• BIST 9822.92
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Endonezya’da kayıp denizaltı için arama çalışmaları sürüyor

Endonezya’da kayıp denizaltı için arama çalışmaları sürüyor
Endonezya'ya ait bir denizaltı 53 mürettebatıyla birlikte arızalanarak battı. Oksijenin bitmek üzere olduğu denizaltı için tüm dünya seferber olmuş durumda.

Dünya üzerindeki birçok donanma, batan bir Endonezya denizaltısını kurtarmak için harekete geçti ancak vakit daralıyor.

Endonezya donanma gemileri, Çarşamba günü Bali yakınlarında 2.300 fit sularda kaybolduktan sonra kurtarılamayacak kadar derine batmış olabileceğini düşündükleri bir denizaltıyı arıyorlar.

Yetkililer, denizaltındaki oksijenin Cumartesi günü erken saatlerde tükeneceğini ve gemideki 53 denizcinin gemi yakında bulunmazsa hayatlarını kaybetme olasılığının artıracağını söylediler.

Alman inşası KRI Nanggala-402, Bali adasının 100 km kuzeyindeki sularda bir torpido tatbikatı yürütüyordu ancak beklenmedik bir olay üzerine arama kurtarma operasyonu başlatıldı.

Endonezya Donanması Genelkurmay Başkanı Yudo Margono, denizcilerin Cumartesi günü saat 3'e kadar yetecek kadar oksijene sahip olduklarını söyledi.

Margono, "Denizaltının elektrik kesintisindeki oksijen rezerv kapasitesi 72 saattir. Cumartesi sabah 3 civarına kadar zaman var. Umarım tayfayı zamanında bulabiliriz” dedi.

Margono, ordunun denizaltının en son tespit edildiği bölgede 20'den fazla donanma gemisi, iki denizaltı ve beş uçağın arama yaptığını söyledi.

Sualtı tespit yeteneklerine sahip bir hidro-oşinografik araştırma gemisi de bir petrol tabakasının bulunduğu torpido tatbikat sahasına gidiyordu. Margono, petrol tabakasının gemi battıktan sonra denizaltının tankındaki bir çatlaktan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Endonezya Donanması, dalış sırasında elektrik arızasının meydana gelebileceğini ve denizaltının kontrolünü kaybetmesine ve yeniden yüzeye çıkmasına izin verecek acil durum prosedürlerini yerine getirememesine neden olabileceğini söyledi.

Fransız Donanma Koramiral Antoine Beaussant, denizaltının böyle bir derinliğe dayanacak şekilde inşa edilmediği konusunda uyardı:

"700 metrede dinlenmek için aşağı inerse, muhtemelen parçalanacaktır. 700 metre yaklaşık 2,296ft. Denizaltı, yalnızca deniz seviyesinin altında 820 ft'ye kadar olan derinliklere dayanacak şekilde inşa edildi."

FAZLA DERİNE BATMIŞ OLABİLİR

Yetkililer, bir torpido askeri tatbikatı sırasında geminin 2300 fit derinliğindeki bir çukurun dibine batmasından korkuyorlar. Donanma, kayıp mürettebatı aramak için bir dizi savaş gemisini konuşlandırdı.

Avustralya Denizaltı Enstitüsü sekreteri Frank Owen da denizaltının bir kurtarma ekibinin çalışması için çok fazla derinde olabileceğini söyledi.

Owen, "Çoğu kurtarma sistemi sadece yaklaşık 1,970ft (600m) derinliğe göre kurulmuştur" dedi ve devam etti:

"Bundan daha derine inebilirler çünkü tasarıma yerleştirilmiş bir güvenlik marjına sahip olacaklardır ancak buna bağlı pompalar ve diğer sistemler gerekli çalışma kapasitesine sahip olmayabilir. Böylece o derinlikte hayatta kalabilirler ancak çalışacaklarının garantisi yok."

Denizaltı kurtarma sistemleri geliştiren Avustralyalı eski bir denizaltı görevlisi olan Owen, Endonezya gemisine su altı kurtarmaları için tasarlanmış bir kaçış kapağının etrafında bulunan kurtarma koltuklarından yerleştirilmediğini söyledi.

Bir kurtarma denizaltısının, arızalı bir denizaltıyla kurtarma koltuğunun üzerine yerleştirilmiş su geçirmez bir bağlantıyla temas kuracağını ve böylece kapağın, arızalı denizaltı suyla doldurulmadan açılabileceğini söyledi.

Owen, denizaltının 1,640ft'den (500m) herhangi bir hasar görmeden kurtarılabileceğini ancak 2,300ft'de (700m) patlayıp patlamayacağını söyleyemediğini aktardı.

Donanma sözcüsü Julius Widjojono Perşembe günü yaptığı açıklamada, arama ekiplerinin petrol tabakasının etrafındaki bir alana odaklandığını ancak geminin tam konumunun henüz tam olarak belirlenemediğini söyledi.

Widjojono, "Henüz bulunamadı ama bölgeyi tespit ettik ... Bugün yaklaşık 400 personel görevlendirildi" dedi.Donanma, denizaltıyı aramak için altı savaş gemisi ve bir helikopterin gönderildiğini söyledi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, ABC yayıncılarına verdiği demeçte, "Açıkçası bu raporlar hakkında çok endişeliyiz. Aileler ve özellikle de Endonezya donanması için çok üzücü. Elimizden gelen her şekilde yardımcı olacağımızı belirttik" diye konuştu.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, tüm ülke halkından denizaltı ve mürettebatın bulunabilmesi için dua etmesini istedi.

Widodo televizyonda yayınlanan bir konuşmasında 'Ana önceliğimiz 53 mürettebatın güvenliğidir' dedi.

Widodo, "Mürettebat üyelerinin ailelerine, duygularını anlayabiliyorum ve gemideki tüm mürettebat üyelerini kurtarmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi.

Singapur ve Malezya'dan kurtarma gemilerinin Cumartesi ve Pazartesi günleri arasında gelmesi bekleniyor. Endonezya ordusu, Avustralya, ABD, Almanya, Fransa, Rusya, Hindistan ve Türkiye'nin de yardım teklifinde bulunduğunu söyledi. Güney Kore de yardım teklif ettiğini söyledi.

Singapur Savunma Bakanı Ng Eng Hen, Facebook'ta şöyle yazdı:

"KRI Nanggala'nın mürettebatının, güvenlikleri ve dayanıklılıkları için umutla dua ediyoruz."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim