• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

El yapımı denizaltı yaza sefere çıkacak

El yapımı denizaltı yaza sefere çıkacak
Rusya’nın tek özel denizaltısı bu yaz denize açılacak. Mini denizaltıyı, evde kendi eliyle, tasarımcı Mihail Puçkov yaptı. “Ne için yaptın?” sorusuna cevaben el ustası, “İnsanları şaşırtmak, dünyayı gezmek” dedi.

Rusya’nın tek özel denizaltısı bu yaz denize açılacak. Mini denizaltıyı, evde kendi eliyle, Peterburg’da yaşıyan tasarımcı Mihail Puçkov yaptı. “Ne için yaptın?” sorusuna cevaben el ustası,  “İnsanları şaşırtmak, dünyayı gezmek” dedi.

Amatör tasarımcı, denizaltı düşüncesini henüz geçen yüzyılda kafasına koymuştu. Bu iş için onlarca yılını verdi. İlk denemeler başarılı geçti. Denizaltı, Peterburg’un 100 kilometre uzaklığındaki Ladoga gölüne indirildi. İlk seferine ise, tüm mekanizmalar bir daha titizlikle kontrol edildikten sonra bu yaz çıkacağını söyleyen Mihail Puçkov, şöyle anlattı:

“Sonuçta bu bir makine. Ekipmanın güvenilir olması gerekiyor. Deniz şaka sevmez. Bu yaz, böyle bir imkân olursa, Vıborg kentini ziyaret etmeye niyetim var. Benim için, gecelemeler dolu uzun bir yolculuk olacak. Çünkü denizaltının hızı küçük.”

“Kit” (Balina) adı verilen denizaltı bebeğin uzunluğu 5 metre, ağırlığı 3 ton civarında. Denizaltı, 4 knot hıza ulaşabiliyor. Maksimum 30 metre derinliğe inebilmesine rağmen, şimdilik sadece 10 metre derinliğinde yüzdürüldü. Yakıt sarnıçlarına 200 litre benzin sığabiliyor. Saatte 4 litre yakıt harcıyor. Hava kaynağı, iki yolcunun su altında 1,5 saat kalmasını sağlıyor. Buna türden teknelere nadir rastlanır. Tasarımcı, dünya genelinde fazla değil, 2-3 tane olduğunu belirtti. “Kit”in öne çıktığını kaydeden Mihail, anlatımına şöyle devam etti:

“Günümüzde, tüm küçük denizaltılar, kıyının sadece 1-2 kilometre uzaklığında dalmak için kullanılıyor. Ya da uzaklara gemiyle götürülüp öyle daldırılıyor. “Kit” ise otonom çalışıyor, kıyı boyunca denizin uzaklarına kadar gidebilir. Fırtınalara bile dayanabilir.”

“Kit”in “Mir” gibi ünlü batiskaflarla rekabet edemeyeceğini belirten tasarımcı Mihail Puçkov, modellemeyle çocukluğundan beri uğraştığını söylüyor. Sovyet döneminde baskıdan çıkan modelleme dergilerini düzenli şekilde okuyor, gemi modelleri yapıyordu. Okulu bitirdikten sonra, işletmede tornacı olarak çalıştı. Daha sonra, Peterburg’da Denizcilik Teknik Üniversitesini tamamladı. “Kit”i, Beatles grubunun sevilen “Yellow Submarine” şarkısı onuruna sarı renge boyamak niyetinde. Tasarımcı, İngiliz gemi yapımcıları ile deney alışverişinde bulunmak için denizaltıdan Britanya’ya gezi yapmayı planlıyor.

Mihail Puçkov, geminin ticari geleceğini de ihtimal dışı olmadığını belirtiyor. “Kit”, sualtı turizm için çok uygun. Tasarımcı, sözkonusu denizaltı için 20 bin dolar harcadı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim