• BIST 9728.3
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

Eber Gölü de kurumak üzere...

Eber Gölü de kurumak üzere...
Akşehir Havzası'nın büyük bölümünü sulayan Eber Gölü, yağışların azlığı ve yeraltı su seviyesinin düşmesi nedeniyle can çekişiyor. Balıkçı köyleri boşalmaya başladı.
Akşehir Havzası'nın büyük bölümünü sulayan Eber Gölü, yağışların azlığı ve yeraltı su seviyesinin düşmesi nedeniyle can çekişiyor. 10 yıl öncesine kadar 7- 8 metreyi bulan su derinliği, bugün 3.5- 4 metreye kadar düştü. 200'den fazla kuş ve balık türünün yaşadığı gölde sadece bir kaç canlı türü kaldı.

Bölgedeki balıkçı köyleri yavaş yavaş boşalmaya başladı. Saz ve kamış üretimi için de büyük öneme sahip olan Eber Gölü'nde yetersiz su seviyesi nedeniyle, artık kamışçılık da yapılamıyor. Yetkililer, son 10 yıldır göle istenilen düzeyde yağış düşmediğini belirtti.

Konya ve Afyon sınırları içinde bulunan Eber Gölü, 10 yıl öncesine kadar bitki ve hayvan varlığı yönünden bölgenin en zengin gölleri arasında gösteriliyordu. 24 bin metrekarelik alana sahip Eber Gölü'nün su seviyesi yer yer 7- 8 metreyi buluyordu. Yağış miktarının azlığı ve gölü besleyen yeraltı su seviyesinin düşmesi nedeniyle Eber Gölü'nün suyu da yakınında bulunan Akşehir Gölü gibi gün geçtikçe çekilmeye başladı. Göldeki su seviyesi bugün 3.5- 4 metreye kadar düştü. Gölün bazı yerleri şimdiden bataklığa dönüşmüş durumda.

“CANLI TÜRLERİ YOK OLDU”

Selçuk Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, Eber Gölü'nün her geçen gün kuruduğunu belirterek, “Akşehir Havzası'nın tamamına yakını ve Afyon'un bir bölümü Eber Gölü sayesinde sulanıyordu. Eber Gölü, bölge çiftçisinin adeta can damarıydı. Ancak bugün ne yazık ki göl suları yavaş yavaş çekiliyor. Göle son 10 yıldır istenilen düzeyde yağış düşmüyor. Göl suyunu besleyen kaynaklar da her geçen gün tükeniyor. Önlem alınmaz ise, birkaç yıl sonra Eber Gölü de Akşehir Gölü gibi tamamen yok olabilir” dedi.

Sazan, turna yoğunlukta olmak üzere 40 çeşit balık, 160'dan fazla da kuş türünün bulunduğu Eber Gölü ve çevresindeki canlı çeşitliliği de gün geçtikçe azalmaya başladı. Ticari değeri olmayan pek çok balık türü bugün yok olurken, halen az sayıda bulunan sazan ve turna balıkları da tükenme noktasına geldi. Ayrıca sürüngen ve omurgasız hayvan toplulukları da ekolojik dengenin bozulmasından olumsuz etkilendi. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, “Birkaç yıl öncesinde su kuşları açısından son derece uygun üreme, beslenme, sığınma ve konaklama ortamı bulunan göldeki bir çok tür, çeşitliliğini yitirdi. Hayvanlar için cazibesini yitiren göl, uğrak alanı olmaktan da çıkmak üzere. Küçük Karabatak, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük akbalıkçıl, erguvani balıkçıl, çeltikci, çıkrıkçın, dikkuyruk, saz delicesi, uzunbacak ve kocagöz kuşlarının büyük bölümü artık yörede kuluçkaya yatmıyor” diye konuştu.

BALIKÇI KÖYLERİ BOŞALIYOR

Eber Gölü çevresinde, geçimini balıkçılıkla sağlayan köyler de yavaş yavaş boşalıyor. Gölde artık az sayıda ve türde çıkan balık, yıllardır geçimini gölden sağlayan balıkçı ailelerin göç etmesine neden oldu. Çevre köylerde kalan az sayıda balıkçı ise, ata yadigarı toprakları terketmemekte direniyor. Balıkçılığı babasından öğrendiğini belirten Hüseyin Toprakkale, “Eskiden gölden 6- 7 kiloğramlık sazan balıkları çıkardı. Şimdi akşama kadar tek balık bile tutamadan eve döndüğümüz oluyor. Bir çok arkadaşımız geçim sıkıntısı nedeniyle göç edip başka işlerle uğraşmaya başladı” dedi.

Saz ve kamış üretimi açısından da oldukça önemli olan Eber Gölü'nde su seviyesinin düşmesi nedeniyle artık kamışlar da yeteri kadar büyümüyor. Balıkçılar gibi geçimini kamışçılık yaparak sağlayan pek çok köylü de artık altenratif geçim kaynakları arıyor.

DENİZE AKAN SULAR DEPOLANACAK

Kuraklık nedeniyle göl ve barajlardaki su seviyelerinin hızla düştüğü Konya'da, Çumra Sulama Birliğinin hayata geçireceği projeyle, dağlardan inerek düdenler vasıtasıyla Akdeniz'e akan 50- 100 milyon metreküp arasındaki su Suğla Depolamasında toplanacak. Çumra Sulama Birliği ve Çumra Belediye Başkanı Nasır Ersöz, Su kaynaklarını akılcı kullanarak Konya Ovası'nda kötü gidişin etkisini azaltmak için çalışma başlattıklarını belirtti.

Ersöz, Çumra'ya yaklaşık 100 kilometre mesafede bulunan Suğla Depolaması civarında dağlardan akan ve düdenler aracılığıyla yer altından Akdeniz'e kadar ulaşan kar ve yağmur sularını değerlendirmek için bir proje hazırladıklarını söyledi. 1 milyon YTL'ye mal olacak proje kapsamında suları Suğla Depolaması'na aktaracak 4 pompanın ihalesinin yapıldığını, elektrik santralinin kurulduğunu anlatan Ersöz, Aralık ayı içinde projenin hayata geçirileceğini ve Akdeniz'e giden yağmur sularının tarımda kullanılması için depolanmasına başlanacağını kaydetti. Ersöz, “Bizim hayata geçireceğimiz proje ile fazladan yılda 100 milyon metreküpe yakın su Suğla Depolamasından tarım arazilerine akacak.” dedi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim