• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Dünyada ve Türkiye’de yat talebi hız kesmiyor

Dünyada ve Türkiye’de yat talebi hız kesmiyor
Pandemi etkisiyle sipariş listesinde 2 milyar euroyu aşarak bir rekora imza atan Azimut-Benetti’nin Başkan Yardımcısı Giovanna Vitelli, dünyada ve Türkiye’de yat talebinin hız kesmediğini söyledi.

Mega yat üreticiliğinde 22 yıldır üst üste birinci sıraya adını yazdıran İtalyan Azimut - Benetti Group, bir yandan pandemi döneminde artan yat talebini karşılamak için çalışırken diğer taraftan da yeni trendlere uygun tasarımlar için yoğun mesai harcıyor.

Son 3 yılda 100 milyon euroluk yatırım yapan grubun 2021 yılındaki operasyonel hacmi 1 milyar euro rakamına ulaşmış durumda. Şirketin Torino yakınlarında bulunan Avigliana’daki genel merkezindeki üretim tesisi 50 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor ve 1000 kişiyi istihdam ediyor. Azimut tarafı 10 ila 35 metre; Benetti ise daha yukarıdaki boyutlardaki üretimle pazarda etkili bir oyuncu konumunda.

Şirketin Bodrum’da geçen hafta düzenlediği geleneksel yaz etkinliğine katılan Azimut - Benetti Group Başkan Yardımcısı Giovanna Vitelli, “Dünyanın 1 numaralı yat üreticisi olmamızın 22’nci yılını doldurduk. Bu her yıl önemli olan bir başarı ama 22 yıl üst üste olmamız bizim için ayrı bir gurur. Pandemi dönemiyle birlikte şanslı sektörlerden biri olduk; gerçekten inanılmaz bir satış patlaması yaşıyoruz. Bizim işimizde satışlar bir anda artabilir ama durgunluk da yaşanabilir. Bu dönemde talepte büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Yatçılık yeniden trend olmuş durumda. Pandemi insanların özgürleşme ruhunu, birlikte tekne gezintisine çıkma duygusunu yeniden canlandırdı. Biz de bu hareketli döneme çok hazırdık. İyi yatlar çıkaracak kadar şanslı ve iyiydik” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN ÖNEMİ BÜYÜK’

Yeni trendlerle ilgili konuşan Vitelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Trendlere bakacak olursak; artık hepimiz denize daha yakın olmayı seviyoruz, büyük pencereler, yeni teknolojiler öncelik. Biz de hem Azimut hem de Benetti ile bu trendin peşinden gidiyoruz. Azimut Grand olarak yeni 26 ve yeni 36 metre lansmanı yapılacak. Benetti tarafındaki yenilikler de çoğalıyor. Oasis Benetti’nin 40 metre ile çıkarttığı menzile artık 44 metre ile ulaşılacak.”

“Azimut Benetti grubu olarak bizim için en önemli kutlamalarımızdan biri bu yıl gerçekleşiyor. Şirket 1969’da babam Paolo Vitelli tarafından kuruldu. Ben gruba liderlik eden ikinci kuşağım” diyen Vitelli, “Türkiye bizim için çok önemli ve potansiyel vaat eden bir pazar. Satışlarımız her yıl iyi gidiyor. Dünya genelinde; şu anda talepte, boyutlarına göre 2023, 2024 yılı için sipariş alabiliyoruz; hatta 70 metre sınıfında 2026’ya kadar sıra var. Özellikle Amerika bölgesinden yoğun talep yaşanıyor. Türkiye’de Karina Marine Group ile birlikteyiz. Onlar harika bir ortak” dedi.

YENİ SEZON YİNE HAREKETLİ GEÇECEK

Türkiye’de sektör lideri olduklarını belirten Karina Marine Group Genel Müdürü Murat Soydaş, “Son iki yıl içerisinde Azimut Yachts ile birlikte daha çok büyümeye devam ettik. 2021 yılında 40 teknelik satış hedefimizi geçtik. Bunun yarıya yakınını Azimut oluşturuyor. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde 18 adet tekne sattık. Geçtiğimiz sezonda Azimut adına 53 Fly, 68 Fly, Magellano 66, Magellano 30 Metri, Grande 26 Metri yeni modelleri suya indirildi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni modeller daha çok talep görüyor çünkü sürekli gelişen teknoloji, çevreci unsurlar ve inovatif dizayn çözümleri alıcıların daha çok ilgisini çekiyor” dedi.

“2022 - 2023 sezonunun talep yönünden yine hareketli geçeceği öngörülüyor” diyen Soydaş, şöyle devam etti:

“Ancak mevcut ileriye dönük satışlar ve tedarik zinciri kısıtlamaları nedeniyle fabrikanın ekstra üretim yapmakta yaşadığı zorluklar, talebe gerektiği gibi cevap verilmesini zorlaştıracak gibi de duruyor. Hedefimiz bu yılki başarılı satış grafiğini sürdürmek ve satış sonrası hizmetlerinde de müşteri memnuniyetini devam ettirmek.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim