• BIST 11189.5
  • Altın 5737.213
  • Dolar 42.558
  • Euro 49.5042
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

‘ELHİBLU 1’ tankerinin Türk kaptanı Turgut Mahno, yaşananları anlattı

‘ELHİBLU 1’ tankerinin Türk kaptanı Turgut Mahno, yaşananları anlattı
Libya açıklarında mülteciler tarafından kaçırılan “ELHİBLU 1” tankerinin Türk kaptan Turgut Mahno, AB sahil güvenlik uçağının yönlendirmesiyle mültecileri aldıklarını belirterek “Belirtilen noktaya gittik, sabaha kadar bekledik, kimse gelmedi” dedi.

İstanbul'dan Libya'ya gitmek üzere 22 Mart'ta yola çıkan ve önceki gün Libya açıklarında kurtardıkları 108 mülteci arasında yer alan bir grup tarafından kaçırılan “ELHİBLU 1” isimli tankerin Türk kaptanı Turgut Mahno, yaşananları anlattı.

Hürriyet'ten Hülya Güler'e konuşan Mahno, "Libya'nın Trablus Limanı'na gitmek üzere yol aldığımız esnada Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Sahil Güvenlik uçağından telsiz çağrısı aldık. Rotamızın üstünde zor durumda olan bir mülteci botu olduğunu ve buradaki mültecileri gemiye almamızı istediler ve gelip bizden alacaklarını söylediler. Biz de AB'nin Sahil Güvenlik uçağının yönlendirmesiyle bu kişileri gemiye aldık. Daha sonra uçağın belirttiği buluşma noktasına gittik. Sabaha kadar bekledik ancak hiç kimse gelip mültecileri gemimizden almadı. Mültecileri gemiye alana kadar üstümüzde devriye uçuşu yapan uçak, daha sonra gözden kayboldu. Telsizden yaptığımız tüm çağrılara da cevap vermediler. Bunun üzerine Trablus Limanı'na gitmeye karar verdik” dedi.

“BİZİ ETKİSİZ HALE GETİRDİLER”

Demir parçalarıyla göçmenlerin kendilerini etkisiz hale getirdiklerini vurgulayan Mahno, “Önceki gün sabaha karşı limana yaklaştığımız sırada mülteciler Libya'ya döndüklerini anlayınca bize saldırdılar. Demir parçaları ile bizi etkisiz hale getirdiler. ‘Libya'ya dönmektense, ölmeyi tercih ederiz, eğer bizi İtalya ya da Malta'ya götürmezseniz sizi de öldürürüz' diyerek tehdit ettiler. Demirlerle bize ve kaptan köşküne saldırdılar, hayati tehlikemiz oluştuğu için söylenileni yaptık ve rotayı yeniden İtalya'ya çevirdik. Gemiye aldığımızda çok zor durumdaydılar. Kumanyalarımızı özellikle kadın ve çocuklarla paylaştık” ifadelerini kullandı.

GEMİ SAHİBİNİ İÇERİDE SANIP KAÇIRDILAR

Tankerin Libyalı sahibi Salah El Hiblu ise, kardeşi Nadir’in de gemide olduğunu belirterek “Mülteciler, El Hilbu soyadını görünce ‘Geminin sahibi de burada’ diyerek Avrupa’ya gitmek için arbede çıkarıp tankeri ele geçirmişler” dedi.

MART BAŞINDA PALAU BAYRAĞINA GEÇMİŞTİ

Armatörleri Türk olan ve sahiplerinin Libyalı iki iş adamı olduğu öğrenilen tanker, 2015 yılında İstanbul Tuzla’da inşa edilmiş ve Mart ayı başında Türk bayrağından Palau bayrağına geçmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim