• BIST 9883.9
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği Başladı

Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği Başladı
IMO tarafından her yıl farklı ülkelerde düzenlenen Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği İstanbul Haliç Kongre Merkezinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın da desteği ile bugün başladı.

Bu yıl Türkiye'de yapılan Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği dünya ve Türk denizcilerini bir araya getirdi. Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından her yıl farklı ülkelerde düzenlenen Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği İstanbul Haliç Kongre Merkezinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın da desteği ile bugün başladı. IMO üyesi çok sayıda ülkenin katılım sağladığı etkinliğin ilk gününde Türk denizcilik camiasıda yer aldı. 

Binali Yıldırım, Ahmet Arslan ve Kitac LIM etkinliğin açılışını yaptı

''Denizcilik: Dünya İçin Vazgeçilmezdir'' temasına taşıyan etkinliğin açılış konuşmalarını; Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Ahmet Arslan ve IMO Genel Sekreteri Kitac LIM yaptı. 

''Deniz taşımacılığı dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor''

Başbakan Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Denizcilik Örgütü Dünya Denizcilik Günü programındaki konuşmasında, Türkiye'nin kurucu üyelerinden biri olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütünün 171 üyesi bulunduğunu ve örgütün BM'nin deniz emniyeti ve güvenliği, gemi kaynaklı kirlilik konusunda uzmanlaşmış bir kuruluşu olduğunu kaydederek, Dünya Denizcilik Günü'nün 1978'den bu yana her yıl farklı temalarla kutlandığına değindi.

Deniz taşımacılığının dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturduğunu, küresel ithalat ve ihracatta en büyük payı denizcilik sektörünün aldığını anlatan Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:

"İnsan hayatının her aşamasında ihtiyaç duyulan bir sektör. Sanayi ham maddesi, yiyecek, yakıt, eşya, ürün taşıyan küresel filolar, insanların yaşam standardını da değiştiriyor. Sektörde 1,5 milyonu aşan dünyada doğrudan istihdam var. Bunları aileleriyle birlikte düşündüğümüzde 5-6 milyon insan doğrudan denizcilikle iştigal ediyor. Deniz taşımacılığı düşük maliyetli, verimli olması özelliğiyle sürdürülebilir kalkınma için olmazsa olmaz bir sektördür. Havayoluna göre 14 kat, karayoluna göre 6,5 kat, demiryoluna göre 3,5 kat daha ekonomik bir taşıma modelidir. Bu özelliği dolayısıyla da en fazla kullanılan taşımacılık, deniz taşımacılığıdır. Çevre dostu olması sebebiyle yeşil büyümenin temelidir, lokomotifidir. Son 40 yıla baktığımızda dünya deniz ticaret filosundaki gemi sayısıyla, gemi boyutları 2 kat artarken, taşınan yük miktarı 4 kat artmıştır. Gittikçe daha büyük ebatlı gemiler devreye giriyor, daha büyük parsel taşımacılık gerçekleştiriliyor. Deniz taşımacılığına olan talep önümüzdeki dönemde artmaya devam edecektir." dedi.

"Gemi inşa sanayisi 300 bin kişiye istihdam sağlıyor"

Etkinlikte söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, böyle bir organizasyonun İstanbul'da yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Dünyanın dört bir yanından gelen konusunda uzman konukların sektörün ileriye gitmesi adına katkı sunacağını dile getiren Arslan, Türkiye'nin de böyle bir katkıda yer alıyor olmasının kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini aktardı.

Arslan, Türk denizciliğinin son 14 yılda büyük mesafeler kat ettiğini kaydederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katkılarıyla Türk denizcilik sektörünün bu sürede ciddi atılımlar gerçekleştirdiğini vurguladı.

Türkiye'nin 79 tersanesi bulunduğunu ifade eden Arslan, "Artık gemi inşa sektöründe küresel bir marka haline geldik. Çok özel ve spesifik gemileri yapıyor olmamız Türkiye'nin bu sektörde geldiği konumu göstermesi adına çok önemli. 2003'te 37 olan tersane sayımızı 2016 itibarıyla 79'a çıkardık." ifadelerini kullandı.

Arslan, şu anda tersanelerde aktif olarak 30 bin kişinin çalıştığına değinerek, ilgili iş kolları da hesaba katıldığında gemi inşa sanayisinin yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladığının altını çizdi.

Türk gemi inşa sektörünün küresel krizden en az şekilde etkilenmek adına gemi onarım ve tamir konularına yöneldiğini dile getiren Arslan, bu konuda da başarılı olduklarını bildirdi.

Program 2 oturumla devam etti

Dünya Denizcilik Günü Paralel Etkinliği açılış konuşmalarının ardından yapılan iki oturumla devam etti. Yapılan ilk oturumda ''Türk Denizcilik Mirası'' konusu işlendi. Emekli Amiral, Ulusalararası Denizcilik Araştırmaları Başkanı Metin Ataç'ın moderatörlüğünde yapılan ilk oturumda Profesör Dr. İdris Bostan, Doçent Dr. Maria Pia Pedani, Profesör Dr. Tuncay Zorlu ve Profesör Dr. Kaori Komasatu söz aldı.

Uluslar arası sempozyumun 2. oturumunun konusu ise , ''Deniz İnsan Hayatı İçin Neden Vazgeçilmezdir'' oldu. Katılımların yoğun olduğu oturumların ikinci bölümünün moderatörlüğünü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka üslendi.

Müsteşar Suat Hayri Aka'nın moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda Johan H. Williams, Charles Bud Darr, Arsenio Dominguez, Dr. Cleopatra Doumbia Henry ve Richard Clayton söz aldı. 

Etkinlik cumartesi günüde sürecek

Dünya denizcilik Günü Paralel Etkinliği cumartesi günü yapılacak olan sempozyumlarla da devam edecek. 2. gününde de Haliç Kongre Merkezinde yapılacak olan Dünya denizcilik Günü Paralel Etkinliğinde; Denizciliğin Riskleri ve Kriz Yönetimi ve Dünya Denizcilik Endüstrisinde Adil Rekabet konuları işlenecek.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim