• BIST 9693.46
  • Altın 2505.484
  • Dolar 32.5806
  • Euro 34.8076
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Dünyanın ilk protez kuyruklu timsahı

Dünyanın ilk protez kuyruklu timsahı
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Arizona eyaletinde dünyada ilk kez bir timsaha 'protez kuyruk' yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Arizona eyaletinde dünyada ilk kez bir timsaha 'protez kuyruk' yapıldı.

ABD'nin Arizona eyaletinde bir TIR'ın kasasında diğer 32 timsahla birlikte bulunan ve kuyruksuz olduğu fark edilen timsah, Phoneix Herpetoloji Kurumu tarafından korumaya alındı. Kuyruğunu henüz çok küçükken bir kavga sırasında kaybetmiş olduğu tahmin edilen ve be nedenle yüzemeyen timsah için herpetoloji uzmanları harekete geçti ve ortaya dünyanın ilk 'protez kuyruklu' timsahı çıktı. Mr. Stubbs adı verilen 9 yaşındaki timsahın yeni kuyruğuna kavuşmasının ardından artık su üzerinde daha rahat hareket edebildiği kaydedildi.

Binlerce dolara mal olan protez kuyruğun lateks ve silikondan özel ve yeni bir teknolojiyle imal edildiğini belirten Herpetoloji Kurumu yetkililerinden Russ Johnson, kuyruğunu kaybetmenin bir timsah için en vahim durum olduğunu belirterek, "Muhtemelen Mr. Stubbs çok küçükken daha büyük bir timsah tarafından kuyruğu ısırılarak koparıldı. Timsahlar eğer açsa ve ondan daha küçükseniz birer yamyama dönüşebilir. Kuyruk bir timsah için en temel organdır. Kuyruğu olmadan bir timsah asla yüzemez, çünkü suyun üzerinde dengesini sağlayamaz. Tabi ki kuyruksuz bir hayat sürmek bir timsah için hiç de memnun edici değildir" şeklinde konuştu.

Timsahı ilk bulduklarındaki durumu "Biz onu diğer timsahlarla birlikte bir kafesin içinde bulduğumuzda derin bir suya koyamazdık, çünkü kendini ters çevirmeden yüzemiyordu" şeklinde anlatan Johnson, timsahın yeni bir kuyruğa ihtiyacı olduğunu fark ettiklerinde Arizona Ortopedik Araştırma ve Eğitim Merkezi'nden sürüngen uzmanı Justin Georgi'yi çağırdıklarını ve yardım talep ettiklerini belirtti. Protez kuyruk sürecinin oldukça yorucu ve bir o kadar da pahalı olduğunun altını çizen Johnson, protezin gerçeğiyle birebir aynı kalıpta olduğunu ve imalatı esnasında kızıl ötesi kameralarla kuyruk ve yer çekimi ilişkisinin incelendiğini kaydetti.

Mr Stubbs'ın yeni kuyruğuyla su üzerindeki hareket yeteneğinin normal haline döneceğini ifade eden sürüngen uzmanı Justin Georgi ise, timsahın önündeki muhtemel 60 yıllık yaşam süresince gelişeceğini, dolayısıyla 40 farklı proteze ihtiyacı olacağını belirtti.

Dünyanın ilk protez kuyruklu timsahı unvanını elinde bulunduran Mr. Stubbs'un yeni kuyruğu ile hayatında büyük bir değişim olacak.

protez_kuyruklu_timsah.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim