Avrupa Devriye Korvet‘i (EPC) zaten mevcut. Üç endüstriyel deniz ortağının liderliğindeki ve Naviris tarafından koordine edilen konsorsiyum, bu ortak projeyi geliştirmek için Avrupa Savunma Fonu’nun (EDF) MMPC çağrısıyla ilgili endüstriyel öneriyi sundu.

Defence Türk’te yer alan habere göre, Daimi Yapılandırılmış İş Birliği (PESCO), Avrupa Birliği’nin (AB) 27 ulusal silahlı kuvvetin 25’inin yapısal entegrasyonu takip ettiği güvenlik ve savunma politikasının (CSDP) bir parçası. Lizbon Antlaşması ile 2009 yılında yürürlüğe giren Avrupa Birliği Antlaşması’nın 42,6 ve Protokol 10’una dayanarak PESCO ilk olarak 2017 yılında başlatıldı. PESCO formatındaki ilk entegrasyon, 2018’de başlatılan bir dizi proje.

AVRUPA KARAKOL KORVETİ PROJESİ HAKKINDA

Avrupa Karakol Korveti Projesi Kasım 2019’da Avrupa Konseyi tarafından PESCO programı kapsamında başlatıldı. İtalya ve Fransa projeye 12 Kasım 2019, Yunanistan 12 Ocak 2020 ve İspanya 2 Nisan 2020 katıldı. Fincantieri ve Naval Group bu projedeki ana yükleniciler ve EPC’nin yeni kurulan ortak girişim NAVIRIS tarafından tasarlanan ilk gemi olması muhtemel. İtalyan-Fransız şirket merkezi İtalya’nın Cenova kentinde, Ar-Ge merkezi ise Fransa’nın Toulon kentinde bulunuyor.

Avrupa Karakol Korveti (EPC), her ülke donanması için farklı özelliklerde üretilecek. Donanmaların talebine göre sistemsel değişikliğe gidilecek korvetten Fransa 6 adet almayı planlıyor. Fransız Donanması bu gemileri 2030 yılında hizmete almayı hedefliyor. İtalya ise 2037’de hizmete almayı hedeflediği gemilerden 8 adet kullanmayı planlıyor. Yunanistan ise gemide bazı değişiklikler yaparak hizmete almayı istiyor. Bunların başında ise geminin deniz süratini artırabilecek yeni bir tahrik sistemi geliyor. İspanya, bu gemilerden belirlenmemiş bir tarihte en az 6 adet almayı planlıyor.

EPC programı, muadillerine göre büyük bir değişiklik içeriyor. Hafif ve süratli olacak şekilde üretilen korvetlerde çoğunlukla dikey fırlatma sistemi (VLS) tercih edilmez. Ancak EPC’de VLS’ler bulunuyor. Bu durum geminin kabiliyetlerini artırırken ağırlığını da artırıyor ve süratini düşürüyor. Gemisavar füze fırlatıcıları, burun topu ve VLS taşıyacak gemide yakın savunma için makinalı tüfek sistemi kullanılacak.

Torpido fırlatabilecek geminin helikopter pisti ve hangarı da taşıyacağı biliniyor. Bu özellikleri ile üstün kabiliyetlere sahip olması beklenen korvetin Avrupa Birliği savunması için kullanılması bekleniyor. İnşa edilecek geminin deplasmanı tam yüklü yaklaşık 3.500 tonluk, su çekiminin (draft) 5,5 metre, uzunluğunun ise 110 metre olması bekleniyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim